You are here
zoli Nonstop bodybuilding & Fitness 

Farkas Zoltán – Az életemben minden az erőemelés körül forog

Egy mezőberényi edzőteremben ismerkedett meg az erőemeléssel. Ekkor még csak testépítő jellegű edzést végzett, de egyre közelebb került ahhoz, hogy elragadja ez a sport. Elérkezett az első verseny, ahol még csak kísérőként vett részt, de ekkor már tudta, hogy nincs vissza út ezt szeretné csinálni. Farkas Zoltánnal beszélgettem erőemelésről.

Az erőemelés előtt milyen sportok voltak jelen az életedben?

Igazából kis korom óta mindig sportoltam valamit. Egészen fiatalon 13 évesen kezdtem el korongot lőni amatőr szinten, majd később ebben nemzetközi szinten is versenyeztem. Amikor szakközépiskolába kerültem ott ismerkedtem meg a súlyzókkal, így már 14 éves koromtól a koronglövészet mellett a súlyzókkal is foglalkoztam. Majd 16 évesen a baráti társaság által megismerkedtem a küzdősportokkal is, ezen belül az MMA-val (ketrecharc). Ekkor a súlyzós edzés és a koronglövészet a háttérbe szorult és a bunyóval kezdtem foglalkozni, 3 évig ezeket az edzéseket végeztem. Majd ezek után a körülmények nem tettek lehetővé semmiféle edzést 1.5 évig. Ezek után kezdtem újra a súlyzós edzéssel foglalkozni.

Hogyan ismerkedtél meg vele?

Újból elkezdtem edzőterembe járni, de ezúttal már Mezőberényben a lakhelyemen egy kis terembe. Itt volt pár erőemelő srác, akiknek láttam az edzéseit napi rendszerességgel. Az akkori edzőtársam egy alkalommal velük edzett, és úgy döntöttek felkészítik egy felhúzó versenyre, mert tehetségesnek látták. Ekkor én még csak testépítő jellegű edzést végeztem, csak figyelemmel követtem az ő felkészülésüket. Elérkezett a verseny, amin az edzőtársam is részt vett, én ide csak kísérőként mentem. Az a légkör, amivel ott találkoztam nagyon megfogott, és az ide vezető kemény edzések is tetszettek. Ezután csatlakoztam én is közéjük, és átálltam az erőemelő edzésekre.

15049723_581304922061237_1498738893_n

Mennyiben változott meg az életed azóta, amióta ezt a sportot űzöd?

Igazából teljesen át kellett szervezni az egészet. Amikor egy versenyfelkészülési időszakban vagyok azt előre mindig megszoktam tervezni, hogy mikor mit fogok éppen csinálni edzésen, és eltervezek egy reális fejlődést, amit véghez akarok vinni, és ehhez próbálom magam tartani amennyire lehet. Meglátásom szerint nem csak az edzések jó időzítése és intenzitása szükséges a fejlődéshez, hanem egy viszonylag jól összeállított étrend (itt nem testépítő szintű precizitásról beszélek), megfelelő táplálékkiegészítők használata és, ami nagyon fontos elegendő pihenő betartása. Mióta komolyan veszem ezt a sportot nem a munkáimhoz és a napi teendőimhez igazítom az edzések időpontját, hanem az edzéshez minden mást. Mára mondhatom, hogy ez a sport áll első helyen az életemben és a munka is csak a második helyet foglalja el. Egyszóval minden e körül forog. Nem beszélve arról, hogy ezzel a sporttal rengeteg új barátot és egy nagyon jó közeget tud magának az ember teremteni. Szóval csak pozitív irányú változást tudok említeni.

Eddig milyen megmérettetéseken vetté részt és milyen eredményeket értél el?

Idei évben részt vettem elég sok versenyen, nagyon sok kisebb volt ezek közt, ezeket egyesével nem sorolnám fel, csak a nagyobbakat, illetve a számomra fontosabbakat említeném.

        – 2016.évi XX. Csárdaszállás kupa Junior, -90 kg RAW erőemelés I. helyezés

        – 2016 Fitbalance Scitec RAW Power Felhúzó kupa Junior -80 kg RAW I. helyezés, Junior                              abszolút II. helyezés

        – WUAP Európa-bajnokság RAW erőemelés Junior -82,5 kg III. helyezés

        – II. Nemzetközi Erőemelő Palóc Kupa 2016 Junior Felhúzás  -80 kg I. helyezés, Junior abszolút I. helyezés, Fekvenyomás -80 kg I. helyezés, Junior abszolút II. helyezés

        – Scitec Muscle Beach 2016 Fekvenyomás Junior -80 kg I. helyezés

                                                      Felhúzás Junior -80 kg II. helyezés

        – GPA-IPO Európa kupa Junior -90 kg RAW erőemelés II. helyezés, Junior abszolút III. helyezés

        – Scitec RAW döntő felhúzás Junior -90 kg I. hely

15049793_581303935394669_721633645_n

Mi kell szerinted ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ebben a sportban?

Úgy gondolom, ha valaki komolyabb eredményeket el akar érni, akkor nem elég csak kitartóan edzeni. Sok más egyéb tényező is szerepet játszik. Agyban nagyon tudni kell, hogy mit szeretne az ember. Természetesen kell egy erre alkalmas edzőterem, egy jó edző, edzőtárs, de mind ezek hiába vannak meg, ha nincs meg az emberben a kitartás, az akarat. Ezek hiányában az ember fejlődhet, lehet erősebb, érhet el jó eredményeket, de sose lesz a legjobb és nem fog az igazi nagyok közé tartozni. Mindenkinek tudnia kell, hogy mit szeretne elérni, és tenni ez érdekében. ÉN TUDOM!

