You are here
Abdulrahman Mohamed (középen) az Astellas-díjjal (Fotó: Facebook) Hírek 

Gyulai gyermekorvos lett az év orvosa

Abdulrahman Mohamed (középen) az Astellas-díjjal (Fotó: Facebook)
Abdulrahman Mohamed (középen) az Astellas-díjjal (Fotó: Facebook)

A gyulai Pándy Kálmán Kórház csecsemő-és gyermekgyógyász főorvosa Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed kapta az év orvosának járó Astellas-díjat.

A jemeni származású gyulai orvost saját páciensei terjesztették fel a díjra. A díjazottakra kb. 12 ezer voks érkezett.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed 1996-ban diplomázott a Szegedi Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem után két évig szülőhazájában, Jemenben Sürgősségi és trópusi betegségekkel foglalkozott. 1999-ben visszajött Magyarországra, azóta a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Csecsemő- és gyermekosztályának munkatársa.

2003-ban csecsemő- és gyermekgyógyászatból, 2007-ben pedig neonatológiából (újszülött-gyógyászat) szerzett szakképesítést. 2007-ben adjunktusi, 2013-ban főorvosi kinevezést kapott. Aktívan részt vett a Békés megyei kora-újszülött szállítás megszervezésében, és elindításában. A területet a mai napig szívügyének tekinti.

„Egy koraszülött életet megmenteni, csodálatos érzés, örömöt, erőt és kitartást ad a folytatáshoz. Nincs jobb érzés, mint széles mosolyt látni egy volt koraszülött gyermekéért aggódó anya arcán, vagy az utcán, rendelőben újra találkozni, megölelni egy ilyen gyermeket.” – írja bemutatkozásában Az év orvosa címmel kitüntetett gyerekgyógyász az Astellas-díj oldalán.

„Miért lettem orvos, majd gyermekorvos? Személyes történet miatt. Egy faluban éltem, messze a kórháztól, akkor ünnep volt, nem volt faluorvos, a két éves húgom pénzérmét nyelt félre, fuldoklott és a szemünk előtt meghalt. Nem tudtunk neki, rajta segíteni – én ekkor 12 éves voltam. Az eset után elkezdtem orvosi könyveket olvasni, megkérdeztem az orvosunktól, beszéltem orvostanhallgatókkal, hogy mit lehetett volna tenni. Itt döntöttem, én gyermekorvos leszek, hogy tudjak segíteni sok-sok gyermeknek és minden beteg gyermekben a húgomat láttam.”

A szakember azt is hozzátette, hogy nincs is nagyobb kitüntetés számára a szülők jelölésénél. Mindez erőt, bátorságot és kitartást ad számára a folytatáshoz. „A játszótéren látni a boldog szülőt az egészséges, élettel teli, vidám gyermekkel az igazi boldogság.”

(hvg.hu)

Related posts

Leave a Comment