You are here
Freddie a 19. helyen zárta a versenyt (Fotó: eurovisionworld.com) Hírek Kultúra 

Elégedetlenség az Eurovíziós Dalfesztivál végeredményével kapcsolatban

Freddie a 19. helyen zárta a versenyt (Fotó: eurovisionworld.com)
Freddie a 19. helyen zárta a versenyt (Fotó: eurovisionworld.com)

Elégedetlenség övezi a magyar Freddie-t és az orosz versenyző Sergej Lazaryev dalának szerzőjét is a 61. Eurovíziós Dalfesztivál végeredménye miatt, előbbi a TV2 reggeli műsorában fakadt ki az eredmény miatt.

Az orosz delegáció tagja, a legendás dalszerző Filip Kirkorov nyilatkozatában elmondja, hogy az orosz versenydal producereként elfogadja a verseny szabályait és tiszteletben tartja a végeredményt. Rajongóként viszont szomorú, mert egy olyan előadó, mint Sergej Lazaryev 21 ország zsűrijétől nulla pontot kapott, miközben minden ország közönségétől kapott minimum 3 pontot, 29 ország pedig 8, 10 vagy 12 pontot adott neki. “Hiszek abban, hogy az EBU újragondolja azt, hogy hogyan szavazzanak a zsűrik. Talán vigyük le az ő súlyukat 25%-ra? Valamit tenni kell azért, hogy Oroszország újra részt vegyen a versenyen. Ez a véleményem.”

Közben elindult egy olyan petíció, ami arra kéri az EBU-t, hogy vizsgálják felül a szavazatokat, mert sok rajongó nem ért egyet a győztessel. A petíciót már több mint 300 ezren támogatják, 150 ezer támogatónál már automatikusan elküldi a kérést a szavazatszámláló rendszer a címzett felé. Az EBU reagált, kiadott egy közleményt, melyben azt írták, hogy nem fogják megváltoztatni a végeredményt, mert ez az eredmény összhangban van a szabályokkal és folytatni fogják a párbeszédet annak érdekében, hogy erősítsék és fejlesszék az Eurovíziós Dalfesztivált.

Közben Ukrajnában 5 város is bejelentkezett a jövő évi rendezési jogért, név szerint: Kijev, Odessa, Lvov, Dnipropetrovszk és Herszon.

A TV2 reggeli műsorában a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál magyar képviselője Freddie vigasztalhatatlan az eredményével kapcsolatban. “Az benne a legrosszabb, hogy amit mi megtettünk, azzal mi gyakorlatilag elégedettek vagyunk. Ehhez képest szerintem indokolatlan a helyezés, és ezzel megbarátkozni…”

Péter-Szabó Szilvia (aki 2005-ben indult az Eurovízión a NOX-al) szerint az Eurovíziós Dalfesztivál soha nem a dalról szól magáról, hanem hogy az országok milyen viszonyban vannak egymással, és hogyan szavaznak egymásra.

N.M

Related posts

Leave a Comment