You are here
DSC_9807 (1) Interjú 

Egy a lélek, száz a szó

DSC_9807 (1)Szülei révén ismerte meg a népzenét és már ekkor is érezte, hogy ez az ő világa. Kubinyi Júlia népdalénekessel beszélgettünk.

 Milyen gyökerei vannak a népzenének és táncnak a családodban?

Kiskoromban szüleim ismertették meg velem a népzenét, hisz ők maguk együtt zenéltek különböző táncegyüttesek kísérőzenekaraként. Édesanyám hegedűn, apukám nagybőgőn. Persze nem hivatásszerűen űzték ezt a tevékenységet, mégis természetes volt, hogy a szüleim kezében hangszereket látok, hogy alkalmanként jöttek hozzánk zenészek próbálni, hogy olykor-olykor fellépés miatt távol voltak. Sokszor vittek el magukkal és nagyon élveztem a forgatagot. A néptáncosok sok szoknyáját csodáltam, eltanultam már kicsiként az énekeket, amiket halottam tőlük, szerettem beállni táncot tanulni a gyerek táncházakba, mindig népzenét hallgattam.

Ki volt a mentorod, akitől tanultál és egyengette az utadat?

DSC_0102 (1)Ezt a most divatos mentor szót én nem nagyon tudom hova tenni.  Tanárnőm volt édesanyám személyében, aki segített abban, hogy egyre jobb énekes lehessek. Zeneiskolai keretek között tanultam az éneklést a salgótarjáni zeneiskolában az ő növendékekként. Saját célokat tűztem ki, amiket el akartam érni az éneklésben és meneteltem, amíg az nem sikerült. A szüleim segítettek ebben legtöbbet.

Mennyire kötődsz a szülőhelyedhez?

Szeretem Salgótarjánt, és nem csak azért, mert ott a családom és szívesen megyek haza amikor csak tehetem, hanem mert sok szép emlék és közösség köt a városhoz. Az első fellépéseim, kisebb-nagyobb kulturális események, melyeken részt vehettem az akkori Vertich Színpad Stúdió tagjaként, a Nógrád Táncegyüttes Táncosaként, a Váczi Gyula Művészeti Iskola növendékeként vagy akár a velem egykorú énekesekből verbuválódott Rokolya Énekegyüttes tagjaként. Az általános- és középiskolai tanulmányok, osztálytársak, tanárok. Elsősorban kedves emberek kötnek a városhoz valamint kedves helyszínek és intézmények.

Mely országokban tudtad eddig megmutatni tehetségedet?

Sok szép helyre eljutottam énekesként, mind nagy élmény volt számomra. Kétszer jártam az USA-ban, egyszer Canadában, Franciaországban, Dél-Olaszországban, megfordultam Hollandia, Lengyelország, Ausztria több városában, a szomszédos országokban valamint Csehországban több alkalommal.

Milyen változásokat hozott számodra a „Fölszállott a páva” című műsor?

Jelentősen nagyobb ismertséget, hiszen a legtöbben ehhez a műsorhoz kötik a nevemet. És én ennek tulajdonképpen örülök. Számomra is egy kedves élmény volt a Páva. Szóló énekesként mutatkozhattam meg, ami azt hiszem, pozitívan hatott rám, kicsit megerősített engem. Azóta pedig több megkeresésem van, több zenekarral dolgoztam közreműködőként, még több kiváló zenésszel, énekessel kerültem szorosabb kapcsolatba.

A mindennapokra levetítve pedig ez még precízebb napi időbeosztást, sok időt felemésztő szervező munkát, próbáról próbára való szaladozást, éjszakába nyúló nappalok kuszaságát na meg okosan beiktatott aktív pihenőidőket jelent a településmérnök egyetemi tanulmányaim mellett.

Több jelentős elismerést kaptál már. Ki tudnál emelni valamit közülük, ami számodra nagyon sokat jelent?

DSC_6358 (1)2012-ben kaptam meg a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést, mely számomra egy fontos szakmai visszaigazolás a munkásságomról. Örülök, hogy viszonylag fiatalon, szóló énekesként kaphattam meg. Persze a Junior Prima díjra is büszke vagyok, az egy kicsit más jellegű elismerés, ami meglepetésszerűen ért.

 

Hogyan lehetne szerinted a fiatalokkal megszerettetni a néptáncot és a népzenét?

Én úgy gondolom, megfelelő példamutatással! Olyan személyektől könnyebben elfogadnak bármit az emberek, akire valamilyen szempontból példaképként tudnak tekinteni. És talán nem feltétlenül megszerettetni kell, hanem megfelelő hitelességgel megismertetni már kisgyermek korban.

 

Mire tanítaná meg ezt a fiatal generációt?

Szerintem a valódi érték keresésére és felismerésére az élet minden területén. És tiszteletre. Tisztelni elődeinket, akik szép dolgokat hagytak ránk, és amiket talán mi is át tudunk örökíteni, hogy még sok generáció csodálhassa és valóban magáénak érezze.

DSC_9851 (1)Mivel töltöd a pihenőidődet? Jut elég időd a szeretteidre?

Úgy érzem, mostanában muszáj tudatosan figyelnem, hogy igenis legyen pihenőidő J Igyekszem a családommal és a barátaimmal lenni, amikor csak a programom úgy engedi. Nehéz összeegyeztetni ilyen kusza időbeosztás miatt mindent, úgyhogy amikor csak van egy kis szünet, igyekszem olyan emberek társaságában lenni, akik számomra kedvesek és velük foglalkozni. Szívesen megyek egyébként koncertekre és táncelőadásokra vagy moziba, ahol csak hátradőlve élvezhetem a műsort és épp nem nekem kell emberek elé állni. A tánc és a mozgás nagyon jól ki tudja kapcsolni az agyamat, úgyhogy megfordulok táncházakban, néha eljutok aerobikozni vagy úszni is, télen síelni.

 

Milyen jövőbeni terveid vannak a népzenével?

Épp most nagy feladat előtt állok, hiszen május elején fog megjelenni az első szóló lemezem. Rengeteg lemezen énekeltem már, de ez mégis csak az első saját lesz. Erre talán az ember a kelleténél nagyobb gondot fordít. A legközelebbi cél tehát ezt a lemezt a lehető legtöbb helyen megkoncerteztetni. A továbbiakban pedig remélem, hogy egyre érdekesebb kihívások elé kerülök énekesként. Eddig is megkerestek váratlan és újszerű feladatokkal, szerkesztett színpadi produkciókban kaptam szerepet, más zenei műfajok képviselőivel is dolgozhattam közös műsorban. Remélem a jövőben is megtalálnak ilyen feladatok, mert különösen érdekesek számomra is.

Mit üzensz azoknak, akik követik a munkásságodat az olvasóinknak?

Ha tehetik, jöjjenek el a koncertjeimre, az épp aktuális fellépéseimről egy ’Kubinyi Júlia népdalénekes’ néven futó Facebook oldalon tájékozódhatnak. Bízom benne, továbbra is figyelemmel kísérik a munkámat, remélem a népdalokkal örömöt tudok nekik okozni és szép zenei élménnyel gazdagodnak.

Köszönöm szépen a válaszaidat! További sikereket kívánunk a tanulmányaidhoz és a népzenei pályád építéséhez! 

További információkat tudhattok meg Julicsiról a közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/kubinyijulia.nepdalenekes?fref=ts

Related posts

Leave a Comment