You are here
tony burton Bulvár Hírek 

Elhunyt Tony Burton, a Rocky-filmek bokszedzője

tony burton
Tony Burton (1937-2016)

Életének 78. évében elhunyt Tony Burton afro-amerikai filmszínész, a Rocky-filmekben a főszereplő ellenfelének, Apollo Creednek a bokszedzőjét és Rocky barátját alakító színész tüdőgyulladásban hunyt el.

Tony Burton 1937-ben született a Michigan állambeli Flint kisvárosban, a család első gyermekeként, kezdetben amerikaifutball- játékos volt a helyi középiskolában, ahol 1954-ben az állami bajnokság legértékesebb játékosának (MVP) is megválasztották. Később áttért a baseballra, ott a Grand Rapids csapatával a város bajnoki címét is elhóditották.

1955-ben áttért az ökölvívásra, első jelentős bokszolói sikerét 1957-ben könyvelhette el, akkor félnehézsúlyban megnyerte a Michigan állambeli bajnokságot, majd a chicagói Bajnokok Tornáján a legjobb négy közé jutott, profiként 1958 és 1959 között tevékenykedett, ezalatt az idő alatt 4 meccset nyert és 3-at veszített, a négy megnyert meccsét kiütéssel nyerte meg. Karrierjének a börtön vetett véget, miután rablásért 3,5 év börtönbüntetést kapott.

A börtönévek alatt ismerte meg későbbi feleségét, Rae-t, aki szerelő volt, a börtön műhelyében sok filmet látott Tony Burton elsősorban, pszichodrámával kapcsolatban és ekkor döntötte el Burton, hogy színészi pályára lép.

A börtönévek után pedig el is indult a színészi pálya rögös útján: Kezdetben kisebb filmekben volt mellékszereplő, többek közt a Fekete Keresztapa című filmben 1974-ben, első jelentős szerepét az első Rocky filmben kapta 1976-ban, ahol az edzőt, Tony “Duke” Everst alakította, ezt követte még a Rocky II (1979), a Rocky III (1982), a Rocky IV (1985), a Rocky V (1990) és a Rocky Balboa (2006). A Rocky-filmek mellett még az 1980-ban készült Ragyogás című filmben nyújtott emlékezetes színészi teljesítményt. Színészi karrierjét 2007-ben fejezte be.

Rae-val kötött házassága után Kaliforniában telepedtek le, egyetlen gyermekük született, Martin, aki 2014 májusában 43 évesen hunyt el szívinfarktusban.

Tony Burton halála megrázta az Apollo Creedet alakító Carl Weatherst is, ő így emlékezett meg róla a Twitteren: “Szomorú hír. Tehetsége és erőteljes játéka nagyban hozzájárult a Rocky-filmek sikeréhez”.

N.M

Related posts

Leave a Comment