You are here
IMG_3443 Interjú 

Fotóimmal történeteket és érzéseket szeretnék átadni

IMG_3443

Már nyolc -tíz éves korában gyökeret vert az életében, de 2007-ben, vált komolyabbá az érdeklődés a fotózás iránt  és saját maga is innen számítja fotós karrierjét. Gyetvai Gergellyel beszélgettem fotózásról.

Mióta része az életednek a fotózás?

Az első meghatározó élményemet a fotózással kapcsolatban a testvéremnek köszönhetem. Ez még a valamikor a kilencvenes évek kezdetén történt. A családi fényképezőt magával vitte a görögországi nyaralásra, sajnos a masina beleesett a tengerbe és használhatatlanná vált. Mindig is szerette volna megcsináltatni, mert nagyon bántotta a dolog, hogy az a méregdrága japán technika az ő kezéből kiesett. Az idők folyamán ez az esemény a feledésbe merült, a gépváz átkerült a “játszó dobozomba”.

Gyermekként  lenyűgözött a gép finommechanikai működése, fényképet nem tudtam vele készíteni, de egy akusztikai élmény volt számomra az exponálás csattanó hangja, a lencsén keresztül szűrődő fény játéka, pedig olyan volt akár csak egy kaleidoszkóp. Onnantól számítva az én kis titkos világom féltett egy kincsévé vállt az öreg Minolta. Később, valamikor amikor már nyolc-tíz éves lehettem történt az, hogy a szolfézs óra helyett odakint ragadtam a zeneiskola galériájában. Rigó Tibi bácsi fotóin álmélkodtam a kottázás helyett. A szentkúti “búcsús romákról” készített akkoriban egy ütőképes sorozatot, a képek egy része a mai napig megvan fotografikus memóriámban. Középiskolai éveimben aktívan részt vettem a suli rendezvények technikai lebonyolításában, ezért az akkori igazgatónk Gyuszi bácsi, simán rám merte bízni a gimnázium fényképezőjét is. Az volt az első digitális, ami a kezembe került, ezzel egy újabb világ tárult fel előttem. Volt olyan, hogy titokban felmásztam az iskola tetejére és a kémény belsejét fotóztam, felülről (ez szerintem nem teljesen normális dolog). A többiek az informatikai szakkörön lövöldözős játékokkal játszottak, én meg már akkor a photoshoppal. 2007. nyarán barátainktól nászajándékba egy tükör-reflexes gépet kaptunk a párommal, ennek köszönhetően egy új időszámítás kezdődött az életemben, akár a fotózást, akár a családalapítást tekintem. Kérdésedre válaszolva, innentől számítom a “fotós karrieremet”.  Képzeld! Tegnap is fotózni voltam, és még pontosan ugyanúgy élmény volt az exponálás, mint amikor a kis szobámban kattogtattam 25 évvel ezelőtt, de most már kép is készült.

Tudod mi az érdekes? Az öreg japán még megvan. Nézd csak, ott a gyermekeim játszós dobozában a “kincsek” között. A fiam Zsombor a táblagépével, a játék katonáit fényképezi, na meg a kishúgát videózza tánc közben. Ezeket a fotókat, és videókat mindig együtt nézegetjük és közösen elemezzük. Szerintem, fontos ez a fajta szülő- és gyermek kapcsolat, nagyon sokat tanulhat belőle mindkét fél.

IMG_2515

 Az elkapott pillanatokkal az emberek életének különböző eseményeit dolgozod fel. Honnan jött az ötlet, hogy esküvői fotókat is készítesz?

Városi eseményeket, rendezvényeket fotóztam a magam stílusában. Sohasem a dokumentáció volt a célom, történeteket és érzéseket szeretek átadni, ezeket a képeimet sokan látták akkoriban. Ezért történt az, hogy egy ismerős fiatal pár keresett meg. Arra kértek, legyek én az esküvőn a fotósuk. Tiltakoztam én kézzel-lábbal,  a fotózásban pont azt a vonalat nem szerettem volna csinálni (talán túl nagy felelősségnek éreztem egy ilyen megismételhetetlen esemény rögzítését). Valahogy rávettek, de nagyon-nagyon izgultam az esküvő előtti hónapokban, tervezgettem, majd a helyszínekre  látogattam el, próbáltam felkészülni. Az-az anyag olyan  jól sikerült, olyannyira tettszett a „közönségnek”, hogy a következő években már egyre több megkeresés érkezett.

Hogyan készülsz a különböző esküvőkre, mint fotós?

A munka akár egy évvel a nagy esemény előtt megkezdődik, személyes beszélgetésekkel, később a kreatív fotózási helyszín kiválasztásával és annak bejárásával folytatódik, majd próba fotók készítése zajlik (jegyes fotózás). Ha érzem a pár pozitív rezgéseit, ha azt látom, hogy csillog a szemük mikor beszélgetünk, akkor már tudom bizony belőlük ki tudom hozni a maximumot és jó képek születnek majd. Az esküvői kreatív fotózás az nem egy futószalagon végzett munka. Sok energiát és ötletet megkíván egy-egy jó elképzelés megvalósítását. A képeimhez nem csupán menyasszonyt és vőlegényt keresek, sokkal inkább szikrázó szerelemmel megáldott párokra van szükségem, ez az igazi motiváció számomra.   

