You are here
2 Nonstop all in Sport 

EB 2016: Az egyenes kieséses szakasz legjobbjai

Ma este, legkésőbb 23 óra 30 perc körül eldől, hogy ki ülhet fel a labdarúgóvilág európai trónjára. A francia-portugál döntő előtt lássuk, hogy mire emlékezhetünk az egyeneskieséses szakaszból. Ugyan láttunk néhány jó mérkőzést, és emlékezetes teljesítményből sem volt hiány, azért a csoportkörhöz hasonlóan most sem lehettünk maradéktalanul elégedettek.
1Legjobb csapat: Franciaország ugyan csoportelsőként lépett tovább a kvartettből, de a házigazda teljesítményét inkább bírálatok, mintsem dicséretek érték. Az írek elleni fordítás, majd az izlandiak elleni papírformát erősítő elsöprő győzelem után már javult a közhangulat Didier Dechamps gárdája felé, hogy aztán a németek ellen a gallok bebizonyítsák, hogy méltók arra, hogy döntőbe jussanak. A németek elleni teljesítménynek köszönhetően ma a “kékek” a döntő favoritjai.

Meglepetéscsapat: Izland győzelme Anglia ellen, nem pusztán az idei kontinensviadal, de az EB-k történelmének is a legnagyobb meglepetése.

Legnagyobb csalódás: Belgium válogatottját egyesek a torna legnagyobb esélyesének tartották, brutálisan erős kerete miatt. A Hazarddal, Lukakuval, Naigolanal felálló válogatott ehhez képest már az olaszok elleni csoportmeccsen is leszerepelt, majd a mieink elleni győzelem után az EB-k történelmének másik meglepetését okozva kikapott attól a Walestől, amelynek kerete körülbelül a 10-ét éri az övéknek. Nevek alapján ez minden idők legerősebb belga csapata, de az EB döntőtől nem is álmodhattak, kevésbé neves, viszont jóval szervezettebb 1980-as elődeikkel ellentétbe.

2Legjobb játékos: A csoportmeccsek során, Boateng és Payet emelkedett ki a többiek közül, az elmúlt három meccs azonban meggyőzött, hogy ez Antoine Griezmann EB-je. Az Atletico klasszisa szinte egyedül verte meg Írországot, majd Izland ellen két gólpasszal és egy góllal jutott hozzá a kiütéses győzelemmel. Az elődöntőben aztán mindenkit elhomályosított, előbb büntetőből volt eredményes, majd megalázó góllal tett pontot a továbbjutás kérdésére. Bármit is hoz a döntő, ha az év végén Griezmann nincs az Aranylabda választás első három helyezettje között, akkor be kell szüntetni a díjat!

Legjobb kapus: Kiemelkedő, konstans kapusteljesítmény nem igazán volt az egyenes kieséses szakaszban, hiszen hiába brillírozott Király Gábor a belgák ellen, mégis érvényesült a papírforma, és Buffon is hiába védte ki a szemét a spanyoloknak, nem tudta megakadályozni, hogy Németország jusson a négy közé. Manuel Neuer az olaszok elleni büntetőhárítás után benne volt a franciák második góljában, Hugo Lloris pedig Izlandtól kapott két gólt. Mondjuk ki ez az EB nem a hosszan tartó, jó kapusteljesítményekről szólt.

3Legjobb fiatal játékos: Renato Sanches a csoportmérkőzések során még kevésbé villogott, az egyenes kiesésben viszont már-már Cristiano Ronaldohoz hasonló főszerepet vállalt a portugálok döntőbe jutásából. Horvátország ellen a meccs legjobbja volt, a lengyelek ellen ő egyenlített, majd hallatlan magabiztossággal lőtte be a büntetőjét. Wales ellen kicsit elmaradt a korábbi teljesítményétől, de fix, hogy ma is a kezdőben láthatjuk a fiatalembert. Bayern München szurkolóként pedig dörzsölöm a tenyerem, hogy kedvenceim mekkora játékost is vettek meg. 🙂

Legjobb meccs: Kevés igazán szórakoztató mérkőzést hozott az elmúlt 2 hét, számomra a spanyol-olasz és a német-francia 90 percek emelkedtek ki igazán. Előbbiben az olasz védelem darálta be a címvédőt, míg utóbbinál a házigazda és a világbajnok vívott nevükhöz méltó presztízsmeccset.

Legrosszabb meccs: 2000 óta nézek futballmérkőzéseket, de olyan rossz meccset, mint amilyen a horvát-portugál volt, keveset láttam.

Legszebb gól: Shaqiri ollózása a lengyelek elleni nyolcaddöntőben, mindent ver nálam.

Related posts

Leave a Comment