You are here
Mélyütés Ajánló Film 

Filmbeszámoló: Mélyütés

Bevallom, kezdetben nem nagyon izgattak a bokszolós filmek, de mióta én is űzök hasonló küzdősportot, egyre jobban izgat a téma. A Rocky III után elkezdett közelebbről is érdekelni a téma, néhány hónappal ezelőtt pedig kedvet kaptam a Mélyütéshez. Egyáltalán nem bántam meg, úgyhogy most be is számolnék pár sorban a filmélményről.

Filmbeszámoló: Mélyütés

Először is véleményem szerint a film legnagyobb erőssége a Jake Gyllenhaal és az ő karaktere, a főszereplő Billy Hope. Végigkísérhetjük, ahogy a sikeres bokszoló élete drámai fordulatot vesz, ahogy azt az előzetesben is láttuk, neje halálával. A film innen kezd érdekessé, mi több, megrázóvá és könnyfacsaróvá válni. Billy Hope karakterének drámai története roppant hatásos és tényleg nagyon szívszorító, sőt enyhén inspiráló is.

Sokat nyom persze a latba a zene is. James Horner szerzeményei szerintem gyakran ráerősítenek egy-egy ütősebb jelenetre, szóval le a kalappal a zeneszerző előtt is. Persze érdemes megemlíteni Eminem betétdalait is: a „Phenomenal” című dala tökéletesen passzolt a film végi meccsre való felkészüléshez, illetve a stáblistás „Kings never die” is hozza a kötelezőt, de természetesen Horner viszi a pálmát.

Mélyütés
Forrás: http://m.cdn.blog.hu/ae/aeonflux/image/201507/southpaw_poster_03_a.jpg

Ha már a tiszteletköröknél tartunk, én mindig is lenyűgözőnek tartottam, ha egy színész képes egy szerep kedvéért megváltozni, Jake Gyllenhaal pedig szépen kigyúrta magát a szerep kedvéért. Szerintem ez igen tiszteletre méltó, én biztos nem lennék képes rá. Mint átlagos néző, úgy gondolom, színészként is odatette magát.

Ennyi nyálcsorgatás után viszont szeretnék egy-két apró negatívumot megemlíteni: a film első húsz-harminc perce eléggé unalmas és lapos, úgyhogy azt bírni kell szusszal egészen Hope nejének haláláig. Utána felpörögnek az események, és sorjában jönnek a torokszorítóbbnál torokszorítóbb drámai jelenetek. Muszáj persze megemlíteni azt is, hogy a film eleve egy klisére építkezik: egy sportoló, aki régi fényéért küzd, hogy visszatérhessen a ringbe, igen, sokszor láttunk hasonlót, e fölött pedig nehéz szemet hunyni.

Én ennek ellenére meg tudom bocsátani a film minden apró hibáját. Szívből ajánlom a filmet a küzdősportok szerelmeseinek, de az is nyugodtan tegyen vele egy próbát, aki igényes karakterdrámát vár, mert azt bőségesen megkaphatja a Mélyütéstől.

Related posts

Leave a Comment