You are here
pet-palack Hírek Tudomány 

Ehető csomagolás PET-palack helyett

pet-palack
Az Ooho, vagyis az ehető buborék (Fotó: PSFK)

A műanyagflakonok tárolása, újrahasznosítása még mindig nem arányos az eldobott, feleslegessé váló PET-palackokkal, melyek az óceán vízétől elkezdve, a szárazföldön át mindenhol fellelhetők. A műanyagprobléma megoldása a Skipping Rocks Lab vállalkozóinak fejéből pattant ki.

A világ műanyagtermelése rohamosan növekszik, és ezt a környezet is megtapasztalhatta. Az óceánok felszínén hektárnyi számban hullámzanak a feleslegessé vált palackok, melyek nem csak esztétikailag rombolóak, hanem egy idő után káros vegyületeiket beleengedik a vízbe, ami utána a légkörbe és az állatok szervezetébe is belekerül.

A londoni stratup vállalkozás, a Skipping Rocks Lab a probléma megoldására létrehozta az „ehető buborékot” vagyis egy olyan tárolóegységet, mely biológiailag is lebomlik, de el is fogyasztható minden egészségügyi károsodástól mentesen.

A buborék, ami az Ooho nevet kapta, maradéktalanul képes a műanyagflakonok szerepét betölteni, és az előállítási költsége is tizede a PET palackénak. Az Ooho elnyerte az Európai Unió 20 ezer eurós fenntarthatósági díját, ami azt jelenti, hogy a feltalálóknak (Guillaume Couche és Pierre Paslier) nincs más dolguk, mint tökéletesíteni és piacra dobni a buborékot.

Az Ooho készítése igazán érdekes folyamat :a vizet gömb alakban megfagyasztják, majd a labdát kalcium-klorid oldatba mártják, ami egyfajta zselés réteget képez a jég felületén. Ezt aztán barna algakivonatból álló oldatban áztatják egy ideig, amely második membránként tovább erősíti és vastagítja a felületet. A dolog kulcsa a jéggé fagyasztás, mert így marad meg külső héjként az alga és a kalcium-klorid. A művelet végeztével a víz szobahőmérsékleten felolvad, de a különleges fagyasztási technika miatt a burok nem szakad ki, így a folyadék nem vész kárba.

Az Ooho-t innentől kezdve meg lehet enni, mert a burok bármilyen erőbehatásra megreped. Aki ódzkodik a megevéstől az egyszerűen kidobhatja, mert pillanatok alatt lebomlik a héja.

Forrás:

http://biokalauz.hu/

Related posts

Leave a Comment