You are here
Freiburg Sport 

Freiburg-Bayern München: Csak a hazaiaknak tétmeccs

Freiburg
A német kupából valamint a Bajnok Ligájából való kiesés után két, teljesen tétnélküli bajnoki mérkőzés maradt a Bayern München csapata számára. A mérkőzésnek igazi tétje a müncheniek közül, egyedül Manuel Neuernek bír valamifajta presztízzsel.

Hogy miért fontos a világ legjobb kapusának, a bajnoki cím után, egy kiesőjelölt elleni bajnoki? Mert amennyiben ma sem kap gólt, akkor megdönti Oliver Kahn rekordját a kapott gólok nélküli bajnoki mérkőzéseket illetően. Nagy kérdés, azonban, hogy az ezerkezű hálóőr vajon tényleg tudja-e majd vállalni a szereplést, ugyanis bokafájdalmakra panaszkodik. Amennyiben Neuer úgy érzi, hogy nem tudja vállalni a játékot (Guardiola rábízza a döntést.), abban az esetben újoncot avat a Bayern München a kapuban. A 20 éves Ivan Lucic egy évvel ezelőtt a magyarországi U19-es Európa bajnokságon lett ismert, ahol bronzérmet szerzett az osztrák válogatottal. A torna alatt már mindenki tudta, hogy a Bayern szerződteti, és a második csapatban bizonyította tehetségét. (Számomra a Bamberg elleni meccsen bizonyította, hogy túlnőtt Zingerlén.)
A Kicker által megadott kezdőcsapatra, ezúttal sem hagyatkoznék, mivel a német sportújság internetes oldalán található tippek konkrétan 10 helyen megegyeznek a Barcelona ellen győztes csapat összealításával. Nyílván látunk majd sztárokat is pályára lépni, de nem hinném, hogy egy ilyen tét nélküli meccsen Götze-Lewandowski-Müller felállású támadósort látnánk, vagy hogy nem kapnak lehetőséget azok az emberek, akik a szezon legtöbb meccsét a padon töltötték.
Götze pályára lépésében biztos vagyok, minthogy abban is, hogy Pizarrót is láthatjuk majd pályára lépni. Úgy gondolom, hogy Sinan Kurt is többet játszhat, mint legutóbb, Gaudinót a kezdőbe várom, mint ahogy Weiser is valószínűleg végigjátssza majd a meccset. Ugyan a Kickernél nem szerepel a vizionált csapatban a második csapatból felhozott játékos, (Lucicon illetve Zingerlén kívül.) de meg lennék lepve, hogy ha Görtler vagy Strieder ne kerülne be a meccskeretbe.
Pepe Reina valószínűleg kapott gól nélkül, és egy piros lappal búcsúzik el a Bayern csapatától, mivel a világbajnok kapust 2 meccsre elmeszelték, és mivel szeretne visszatérni a spanyol válogatottba, így nyilvánvalóan elmegy a csapattól. David Alaba a múlt héten kijelentette, hogy a BL döntőben akar visszatérni, ám mivel a csapat nem jutott el a júniusi mérkőzésig, így lehet, hogy már nem látjuk a kiváló osztrákot a szezonban. Tom Starke visszatérése napok kérdése, ám lehetséges, hogy a Telekom kupa hőse lesz az egyetlen az első csapatból, aki nem léphet majd pályára a szezonban. Robbent, Riberyt illetve Badstubert viszont már csak a szuperkupadöntőn látjuk legközelebb, július végén, hiszen mindhárom játékosnak véget ért a szezonja.

A Freiburg keretéből ketten hiányoznak, Dagheil illetve Alex Song hiánya közül, azonban csak az utóbbit nevezhetjük a csapat kulcsjátékosának. HA egy kiesőjelölt játszik a bajnokkal, általában pihenteti a kulcsjátékosait, ám ezt most ők nem tehetik meg. 2 fordulóval a vége előtt nem tehetik meg, hogy a már motiválatlan (vagy motiválatlannak tűnő) Bayern ellenében ne a legerősebb összeállítást küldjék pályára. (Pláne hazai pályán.) Tény azonban, hogy még az Augsburg győzelme benne volt a pakliban, mivel ők egy európai kupaindulást kivívó csapat voltak, a Freiburg esetleges sikere azonban az év szenzációját eredményezné. A kiscsapat támadójátéka nem mondható túl acélosnak, 32 góljuk mindössze három klubnál erősebb. (44 kapott találatuk viszont már inkább a középmezőnybe tartozik.)
Körülbelül 2-3 Freiburg meccset láttam ebben a szezonban, és mivel ezeken a találkozókon nem lőttek gólt, így elég kevés nyomot hagytak bennem. Kér játékosra azért így is felhívnám a figyelmet, a francia Jonathan Schmidt a játékmestere a csapatnak, míg Nills Petersen januárban jött a csapathoz, és 7 góljával máris a Freiburg házi gólkirálya. (Az egykori Bundesliga 2 gólkirály a 2011/12-es szezonban megfordult a Bayern München csapatában is.)

A csapatok közös történelme a Freiburg 1993-as feljutásával vette kezdetét, és a Baden Würtenbergiek történelmük első Bundesliga meccsét éppen mai ellenfelükkel szemben játszották. A később bajnok bajorok végül 3:1-es győzelmet arattak. A következő években úgy tűnt, hogy a freiburgiak mumusai lehetnek a Bayernnek, mivel három győzelmet is arattak a rekordbajnok ellen. (1994 őszén például 5:1-es győzelmet arattak hazai pályán.) Az utolsó freiburgi győzelemig azonban 1995-ig kell visszamennünk, azóta három kivétellel valamennyi mérkőzést a Bayern München nyert. Mivel a Bayern mai ellenfele nem volt mindig a Bundesliga tagja, így a két csapat közös meccseit csupán 2009 ősze óta rendezik meg rendszeresen.
A legsimább Bayern győzelem két 7:0-s müncheni gálaelőadásban valósult meg: 2005-ben egy kupamérkőzésen gurítottak egy hetest. (Pizarro mesternégyest rúgott.) 2011 őszén pedig Mario Gomez növelte néggyel Bundesliga találatai számát, a hétgólos siker alkalmával.
Az őszi mérkőzésen a Bayern München 2:0-ra győzött, a gólokat Robben valamint Müller jegyezték.

A Bayern München hét közben véget vetett a vereségszériájának, és nemcsak a papírforma vetíti előre az ő győzelmüket, hanem a jobbára csereként szerepet kapó játékosok bizonyítani akarása is müncheni sikert vetít előre.
A Freiburg egyetlen pontra van az utolsó helytől, ám, a Padernborn, a Hannover, valamint a Stuttgart és a Hamburg körbeverései miatt még egyetlen hellyel elkerülik az osztályozó pozíciót.
Az azonban nagyon nem jelent számukra jó előjelet, hogy március közepe óta nem nyertek meccset, és a rekordbajnokkal kell mérkőzniük az utolsó előtti fordulóban. Mindenestre lehetséges, hogy 2009 tavasza után újra nem rendeznek majd első osztályú mérkőzést a Schwarzwald stadionban.

A mérkőzés 15 óra 30 perckor kezdődik, ha minden igaz, akkor az Eurosport2 felvételről közvetít összefoglalót a mérkőzésről. (17:30-tól) Aki élőben szeretné megtekinteni teljes egészében a meccset, az keresse fel a Sky Bundesliga csatorna valamelyik online streamjét.

Források: Soccerway.com
Fussballdaten.de
Kicker.de

Related posts

Leave a Comment