You are here
Visszatér a 2015. március 14-i állapot (Fotó: MTI) Hírek 

Eltörli a kormány a vasárnapi boltzárat

Visszatér a 2015. március 14-i állapot (Fotó: MTI)
Visszatér a 2015. március 14-i állapot (Fotó: MTI)

Visszavonásra kerül a 2015 márciusában életbe léptetett vasárnapi boltzárról szóló törvény – ezt Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője jelentette be az Országgyűlés szünetében.

Rogán azt mondta, a kormány céljai teljesültek, megvalósult a vasárnapi munkavégzés tilalma a kiskereskedelemben, viszont megosztotta a kormány döntése a társadalmat. Emiatt a kormány olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek amelyet már holnap meg is szavazhatnak, így akár most vasárnap is kinyithatnak az üzletek.

Rogán Antal szerint megosztó kérdés lett a boltzár, nem sikerült meggyőzniük az embereket az intézkedés helyességéről, főleg a nők maradtak kritikusak az intézkedéssel szemben, magyarázta a miniszter. “Amikor az elmúlt egy évet kell értékelni, akkor nemcsak a gazdasági mutatókat kell nézni, hanem az emberek véleményét is” – érvelt a miniszter. 

A bejelentés előtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ismertetett egy jelentést az egy éves vasárnapi boltzárról, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium készített a kormány megrendelésére, amely megállapította, hogy 5,6%-al bővült a kereskedelmi forgalom és 3300 új munkahely jött létre, viszont 6300 betöltetlen állás van a szektorban, emellett a jelentésben az áll, hogy a nagyobb üzletek forgalma csökkenő tendenciát mutatott, szemben a kisboltokkal, ahol nőtt a forgalom.

Pártreakciók:

A Magyar Szocialista Párt, amely népszavazást kezdeményezett a boltzárról úgy reagált, hogy ez a döntés a netadó elvetése mellett a második legfontosabb győzelem.

A Jobbik üdvözölte a kormány döntését, ugyanakkor meglepőnek nevezték a döntés meghozatalának gyorsaságát.

A Kereszténydemokrata Néppárt megérti a kormány szempontjait és elfogadja a kabinet döntését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról. Azért nem tartja kudarcnak a visszavonást, mert szerinte az ötlet ugyan a KDNP-é volt, de a Fidesz nem úgy valósította meg, ahogy a kereszténydemokraták eredetileg szerették volna.

N.M

Related posts

Leave a Comment