You are here
image3 Hírek 

Fenyvesi Zoltán: nem hagyhattam szó nélkül a Sargentini-jelentést.

Erős Európa nem képzelhető el erős nemzeti parlamentek nélkül.

Fenyvesi Zoltán Veszprém megye 03. számú választókerületének országgyűlési képviselője az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottság ülésén szólalt fel tegnap.

Sokféle jelentést, tervet megvizsgáltunk az utóbbi időben, de a mi gondolkodásunk középpontjában egy erős tagállamokból álló erős Európa áll. Ez a kiinduló pont, ez biztosítja a hatáskörök megfelelő elhatárolását és tiszteletben tartását, és az elmúlt egy évben erről egyeztettünk a Visegrádi Országok magyar elnökségének parlamenti eseményein is, konszenzusra jutva ebben.

Amit helyben hatékonyabban tudunk megoldani, ott a tagállamoknak, régióknak kell eljárniuk, míg a biztonság vagy éppen a digitális forradalom terén több Európára van szükségünk.

Erős Európa nem képzelhető el erős nemzeti parlamentek nélkül. Különösen örvendenénk, ha a jövőben a szubszidiaritás elve kapcsán kifejtett ellenőrző tevékenységünk nagyobb befolyást gyakorolhatna az uniós döntéshozatalra.

Másik kulcskérdés, hogy az európai uniós intézmények esetében meg akarjuk tartani az Európai Tanács primátusát, az állam-, illetve kormányfők tanácsának politikai vezérlő szerepét, az Európai Bizottság esetében pedig vissza kellene térni a Szerződések őre szerephez. Az EU jövője szempontjából – az új kihívások kezelése mellett – alapvető fontosságúnak tartjuk az elmúlt évtizedek vívmányainak megőrzését és helyreállítását, jelenjen ez meg akár az elméleti vitákban, akár a következő pénzügyi keret tárgyalása során.

S végül, nem hagyhatom szó nélkül a Sargentini-jelentést. Számomra nagy csalódás volt, hogy az Európai Parlament számára a korábban lezárt vagy éppen folyamatban lévő magyar jogvitás ügyek listázásával, tagállami hatáskörbe tartozó családpolitikai, szociálpolitikai, köznevelési kérdések teljesen egyoldalú értelmezésével jogállamisági problémákat azonosítottak. Egyenlő elbánás és objektivitás esetén sokkal több tagállamot lehetne pellengére állítani. Az európai parlamenti szavazási procedúra során a tartózkodások megítélésének bizonytalansága egy nemzeti parlament esetében elképzelhetetlen lenne. A magyar Országgyűlés visszautasítja a Sargentini-jelentés alaptalan támadásait.

Az EU jövője és biztonsága szempontjából sokkal fontosabbnak értékelem ugyanakkor, hogy Magyarország komoly anyagi és személyi erőforrást fordít a külső határai és ezzel Európa határainak és polgárainak hatékony védelmére. E téren álláspontunk konzekvens, illegális bevándorlókat nem engedünk be, a kötelező kvótákat elutasítjuk, ugyanakkor humanitárius segítséget nyújtunk az észak-afrikai, illetve közel-keleti térségben, és a valóban üldözöttek számára menedéket is biztosítunk. De nem jár menedék az üldözöttnek álcázott illegális gazdasági bevándorlóknak vagy potenciális bűnözőknek. – mondta a képviselő.

Cikkemet később a videóval frissítem vagy látogassanak el Fenyvesi Zoltán közösségi oldalára: https://www.facebook.com/fenyvesizoli/

Related posts

Leave a Comment