You are here
Esterházy Péter (1950-2016) (Fotó: MTI) Hírek Kultúra 

Elhunyt Esterházy Péter

Esterházy Péter (1950-2016) (Fotó: MTI)
Esterházy Péter (1950-2016) (Fotó: MTI)

Életének 66. évében, hasnyálmirigyrákban elhunyt Esterházy Péter, Kossuth-és Prima Primissima-díjjas író, publicista – jelentette be a Magvető Kiadó és az író családja.

Esterházy már közel 9 hónapja szenvedett hasnyálmirigyrákban, 2015 októberében egy cikkben jelentette be, hogy ebben a súlyos betegségben szenved, erről könyvet is írt Hasnyálmirigynapló címmel, amit az egy hónappal ezelőtti könyvhéten mutattak be és amit maga Esterházy nyitott meg.

Esterházy Péter 1950. április 14-én született Budapesten, gróf Esterházy Mátyás és Mányoki Irén gyermekeként. Nagyapja, Esterházy Móric 1917-ben Magyarország miniszterelnöke volt, majd mikor 1956-ban a volt kormányfő elhagyta a hazáját, az író szülei itthon maradtak és Hortra telepítették őket.

Az 1968-as érettségit követően az ELTE Természettudományi Karának matematika szakos hallgatója lett. 1974-ben Optimum Binary Search Trees címmel írta meg szakdolgozatát, a diploma megszerzése után a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott számítástechnikai rendszerszervezőként 1978-ig, s ettől az időtől kezdve az írást tekinti főfoglalkozásának.

Első kötete 1976-ban jelent meg Fancsinkó és Pinta címmel, majd egy évvel később, 1977-ben a Pápai vizeken ne kalózkodj című elbeszélése is megjelent, első jelentős sikerét azonban 1979-ben a Termelési-regénnyel aratta. Ebben az időszakban nagy feltűnést aratott nem mindennapi gesztusával: Ottlik Géza 70. születésnapjára az Iskola a határon című regényt kézírással egyetlen rajzlapra másolta le.

Az 1980-as években több kisregényt is megjelentetett: Függő, Ki szavatol a lady biztonságáért?, Fuharosok, Kis Magyar Pornográfia, Daisy, A szív segédigéi. Néhány évvel később ezeket egy könyvbe sűrítette “Bevezetés a szépirodalomba” címmel 2003-ban.

1988-ban jelent meg irodalmi tanulmányainak első kötete A kitömött hattyú címmel, később publicisztikáiból több kötetet is összeállított. 2000-ben újabb sikert könyvelhetett el Harmonia caelestis című fiktív családi krónikájával, majd később jött a Javított kiadás, melyben apja ügynöki múltjáról és jelentéseiről írt.

A labdarúgással kapcsolatos könyvei is igen népszerűnek számítanak (Utazás a tizenhatos mélyére, Semmi művészet), utóbbi a Német Futballkultúra Akadémia elismerését is kivívta 2009-ben.

Drámaíróként is jelentőset alkotott, színpadon is játszották Rubens és a nemeuklideszi asszonyok, a Harminchárom változat Haydn-koponyára és az Én vagyok a Te című darabjait. 2015-ben a Mercedes Benz című történelmi revüjével nyílt meg Budapesten a Tesla Teátrum. Műveiből több film is készült (Idő van, Tiszta Amerika, Anna filmje, Érzékek iskolája).

Műveiről egy interjúban így nyilatkozott: “mindig van egy egyszerű történet, amit egyszerűen el akarok mesélni, és akkor aztán ez nekem nem sikerül. Ezek az én könyveim”.

N.M

Related posts

Leave a Comment