You are here
Kun Vilmos (1926-2015) (Fotó: jegy.hu) Hírek Színház 

Elhunyt Kun Vilmos

Kun Vilmos (1926-2015) (Fotó: jegy.hu)
Kun Vilmos (1926-2015) (Fotó: jegy.hu)

89 éves korában elhunyt Kun Vilmos színész, a Katona József Színház alapítója és a Szomszédok című sorozat “Dénes bácsija”.

Kun Vilmos színészkarrierjét 29 évesen kezdte 1955-ben a győri Kisfaludy Színházban majd a kaposvári Csiki Gergely Színház, a debreceni Csokonai Színház, a szolnoki Szigligeti Színház és a Nemzeti Színház színésze volt, mielőtt 1982-ben a kecskeméti Katona József Színházhoz került volna.

Egész pályafutását magas színvonalú előadások jellemezték, szerepelt több Shakespeare és Csehov darabban, ő játszotta a Rokonokban a polgármestert, valamint a Bánk Bánban ő alakította Tiborcot, emellett szinkronszínészként is tevékenykedett, többek között a Rendőrakadémia című filmben ő szinkronizálta Eric Lassard parancsnokot a 2. és az 5. rész között, valamint a Dragon Ball című rajzfilmben is vállalt szinkronszerepet.

Azonban a magyar közönség a Szomszédok c. teleregényből ismerte meg, mint a jóságos, de zsörtölődős erdész Dénes bácsit alakította, ő volt a Trokán Péter által megformált János jó barátja, aki az erdészházban mindig meghúzhatta magát, ha összeveszett Almával (Fehér Anna).

Kun Vilmos utolsó színházi szereplésére 2014 őszén került sor a Katona József Színházban, több elismerést is átvehetett pályafutása során, többek között a Magyarország Érdemes Művésze díjat 1979-ben, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét 1996-ban, illetve a 2002-ben a Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át.

N.M

Related posts

Leave a Comment