IMG_3746

Mennyire követed az aktuális trendeket a fotózásban?

Az elmúlt pár év alatt stílusom sokat formálódott. Szeretek a természetben képeket készíteni, aminek szerves kelléke a lenyugvó nap. Úgy gondolom, ez tetszik a nézőknek, és szerencsére pont olyan párok keresnek meg, akik   hasonló képeket szeretnének.

A fotós szakmán belül van esetleg valaki, aki inspirálja a munkádat?
Mostanában Meg Bitton munkáit kísérem figyelemmel. Legtöbbször ő is szembefotóz az aranyló naplementével,  mint ahogy gyakran én is teszem. Úgy látom, mind a ketten szeretjük a “bokeh” foltokat, valamint a kis mélységélességet is, ami segít kiemelni az alanyt a környezetéből.  Magyarországi mesterek közül Ács Irén munkáit kedvelem (ő is szécsényi származású).  Jaksa Tímeának a személyisége nagyon magával ragadó, nagy hatással volt rám az előadása egy műhelykurzuson.

R AND GIMG_0502

Az otthoni eseményeken is te vagy a fotós? Mennyire szokták meg a családtagjaid, ha előkerül a fényképezőgép?

A gyermekeim születésnapján mindig előveszem a gépet, most még velünk ünnepelnek a nagyszülők és dédimama is. Lesz majd idő amikor már ők nem lesznek közöttünk, de a képekről boldogan mosolyognak vissza ránk. A fényképező jelenléte nálunk teljesen természetes, volt idő amikor a párom fotó modellkedett, időnként meg a gyermekeimmel tesztelek le egy-egy új díszletet, ezért egyáltalán  nem feszélyezi őket. 

 “Nem szeretnék fotózkodni, nem vagyok túl fotogén”…

Vajon honnét ered ez a fajta önbizalom hiány azoktól, akik így mutatkoznak be nekem? Ilyen esetekben két dolgot tehetek. Vagy tiszteletben tartom a kérést és nem fotózom az illetőt, vagy beszélgetésbe elegyedek vele, ezzel megpróbálom oldani a benne  rejlő feszültséget. Pár napja  történt az a tipikus eset, amikor a család összeállt az esküvőn az ifjú párral egy közös képre. Természetesen az egyik csemete hisztibe kezdett, ez érthető is hiszen előtte egy órás szertartáson kellett „csendben viselkednie”, most meg vágja ki a mosolyt a felnőttek elképzelése szerint. Az ehhez hasonló helyzetekre a szülők egy része nincs felkészülve. A rutin hiánya kínos és feszült helyzetbe sodorja őket is és gyermekeiket is, ez pedig tuti agyonüti a fotó hangulatát.  Szerencsére két kisgyermek édesapjaként kialakult némi tapasztalatom már. -Tudod hogyan segítettem nekik? – Letettem a fényképezőt, odasétáltam a kislányhoz, leültem mellé, majd halkan mondtam neki a következőket: “Nagyon látványos a hisztid, és ebből megértettem azt, hogy nem szeretnéd ha lefotóználak. Semmi probléma nincs ezzel, viszont a szüleidet és a tesódat szeretném lefotózni. Ők nagyon szépek lesznek a képen, nézd csak gyönyörűen tudnak  mosolyogni. Amennyiben te továbbra is úgy gondolod, hogy nem akarsz a képen szerepelni, akkor légyszíves állj ide félre”. Ennél a mondatnál felálltam és elindultam a fényképezőért. Tudtam, hogy mire megfordulok és magamhoz veszem a masinát addigra ő már ott fog vigyorogva pózolni. Így is történt, a család örült a képnek. Ezzel a történettel azt szerettem volna megerősíteni, hogy a fotós és a modell közötti megfelelő kommunikáció nélkülözhetetlen ahhoz, hogy  jó kép készüljön.

vikp IMG_3962

 Mivel foglalkozol mikor nem fotózol?

Főállásban egy jármű alkatrészt forgalmazó magyarországi vállalatnál dolgozom vezető beosztásban, a munkám jórészt a kereskedelemhez kapcsolódik. Szabad időmben próbálok a családdal aktívan tevékenykedni, de mostanság igen sok időt fordítok a sportolásra is feleségemmel közösen.

 Milyen jövőbeni terveid vannak a fotózással kapcsolatban?

Szeretnék egy napfényes műtermet megépíteni, így lesz majd lehetőségem a hosszú téli időszakban is varázslatos képeket készíteni. Keresem a lehetőségét annak, hogy tengerparton, vagy más egzotikus helyszínen készítsek képeket az arra vállalkozó ifjú párról. Terveim között szerepel az általam elsajátított tapasztalat továbbadása valamely formában.

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

További fotókat találtok itt:

https://www.facebook.com/gyetvai.gergely?fref=ts&__mref=message_bubble

vikp IMG_0654 (1)

Related posts

Leave a Comment