You are here
Esteban Gutierrez egy barcelonai teszten (Fotó: XPB) Hírek Sport 

Esteban Gutierrez lesz a Haas másik pilótája

Esteban Gutierrez egy barcelonai teszten (Fotó: XPB)
Esteban Gutierrez egy barcelonai teszten (Fotó: XPB)

Végre ez is megtörtént: a Haas-istálló Mexikóvárosban hivatalosan is megerősítette, hogy a Ferrari jelenlegi harmadik számú versenyzője, Esteban Gutiérrez lesz a korábban már leigazolt Romain Grosjean csapattársa a 2016-os versenyévadban.

Romain Grosjean érkezésének hivatalossá tétele sem okozott túl nagy meglepetést, de a mostani alighanem az F1 történetének egyik legrosszabban előkészített bejelentése volt… Esteban Gutiérrez 2016-tól a Haas-istálló versenyzője lesz – mostantól hivatalos. Valójában már hetek, hónapok óta biztos volt. A mexikói már a nyár végén elhintette, eldőlt a sorsa, csapatfőnöke, Günther Steiner pedig már szeptember elején elkottyintotta, a Ferrari egyik tartalékját fogják alkalmazni, miközben Austinban gyakorlatilag már csak a nevét nem mondta ki versenyzőjüknek…

A nagy bejelentésnek ideális kulisszát persze a mexikói hazája adott, így hát nem volt más választás, mint kivárni az október végét és a Mexikói Nagydíj nyitónapját. De aztán még ebbe is hiba csúszott: a csapat tudniillik helyi idő szerint péntek 19 órára hirdette meg az eseményt, ám Gutiérrez közben már csütörtökön, egy szponzoreseményen kijelentette: „Jövőre a Haasnál versenyzek majd, és nagyon örülök ennek. Ez egy új kaland számomra, igyekszem mindent felhasználni, amit a Ferrarinál tanultam.”

Esteban Gutierrez (Fotó: f1-live.hu)
Esteban Gutierrez (Fotó: f1-live.hu)

És még ezt is lehetett tovább fokozni! Amikor egyes újságírók megérkeztek a „nagy bejelentés” helyszínére, az egyik szervező már így kérdezte tőlük: „A Gutiérrez-sajtótájékoztatóra jönnek?” Mindezek után valóságos megkönnyebbülést jelentett az önmaga karikatúrájává tett végső megerősítés…

„Ez kiváló lehetőség számomra, igyekszem a maximumot kihozni belőle. Gene Haas hisz bennem, és én pedig hiszek abban, ahogy ő a Forma–1-hez viszonyul. Különleges érzés, hogy versenyképes autót kaphatok, melyet egy Ferrari-motor hajt, és nagyra tartom a csapatot, hogy ennyire bíznak bennem. Hiszem, hogy nagy dolgokat érhetünk el közösen” – nyilatkozta az egyik helyi múzeumban megejtett bejelentésen a mexikói versenyző.

Gutiérrez 2007 óta versenyez formaautókkal, 2008-ban Forma–BMW-bajnok volt, 2010-ben a GP3-ban nyert, aztán két évig a GP2-ben szerepelt, ahol négy futamgyőzelmet szerzett, 2012-ben pedig harmadikként zárt a pontversenyben. Ekkor már kapcsolatban állt a Sauber F1-es istállójával, ahol aztán 2013 és 2014 között 38 F1-es versenyen vett részt. Legjobb eredményét a 2013-as Japán Nagydíjon érte el, ahol hetedikként ért célba – ez jelenti eddigi egyetlen pontszerző eredményét is. Ezt az idényt a Ferrari tartalékjaként töltötte – valamennyi nagydíjra elkísérte az olaszokat.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy Esteban részévé vált a csapatunknak. Vele és Romainnal erős versenyzőpárosunk van, ami segít majd nekünk az autónk fejlesztésében, a pontszerzésben, ami a célunk lesz a szezon során. Esteban egy fiatal és sikerre éhes fiú, de nem tapasztalatlan. Két évig versenyzett az F1-ben, és az idei évet a Ferrarinál töltötte harmadik számúként, így első kézből láthatta, mitől élcsapat a Scuderia” – nyilatkozta Gene Haas tulajdonos.

A Haas vezetői kiemelték, fontos volt számukra, hogy egy, a mostani autókkal is tapasztalatot gyűjtő versenyzőt alkalmazzanak Grosjean mellett, Günther Steiner viszont azt sem titkolta, hogy a dél-amerikai piac, valamint Gutiérrez támogatói, a Claro és Telmex is szerepet játszottak választásukban. A hírek szerint évi 15 millió dollárral járulnak majd hozzá a csapat költségvetéséhez, s várhatóan reklámfelületet is kapnak majd az új autón. „Régóta ismerem Günther Steinert, és már régen megegyeztünk abban, hogy egyszer csinálunk valamit közösen. Most örülök, hogy végre eljött ez a pillanat” – erősítette meg partnerségüket ifjabb Carlos Slim, a Telmex első embere.

(telesport.hu)

Related posts

Leave a Comment