You are here
12179450_1639740649611996_893843681_n Nonstop Receptek 

Fűszermánia Gabi – A fűszerek szerelmese

fűszermánia
Sárgadinnyés meggyes-mákos süti

Munkájából hiányzik a kreativitás, ezért az alkotási vágy a gasztronómiában tud kiteljesedni. Fűszermánia Kenéz Gabival beszélgettem gasztrobloggeri tevékenységéről.

Fűszermánia Gabi – A fűszerek szerelmese


Kitől tanultad meg a főzés alapjait, amik segítettek abban, hogy tovább tanuld és fejleszthesd saját magad?

Mint a legtöbbünk, otthon a családban. Aztán hosszú évekig nagyjából az átlag magyar főzési szokásokat követtem. A férjem remekül főz, ő is egyre jobban inspirált. Az igazi lökést a TV-ben látott külföldi főzőműsorok adták. Kinyílt a világ… ráébredtem, hogy „az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig ugyanazt együk” 🙂 Ezt idéztem valakitől, de hogy ki mondta, azt már nem tudom 🙂

Egy cikkben olvastam, hogy civilben adótanács adó és könyvelő vagy saját vállalkozással! Hogyan tudod beosztani úgy az idődet, hogy finom és tartalmas ételeket készíts?

Érdekes, de talán pont a munkám jellege az, ami ezt lehetővé teszi. Egyrészt magam osztom be az időmet és ez a munka tervezhető. Másrészt, a kreativitás és az alkotási vágy a munkámban nem tud érvényesülni, valahol pedig utat kell engedni neki. Ugyanez vonatkozik az elismerésre és a sikerélményre is, amire mindannyiunknak nagy szüksége van.

fűszermánia
Mór cukkini saláta

A családtagjaid mennyire nyíltak a különlegesebb fűszerekre vagy ételekre?

Alapvetően nyitottak, persze nem mindenki szeret mindent, de ez teljesen természetes. A régi, hagyományos ízeket ugyanúgy kedvelem, inkább a változatosságot tartom fontosnak. Mint fentebb mondtam, megszámlálhatatlan ételvariáció van, akkor miért ne? Nem tudnám elképzelni azt, hogy minden vasárnap ugyanazt az ételt együk.

A blog neve a „Fűszermánia” nevet kapta, ez milyen formában jelenik meg nálad valóban „mániákusan” szereted a fűszereket?

Igen, valóban így van. Amióta rájuk találtam, azóta csodálom a bennük rejlő lehetőségeket. Szerencsére Magyarországon már rengeteg minden beszerezhető. Egy kis zacskó fűszer filléres kiadás, mégis csodákat tud tenni. Ha 1 hétig ugyanazt az alapanyagot kellene felhasználni, a fűszerekkel 7 féle, teljesen más karaktert tudnánk elérni. Ezért nem értem, hogy miért nem használják bátrabban az emberek és miért nem főznek változatosabban. Még csak különösebb plusz energiát sem igényel.

fűszermánia
Mézes sárgarépa főzelék Chorizo chipssel

Ha holnap azt mondanák neked, hogy pakolj össze és egy gasztronómiailag hozzád közel álló országba költözhetnél melyik lenne az és miért?

A legpontosabb válasz az lenne, hogy a valamikori Római Birodalom területén a Földközi  tenger mellé  bárhová 😀 Vagyis Mediterránium ezerrel, ahol óriási Színes piacok vannak minden földi jóval a világ összes tájáról 🙂 Egy kis olasz, egy kis marokkói, egy kis török, egy kis spanyol… vagy akár ezekből egy teljesen új dolog…

Mely hazai vagy külföldi gasztrobloggereknek követed a munkásságát?

Szerencsére vannak nagyon kedves blogger ismerőseim, barátaim. A legkedvesebbek  – milyen meglepő – a Római Birodalom területén élnek 🙂  A varázslatos színes ételeik nagyon inspirálóak. Matyi Éva konyhája, Cheffeleség, Őrülten jó ételek, Fűszer és Csemege… ez csak a sor eleje.

fűszermánia
Nagydobosi fűszeres tök

Szerinted mi kellene ahhoz, hogy az emberek kicsit merészebbek legyenek és egyre többen kimozduljanak a megrögzött főzési szokásaiktól?

Indíttatás, kedv, igényesség és idő. És persze az, hogy ne kötelességből kelljen főzni. Az megöl minden ilyesmit. Valamint az is kell, hogy az evést ne egy szükséges rossznak tekintsük és leljük meg a benne rejlő örömforrást. Az sem árt, ha a környezetünk is fogékony rá. Nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség… ez a közhely itt is megállja a helyét.

A gasztronómián belül rengeteg ételféleség van, hozzád melyek állnak a legközelebb és miért?

Viszonylag kevés húst eszem, ezért nagyon szeretem a zöldségekből, gyümölcsökből készült különféle fogásokat. Izgalmas kihívás ezekből valami finom főételt összehozni. Az olasz tészták, a rizses ételek, halak,  indiai finomságok, ilyesmik. Ezért lenne számomra egy mediterrán vagy egy indiai piac maga a mennyország.  Természetesen a hús jöhet, minden féle, de lehetőleg ne bő zsiradékban készüljön.  Az igazságos munkamegosztás jegyében a „komolyabb” férfias húsos fogások készítését meghagyom a férjemnek. A blogra azért ezekből is felkerül, de mindig utalok rá valamilyen formában,  ha az ő keze is benne volt a dologban 🙂  A hagyományos magyar vonalat inkább ő képviseli.

fűszermánia
Majorannás gombás marharagu leves

Mikor döntöttél úgy az interneten is megosztod a receptjeidet a nagyvilággal?

Éppen ebben a hónapban lett 2 éves s blogom. Szívesen lefotóztam már korábban is a jól sikerült ételt, aztán csak gyűltek a képek és ennyi. Recept nem volt leírva hozzá… pedig az lett volna a lényeg. Adta magát a blog… úgy gondoltam, mi magunk mindenképpen hasznát vesszük saját képes szakácskönyvünknek. Ha meg másoknak is tetszik, az csak tovább inspirál és örömmel tölt el.

Van olyan ételrecepted, amit a nagymamádtól örököltél?

Főleg sütemények a családi receptkönyvből. Azok verhetetlenek. Torta, kelt tészták, szilvás gombóc, bukta, pogácsák.  Néhány egyszerű régi étel is talán, amit néha elkészítek, mert  valahogy előbukkan egy íz élmény és akkor azt azonnal meg kell csinálni.

Milyen terveid vannak az elkövetkező időkre?

Folytatom 🙂

Köszönöm szépen a válaszaidat további sikereket kívánok neked 🙂

További információk:

https://www.facebook.com/F%C5%B1szerm%C3%A1nia-gasztroblog-1403951709849685/

http://fuszermania.blogspot.hu/

fűszermánia
Kedgeree lazaccal és fürjtojással

 

fűszermánia
Túrós szezámos sós kockák

 

fűszermánia
Harcsafilé citromfű mártással

Related posts

Leave a Comment