You are here
12244225_1689340211300296_581175625_n Gazdaság Interjú 

Egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek

Az ételkészítés szempontjából a gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket részesíti előnyben, de nem retten meg a különlegesebb fogásoktól sem. Ligeti Károllyal beszélgettem gasztrobloggeri tevékenységéről.

 

Melyek azok az ételek, amelyek legközelebb állnak hozzád?

Mindenevő vagyok, ez alól gyermekkoromban kivétel, csak a tökfőzelék volt, de legszívesebben a lecsót fogyasztom, nokedlival, vagy kenyérrel. Az elkészítés tekintetében szeretem a gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket. Azonban nem rettent el egy bonyolultabb étel elkészítése sem, viszont ehhez felkészülési “ráhangolódási” időre van szükségem, hogy végig tudjam gondolni az elkészítés menetét.


12233558_1689336254634025_1344950996_n

 

Szerinted mi lehet a különbség egy férfi és egy nő által készített étel között?

Van különbség? Sokan úgy gondolják, hogy a férfiak jobb szakácsok. Ez a vélemény abból alakulhatott ki, hogy bár sokan nem gondolnák, ez egy kemény fizikai munka, 12-14 órás műszakokban, szombaton, vasárnap, ünnepnapokon is dolgoznak. Ezt kevés, háztartást vezető, gyerekét nevelő nő vállalja. Így aztán a férfiaknak jutott ez a “feladat”. Szerintem így kezdődött. Ami megmaradt a nőknek, és amivel teljes mértékben tisztában vagyok, hogy a családi háztartásokat vezető nők rendre, kifogástalan és ízletes étellel látják el családjuk minden tagját, “tisztelet” a kivételnek! Csak ezért nekik nem osztanak michelin csillagot. Ja, és még egy dolog, a főzés alapjait az édesanyámtól tanultam, aki jelenleg is kiválóan főz, aki bizonyítottan nő. Tehát a kérdésre a válaszom: szerintem semmi!

Melyek azok az alapanyagok, amiket szívesen használsz?

Ebbe még nem gondoltam bele, persze itt is különbséget kell/lehet tenni, hogy az elkészítés során szívesen használom, mert könnyű vele dolgozni, vagy azért szeretek vele dolgozni, mert a végeredmény olyan lesz, amit szeretek. Ezek alapján szeretem a pulykahúst, halakat, és amikből zöldséges és húsos ragukat, valamint sülteket lehet készíteni.

12244202_1689341574633493_823298693_n

Miért döntöttél úgy, hogy az internetes világgal is megoszd a receptjeidet?

Pár évvel ezelőtt, amikor nyugdíjas lettem, kicsivel több szabadidőm lett. Akkor már évek óta én főztem a családra és netes barangolásaim során egy kereskedő lánc már javában zajló receptversenyébe csöppentem bele. Innen kezdve már csak a recepteket kellett megírni mindennap és persze fényképezni ezerrel. A siker nem maradt el, és ez arra inspirált, hogy minél több receptet feltöltsek. Év végén ez a játék véget ért, tovább már csak a facebookon osztottam meg receptjeimet. 1 évvel ezelőtt, pedig elkezdtem blogba rendezni őket, így született meg a “Karcsi Főzdéje” című receptes oldal, ami mára több,  mint 400 db, nagyrészt saját étel leírását tartalmazza.

Milyen visszajelzéseket kapsz a megosztott receptjeiddel kapcsolatban?

A visszajelzések jellemzően a facebookon történnek, általában pozitív tartalmúak. Rosszindulatú, negatív kritikát még nem kaptam. A legbüszkébb egy receptoldalra feltöltött bográcsos babgulyásomra írt hozzászólásra vagyok. Szó szerint ezt írta valaki: “Na igen! Ez babgulyás… dicséret illeti a szakácsot! Gratulálok!” Ennél nagyobb elismerést soha nem kívánok.

12226641_1689336261300691_2107787549_n

A blogodon van egy külön rész, amely a kemencéd építésével foglalkozik. Melyek azok az ételek, amiket nagyon szívesen készítesz ebben?

A kemencét a nyugdíjas évek elején építettem, és már akkor több étel elkészítése járt a fejemben. Két éve a kemenceavatón pizzákat sütöttünk benne, azóta sok minden megsült, sőt főtt benne. Kedvenceim a sültek velesült körettel és a cserépedényben főtt sólet, töltött káposzta, pacal, húsleves. Mindegyik étel utánozhatatlan ízt, színt és állagot kap a kemencében.

12243829_1689336264634024_1728384162_n

Mennyivel másabb szerinted egy étel, ami a szabad készült attól mint ami bent a konyhában?

A legtöbb magyaros recept bográcsban is elkészíthető, annyi különbséggel, hogy a főzési idő kissé megnövekszik. A szabad tűzön főtt ételek ízükben megőrzik az égő fa felszálló füstjének illatát, Az ilyen bográcsozásnak hangulata van, a tűz gyújtástól kezdve, az étel megfőzésén keresztül, egészen a tálalás és az étel elfogyasztásáig, ami általában szintén a szabadban történik.

12244225_1689340211300296_581175625_n

Amint láttam sajtok készítésével foglalkozol/foglalkoztál honnan jött az ötlet?

Szeretem a sajtokat és az utóbbi években vásárokon, fesztiválokon egyre több házi készítésű sajttal lehetett találkozni. Ilyen hatásokra nagyon könnyen lemondtam a bolti trappistáról és egyre inkább kezdett foglalkoztatni a házi sajt készítés. A friss gomolya, amiben érezni a tejet, az érlelt sajtok, amikre több hónapot is várni kell, még elkészül, mind olyan kihívások, amik nem teljesíthetetlenek és amikor elkészültek mindenért kárpótolnak. Sajtok készítésével is a nyugdíjba vonulásom óta foglalkozom. Teljesen a nulláról indultam, az ismeretek 100 százalékát az internetről szereztem, az eszközöket, amit lehetett házilag készítettem el, a többit apránként szintén az internetről szereztem be. Először csak natúr és ízesített (fokhagymás, lila hagymás) gomolyákat készítettem, azonban az internetről rengeteg ismeret szerezhető, egyre jobban elmélyedtem a sajtok világában és megpróbálkoztam érlelt (trappista, ementáli) sajtokkal, végül parenyicával is, amihez már gyakorlati ismeret is szükséges. Az, hogy sajtokat nem mindennaposan készítek, annak csak időhiány az oka. A sajttal az elkészítés kezdetétől a fogyasztásig, minden nap foglalkozni kell. Ez naponta nem sok időt vesz igénybe, de a folytonosság fontos. Azon kívül nyári időszakban, pince híján nehezen tudom a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosítani az érleléshez.

12231583_1689340617966922_934758891_n

Van olyan étel, amit nem szeretnél megkóstolni?

Bogarakat, hernyókat azt hiszem nem enném meg (bár eddig még nem is kínáltak vele).

Köszönöm szépen a válaszaidat 🙂 Remélem, hogy tovább hasonló recepteket láthatunk majd a blogodon!

További recepteket találtok itt:

http://karcsifozdeje.blogspot.hu/

Related posts

Leave a Comment