You are here
3 Nonstop all in Sport 

EB 2016: A csoportkör legjobbjai, legrosszabjai

Hiába látjuk a kontinens legnagyobb sztárjait naponta játszani, hiába az ezer helyen megénekelt magyar csoda, és hiába a napi három mérkőzés, úgy gondolom, hogy az idei Európa bajnokság eddig sok szempontból csalódást okozott: Gyenge a gólátlag, a sztárjátékosok csak elvétve villognak, és ráadásul a meccsek színvonala sem verdesi éppen az egeket. A következő néhány sorban azonban mégis megpróbálnám összegyűjteni a felfelé és lefelé is kiemelkedő teljesítményeket a csoportmérkőzésekről. A választások minden kategóriában szubjektívek.

1Legjobb csapat: Általában a csoportkör után már láthatjuk, hogy melyik csapatok lehetnek ott a legjobb 4 között, ám jelenleg totális homály fedi számomra, hogy kik is fognak majd a torna végső fázisában megmérkőzni a Henri Delanuay trófeáért. (1996 óta először nincs százszázalékos csapat a csoportmeccsek után.) Bár nem hinném, hogy sok esélyük van ott lenni a fináléban, számomra idáig Horvátország játéka nyújtotta a legjobb szórakozást, Rakitic és társai pedig a spanyolok ellen bebizonyították, hogy nem alaptalan az, hogy minden idők legjobb horvát csapatának tartják őket.

Legrosszabb csapat: Svédország az utolsó meccsen bizonyította, hogy itt van a helye, mint ahogyan Ukrajna is egész jól játszott Németország ellen. Csehország viszont teljes káosz volt, négy éve ez a csapat negyeddöntőt játszott, egészem szórakoztató futballal, most viszont totálisan semmilyen teljesítményt nyújtva 1 ponttal búcsúzni kényszerült. Egyetlen pillanat nincs, amit ettől a cseh csapattól fel tudnék idézni. Sajnálom, hogy olyan legendáknak, mint Cech és Rosicky egy ilyen EB jelentheti válogatott karrierjük végét.

Northern Ireland's Michael McGovern in action during Euro 2016 against Germany at Parc des Princes in Paris, on Tuesday, June 21, 2016. Photo: Reuters

Legjobb kapus: Bár Manuel Neuer és Gigi Buffon azok akik idáig még nem kaptak gólt, mégis a külföldi lapokhoz hasonlóan a hozzájuk képest szinte ismeretlen Michael McGovernt emelném ki, aki óriási védéseivel tartotta életben Észak-Írország esélyeit. A 31 éves hálóőr a statisztikák szerint átlagban 7 védést mutat be meccsenként.

A meglepetéscsapat: Nem mondom Magyarországot, mivel azért az ember azért titkon már a sorsoláskor is számított a továbbjutásra. (nem csoportelsőként) Észak-Írországot nevezném meg, amelyet még a mieinknél is jobban lesajnáltak, ám a sokkal többre taksált, tízmilliós játékosokat felvonultató Ukrajna kiütésével bebizonyította, hogy ott a helye a legjobbak között. (De a lengyelek és a németek ellen is jól teljesített korábbi selejtezőbeli ellenfelünk.)

A negatív meglepetés: Ausztria. Alaba, Schopf és a portugálok szemét kivédő Almer kapus kivételével az egész csapat leszerepelt, és a nyolc közé várt csapat 1 lőtt góllal és győzelem nélkül mehetett haza.

3Legjobb játékos: Bár a támadó játékosok közül Payet, Lukaku, és Dzsudzsák 2, Morata 3 gólt lőtt, összteljesítményt tekintve mégis elmaradnak egy középhátvéd mögött. Jerome Boateng teljesítményét az újságban hétről-hétre agyondicsértem egészen a sérüléséig, ám a ghánai származású német hátvédről most elmondhatom, hogy megugrotta az a szintet amit a Bayernben nyújt. Gyakorlatilag egy átjátszhatatlan falat képezett az ellenfél számára, a támadások indításában aktívan részt vesz, és még látványosan is játszik. Nem véletlen, hogy az első két meccsen őt választották a legjobbnak. Olyan szinten emelkedik ki a többi hátvéd közül, mint legutoljára Fabio Cannavaro a 2006-os világbajnokságon.

Az EB felfedezettje: Nagy berobbanásról idáig nem tudok beszámolni, hiszen Payet vagy Kimmich is már ismert játékosnak számítanak a kontinensen. Ha valakit meg kellene nevezni, a törökök szélsőjét Ozan Tufant mondanám, aki eldöntötte a csehek elleni mérkőzést.

4A legjobb meccs: Sajnos meglehetősen szűkös a választék, mivel alig van jónak is nevezhető 90 perc az idei EB-n, kiemelkedőt pedig csak elvétve találunk.Nem csak az érintettség, és a sok gól miatt, de szerintem egyértelműen kiemelkedik a Magyarország-Portugália, mérkőzés. Második helyre a horvát-török összecsapást sorolnám.

Legrosszabb meccs: Itt már sajnos bővebb a kínálat, végül a 0:0-s francia-svájci tili-tolira esett a választásom.

Legszebb gól: Itt is azért szerencsére akadnak jelöltek, elég csak Payet két bombájára, Schweinsteiger győztes találatára, vagy éppen Bale szabadrúgására gondolni. A kategóriában azonban mégis hazahúz a szívem, és Gera Zoltán portugálok elleni találatát említeném. Zoli ezzel a góllal azt hiszem megkoronázta nagyszerű pályafutását.

Related posts

Leave a Comment