You are here
Norbert Mészáros - Photography Ajánló Kultúra Non-stop Tapolca Vidék 

Egy vár, amelyet nem kaparintottak meg soha a pogány hadak, ismerjétek meg Sümeg várának történetét

Norbert Mészáros - Photography
Norbert Mészáros – Photography

A sümegi hegyen a veszprémi püspök erős kővárat építtetett IV. Béla utasítására. A Sümegi Vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegy tetejére építettek.
Az építményt területileg három nagyobb egységből áll:

  • a külső-,
  • belső
  • fellegvárból áll.

Építése több korszakra osztható. Az 1260-as években készült a vár legkorábbi része, a fellegvár Öregtornyának alsó szintje, melyen egy fából készült emeleti toronyrész állhatott.

Az 1300-as évek elején a Dunántúlon korlátlan hatalmú oligarchái, a Kőszegi család ragadta meg az uralmat csak az 1318-as győztes hadjáratában döntötte meg Anjou Károly. 1440 nyarán a Luxemburgi Erzsébet királyné pártján álló nemesek ostrom alá vették Ulászló király táborához tartozó püspökség sümegi várát, amit azonban sikeresen megvédelmezett az őrség. Rövidesen megépítették a külsővárat, így Sümeg a környék legerősebb kővárává fejlődött.

Norbert Mészáros - Photography
Norbert Mészáros – Photography

A vár látványos bővítéseit a 15. század folyamán Gathalóczy Mátyás (1440-1457), Vetési Albert (1458-1486), majd ifjabb Vitéz János (1489-1499) püspökök idejében végezték. Először a kis vár előtti nagyobb méretű fennsíkot vették körül magas várfallal, nagy udvart létrehozva így.
Vetési püspök tevékenysége alatt megépítették a Belső Kaputornyot, elkészült a vár déli szikláin a palota. Későbbi időre datálható a Külső kaputorony és a pártázatos, lőréses várfal építése. A kápolna kialakítását Vitéz János püspök nevéhez fűződik.
A következő nagyszabású építkezés azután indult, hogy Veszprém 1552-ben török kézre került, és a püspökség a sümegi várba menekült. A munkálatok Köves András püspök (1553-1568) és Ormányi Józsa várkapitány vezetésével folytak. Először a vár északi sarkán építettek egy kétszintes, nagyméretű ötszög alaprajzú bástyát, melyet a későbbiekben Köves püspökről neveztek el, majd átépítették a palotaszárnyat.

Norbert Mészáros - Photography
Norbert Mészáros – Photography

1605 tavaszán a Habsburg-ház zsarnoksága ellen felkelt Bocskai István erdélyi főnemes hajdúserege elfoglalta a várat, ahol meggyilkolták Újlaky Miklós veszprémi püspököt, majd a fejét legurították a hegyoldalon.

Széchenyi György püspök (1648-1658) nevéhez fűződik a sümegi vár püspöki székhellyé avatása és ő kezdeményezte a palotaszárny barokk stílusú átalakítását is.

A vár építésének története Széchenyi Pál püspökségével (1687-1710) ér véget. Ekkor a javítások mellett újabb építkezések is folyhattak. A vár szomorú története a következő század elején kezdődött. A Rákóczi szabadságharc után, 1713-ban felgyújtották, ettől kezdve a vár két és fél évszázadon át pusztulásnak volt kitéve.

Norbert Mészáros - Photography
Norbert Mészáros – Photography

1957-ben kezdték el a vár hét éven át tartó feltárását és helyreállítását. A vár hosszú éveken keresztül a Megyei Idegenforgalmi Hivatal kezelésben állt, de az évek alatt elmaradt karbantartási munkák hiánya miatt 1988-ra a vár élet -, és balesetveszélyes állapotba került. Az akkori sümegi város vezetés, a Sümegi Tanács magánszemélyt keresett a vár üzemeltetésére.

1989-ben a Papp család jelentkezett a vár üzemeltetésére. Az első években megkezdték  a romok eltakarítását, valamint az élet -, és balesetveszélyes helyek rendbetételét. A Országos Műemlékvédelmi Hivatallal engedélyével megkezdődtek a várban a felújítási munkálatok is. A vár tornyai új héjalást kaptak, a termek egyre több és több színvonalas kiállítással gazdagodtak. Köszönhetően a várban megrendezésre kerülő idegenforgalmi programoknak, valamint a folyamatos fejlesztéseknek a Sümegi Vár ma már az egyik legkedveltebb kirándulóhellyé vált a magyarországi turisták körében.

Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővárában minden nyáron színpompás várjátékokkal idézik fel az egykori vitézek életét.

Norbert Mészáros - Photography
Norbert Mészáros – Photography

 

Norbert Mészáros - Photography
Norbert Mészáros – Photography

 

Norbert Mészáros - Photography
Norbert Mészáros – Photography

Köszönet a fotókért Mészáros Norbertnek! 🙂

További fotókat találtok itt:

https://www.facebook.com/MemoDesignPhoto/?fref=ts

A cikkhez felhasznált anyag forrása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCmegi_v%C3%A1r

http://www.sumegvar.hu/hu/a_sumegi_var

Related posts

Leave a Comment