15050024_581296105395452_2110699258_n

Milyen alapelvek szerint építed fel az étkezésedet?

Ez attól függ, hogy éppen milyen időszakban vagyok, versenyfelkészülés vagy holt szezon. Ha holt szezon van éppen akkor igazából nem válogatok, eszek, ami éppen jól esik. Ha versenyfelkészülés van akkor annak függvénye, hogy milyen súlycsoportban fogok indulni, hízhatok e vagy sem. Ha közel vagyok a súlycsoportom felső határához, olyankor figyelek jobban a kajámra. Ekkor a szénhidrát bevitelt vissza veszem kicsit. Általában napi 6 étkezésre osztom el az adagot, fő étkezéseimet csirke, rizs és zöldség kombinációból oldom meg, illetve ezeket az alapanyagokat felcserélem néha. Ilyenkor a táplálékkiegészítőkből is a kisebb szénhidrát tartalmúakat választom. Ha jöhet rám tömeg is felkészülésben, akkor is nagyjából ugyan ezt az elvet követem, csak annyi szénhidrátot viszek be amennyit csak tudok. Ezt lényegesebben jobban szeretem, ilyenkor látványosabb a fejlődés és a közérzetem is sokkal jobb.

15050361_581305425394520_190981696_n

Ha jól tudom van egy másik dolog is, ami a szíved közel áll ez nem más mint a vadászat. Tudnál erről pár gondolatot mondani? Mióta vadászol? MI volt eddig a legnagyobb vad, amit terítékre hoztál?

Igen, jól tudod! Igazából kiskorom óta járom az erdőt, 4-5 évesen már egy-egy egyéni vadászatra elkísértem nagyapámat és édesapámat. Majd következő években egyre gyakrabban kísértem el őket. Középiskolai pályaválasztásom is ennek volt köszönhető, hiszen a Csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Iskolában tanultam Vadász-Vadtenyésztő szakon. Ahogy a törvény engedte a vadászvizsgát 17 éves koromban tettem le, majd mikor betöltöttem a 18. életévemet akkor válthattam ki vadászjegyemet, illetve kaphattam fegyvertartási engedélyt. Ezek után már nem csak kísérőként, hanem vadászként vettem részt az egyéni, illetve társas vadászatokon. Az iskolában szerzett barátságoknak köszönhetően sok helyen volt szerencsém vadászni vendégként, és sok szép, különleges vadat ejthettem el. Legkedveltebb vadászati formám a vaddisznó vadászat, ez mint lesen, mint cserkelve és hajtásban egyaránt. Elég sikeresnek mondhatom magam ezen a téren, hisz fiatal korom ellenére már közel 100 vaddisznót hoztam terítékre, ebben vannak érmes kanok is. Gímszarvasbikából is sikerült már pár különleges agancsút terítékre hoznom, de ezek közül egyre különösen büszke vagyok, ami egy páratlan 16-os 6,10 kg agancs súlyú bronz érmes bika. Apróvad vadászatokon is rendszeresen részt veszek itt helyben lévő vadásztársaságoknál.

15007971_581049318753464_1790492685_o

Mit csinálsz ezeken kívül mikor nem az edzőteremben vagy és nem vadászol?

Dolgozok, és körülbelül ennyi. Munka is sok időt elvesz a napokból, utána jön az edzés, illetve mások edzése, mert ugyanis pár ember kérte segítségem az edzéshez. Vadászatra is egyre kevesebb időt tudok szánni.

Milyen előrelépési lehetőségek vannak ebben a sportban?

Úgy gondolom, hogy Magyarországon elég nehéz előrelépni minden sportban, ami nem foci… Vagyis lehet előre lépni, de csak önerőből, nagyon mások támogatására egyelőre nem számítok, de ha mégis sikerülne nagyon örülnék neki. Következő évben/években mindenféleképpen a nagyobb nemzetközi versenyekre fogok koncentrálni, gondolok itt Európa és Világbajnokságokra. Szeretném magam megmérettetni világszínvonalban is. Kisebb haza versenyeket hanyagolni fogom, és a nemzetközikre fogok felkészülni jobbára.

15050123_581306592061070_739322768_n-1

Milyen céljaid terveid vannak az elkövetkező évekre?

Mindenféleképpen szeretnék világbajnoki címet nyerni, ezért mindent meg is fogok tenni. Van pár egyéni célom is kitűzve függetlenül a versenyektől. A 3 fogásnemben (guggolás, fekvenyomás, felhúzás) külön külön milyen eredményeket szeretnék elérni, ez inkább saját magam legyőzése lenne. Ezeket a számokat most inkább megtartom magamnak, mert lehet túl nagyképűen hangzana. Vannak nem a versenyzésre vonatkozó terveim is. Szeretném jelenlegi üzleti tevékenységeimet felváltani a sporttal kapcsolatos tevékenységekre. Szeretném ha későbbiekben ezzel a sporttal kapcsolatos munkát tudnék végezni, itt gondolok személyi edzésre, konditerem üzemeltetésre vagy kereskedelmi tevékenységre.

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

15044809_581296885395374_1121298281_o

15050485_581295845395478_284075190_n

Related posts

Leave a Comment