You are here
342511 Ajánló Film 

Filmajánló: A milliódolláros bébi

A Milliódolláros bébi című filmről

Valamilyen oknál fogva nehezen tudom magam távol tartani a bokszfilmektől. Bár a boksz sosem volt az én világom, mostanság kezdem magaménak érezni a sportot, ugyanis mostanság személyesen is érint a téma. Ismét boksz témában mutatunk be egy filmet, mégpedig a 4 Oscar-díjas Milliódolláros bébit. Lássuk, milyen is maga a film.

Bár a mai napig kiállok amellett, hogy a Mélyütés egy korrekt bokszdráma volt, de a két filmet össze nem lehet hasonlítani. Az egyik ügyesen adagolja a drámai jeleneteket, kisebbeket, nagyobbakat, gyengébbeket, erősebbeket, míg utóbbi úgy padlóra küldi az embert egyetlenegy durva csavarral, hogy én is csak néztem, de kezdjük az elején.

342511
Forrás: http://images6.alphacoders.com/342/342511.jpg

A film számomra legszimpatikusabb vonása, hogy a főszereplő nem egy feltörekvő vagy egy épp megbukott bajnok, sőt még csak nem is egy férfi, hanem egy középkorú nő, akinek mindene a boksz nyilván innen ered a film címében található “bébi” kifejezés). Mellé megkapjuk a szokásos bölcs öreg edzőt, aki a nyilván már ismerős vonásai ellenére is fenn tudta tartani bennem az érdeklődést. Kíváncsi voltam, hogy ki ez az ember, mik a motivációi, stb. Ha még ki kéne emelnem egy karaktert, akkor az a Morgan Freeman által alakított, “kiöregedett” bokszoló, aki kezdetben nem sok vizet zavar, de a film vége felé sikerült engem egyetlen jelenettel grammra megvennie. A lényeg tehát, hogy már karakterek terén is remekel a film, de a története is roppant megkapó.

A sztori szerint Maggie, a korábban említett női bokszolónk rátalál az idős bokszedző, Frank konditermére, és arról igyekszik meggyőzni Franket, hogy legyen az edzője. Később el is kezdődik a karrierépítés, megy is a dolog egy ideig, aztán jön egy véres bokszmeccs, illetve a sokkoló finálé.

letöltés
Forrás:http://static1.squarespace.com/static/54868cf1e4b09de0c16fb0f4/t/5576b6f9e4b088027cd521fb/1433843449672/

Mit is jelent mindez? Maximálisan spoilermentesen annyit, hogy a film lezárása zseniális. Egyszerre lehangoló, szívszorító, megdöbbentő és elgondolkodtató. Ebből az egyszerű okból kifolyólag az ember nagy valószínűséggel nem ússza meg a Milliódolláros bébit könnyek nélkül, ugyanakkor filozofálhat a befejezésen, mert van min gondolkodni. Egy szóval ez a film roppant igényes bokszdráma, és megérdemelte azt a négy Oscar-díjat, a jelöléseket, sőt még Golden Globa és Bafta-díjat is megkapta legjobb film kategóriában. Ezekkel a díjazásokkal sosem értettem még ennyire egyet.

Viszont muszáj lesz arról is beszélni, ami nem tetszett. A film eleje elég lassú, kicsit sok az időhúzás az első fél órában, különösebben érdekes dolgok nem történnek. Persze nem olyan borzalmasan klisés, mint a Mélyütés első harminc perce, csak egyszerűen fölöslegesnek érződik, elég lett volna belőle kevesebb is.

Még kitérnék a bokszjelenetekre is.  Ezek igen tisztességesen véresek, sőt az utolsó meccs, ahol beüt a nagy fordulat, roppant feszült és vészjósló, ami előre is vetíti a nagy csavart, ám maga a fordulat ennek ellenére is kiszámíthatatlan. Ha már utolsó meccs, kiemelném Maggie ellenfelét, akitől rendesen megfagyott a vér bennem is. Már a tekintete is azt sugallta, hogy ez nő létére is egy vadállat.

mdbintro
Forrás:http://www.filmlinc.org/page/-/uploads/comment/archives2005/janfeb/mdbintro.jpg

Összefoglalva a film története roppant igényes, a színészek valóban odatették magukat, a bokszolós jelenetek nagyon jól sikerültek, legvégül pedig azt mondanám, hogy igen, ez a film megérdemelte az összes díját. Akárhogy is, a filmet mindenkinek látnia kell, aki igényes karakterdrámára vágyik, és nem retten el néhány véresebb bokszjelenettől.

Forrás:

http://www.filmlinc.org/page/-/uploads/comment/archives2005/janfeb/mdbintro.jpg

http://images6.alphacoders.com/342/342511.jpg

http://static1.squarespace.com/static/54868cf1e4b09de0c16fb0f4/t/5576b6f9e4b088027cd521fb/1433843449672/

 

Related posts

Leave a Comment