You are here
fold-oraja2 Hírek Tudomány 

Fél órára elsötétül a világ

2007 óta, minden év márciusának utolsó szombatján, fél órára elsötétülnek a nagyobb városok kivilágított pontjai, a WWF által meghirdetett Föld Órája program keretében.A WWF klímaváltozás és fényszennyezés problémájára felhívó programja, a Föld Órája, 2007-ben indult Ausztrália fővárosában, Sydneyben. Akkor még csak egy várost érintő programnak hitték, de 2008-ra már a világ minden nagyobb városa csatlakozott.

A-Föld-Órája-2010-ben

A program keretében, március utolsó szombatján (ami 27-ére, 28-ára vagy 29-ére esik), a nagyobb városok 20:30-tól 21:00-ig lekapcsolják a fölösleges fényforrásokat a városban (például emlékművek kivilágítását).

Magyarország 2008-ban, vagyis a program nemzetközivé válásának évében vett részt először az eseményen. Budapesten ilyenkor, többek között, elsötétül a Budai vár, a Gellért-hegy és a Lánchíd, valamint több vidéki város ismert helyei is, mint például a Szegedi Dóm.

A Föld Órájának leglátványosabb és egyben legismertebb eseménye a sydney-i operaház világításának lekapcsolása.

A programban természetesen magánszemélyek is részt vehetnek, ehhez mindössze fél órára le kell kapcsolni a világítást. Ennyi igazán nem sok a Földért. A WWF és egyéb környezetvédelmi szervezetek minden évben buzdítják erre az egyszerű embereket. Csatlakozzunk minél többen!

fold-oraja-2015-wwf2

 

Related posts

Leave a Comment