You are here
Fotó: ujszo.com Hírek Tech 

Hackerek éve: 2015 számokban

Fotó: ujszo.com
Fotó: ujszo.com

Mivel tartották izgalomban a közvéleményt – az Egyesült Államokban és világszerte – a hackerek, a kiberbűnözők és a sérülékenységek, amelyeket kihasználtak? Beszéljenek a számok!

70 millió – Egy névtelen hacker az Egyesült Államok börtöneiben büntetésüket töltő rabok nem kevesebb mint 70 millió telefonbeszélgetésének feljegyzését szerezte meg és juttatta el a sajtóhoz. Mint kiderült, az ügyvédi titoktartás intézményét rutinszerűen és epikus méretekben veszik semmibe a rendszerben.

50-75 százalék – A legutóbbi becslések szerint az amerikai kereskedők 50-75 százaléka nem rendelkezik chip kártyák fogadására alkalmas, “új” típusú terminállal (az Egyesült Államokban csak mostanában kezdtek elterjedni az azonosításhoz chipen tárolt adatokat és PIN-kódot használó, EMV szabványú bank- és hitelkártyák). A kártyakibocsátók valamivel jobban teljesítenek, az év vége előtt 70 százalékuk már kínálni fog chipkártyákat.

1 millió 400 ezer – Miután a Wired magazin megbízásából biztonsági szakértők távolról feltörték egy Jeep fedélzeti szoftverét, a gyártó Chrysler 1,4 millió gépkocsit hívott vissza. Az ilyenkor megszokott gyakorlat szerint a tulajdonosoknak ilyenkor vissza kell vinniük gépkocsijukat a márkakereskedőhöz. Ezúttal azonban erre nem volt szükség, a javítócsomagot letölthették egy USB kulcsra, majd pedig arról telepíthették járművükön.

8,68 – Félrelépők, figyelem! Júliusban egy magát Impact Teamnek nevező csoport 8,68 gigabájtnyi felhasználói adatot lopott a házasságtörőket célzó AshleyMadison.com társkereső oldaltól, és közzétette a leleplező információkat. A kínosan érzékeny adatok között a felhasználók email címe mellett értékesítési és marketing információk is szerepeltek. Közzétételük nemcsak arra derített fényt, hogy ki használja az oldalt (többek között politikusok is szerepeltek a listán), hanem a szolgáltatáson keresztül kapcsolatot kereső nők valódiságát is kétségbe vonta.

3 – Három ember ellen emeltek vádat a JPMorgan rendszereinek tavalyi feltörése miatt, amely 83 millió háztartást érintett. A CSO Online-hoz eljuttatott dokumentumokban az ügyészek például úgy fogalmaztak, hogy a három vádlott 2012 és 2015 között több mint 100 millió személy adatait lopta el, ami az amerikai pénzügyi intézetek történetében a legnagyobb, ilyen típusú bűncselekménynek számít.

90 ezer – Tolvajok még 2012-ben elloptak egy titkosított laptopot a Hartford Kórháznak beszállító EMC munkatársától, rajta 8883 páciens adataival. Az eset azért került bele az idei évet a teljesség igénye nélkül számszerűsítő összeállításba, mert az EMC 2015-ben egyezett bele, hogy 90 ezer forint kártérítést fizessen a kórházat működtető Connecticut államnak. A laptopnak viszont máig nem sikerült a nyomára bukkanni.

75 százalék – A biztonsági réseket kihasználó szoftverkészletek rendkívül keresettek a kiberbűnözők körében. A négy legnépszerűbb készletet – amelynek az együttes részesedése eléri a 86 százalékot – a harmadik negyedévben 75 százalékkal több esetben használták, mint a tavalyi év azonos időszakában, állapította meg az Infoblox DNS Threat Index jelentésében.

324 ezer – Az Egyesült Államok adóhatósága, az IRS sem zár valami jó évet. Májusban be kellett jelentenie, hogy több mint 100 ezer adófizető adatait lopták el rendszereiből, majd augusztusban ezt a számot 324 ezerre kerekítette. A hackerek hamis adó-visszatérítésre használták a birtokukba került adatokat, és leléptek a pénzzel, mielőtt a tényleges adófizetők egyáltalán benyújtották volna igénylésüket.

6 – Amikor a United Airlines légitársaság bejelentette, hogy pénzjutalmat ad annak, aki biztonsági rést talál szoftvereiben, Randy Westergren hamarosan kapcsolatba lépett velük. A légitársaság azonban csak 6 hónappal később, november 14-én szüntette meg a sérülékenységet, Randy szerint azt követően, hogy megfenyegette őket, nyilvánosságra hozza az esetet. A biztonsági rés kihasználásával egyébként illetéktelenek bármit megváltoztathattak volna más személyek jegyfoglalásaiban.

215 millió – Az adathalászok 2015-ben az otthoni email címek helyett a vállalati postafiókokat vették célba, meglehetős sikerrel: az FBI szerint mintegy 215 millió dolláros kárt okoztak idén a cégeknek.

85-90 – A Sift Science szerint az online vásárlás során elkövetett csalások aránya a 85-90 éves korosztályban a legmagasabb. Ebből még nem következik, hogy idős korára több ember adja fejét kiberbűnözésre, nyilván arról lehet szó, hogy az online csalók gyakran öregnek adják ki magukat, mert így bizalmat kelthetnek.

60 százalék – A Verizon jelentése (2015 Data Breach Investigations Report) szerint az esetek 60 százalékában a hackerek percek alatt feltörik a vállalati rendszereket. Az áldozatok 75 százaléka azonban csak napokkal később észleli, hogy ez megtörtént, és ez a lassúság azután nagyon sokba kerül nekik.

15 millió – Áprilisban a román hatóságok elfogtak 25 kiberbűnözőt, akik összesen több mint 15 millió dollárt loptak klónozott bankkártyákkal, Japánban például 9 millió dollárt vettek fel bankjegykiadó automatákból. Úgy tűnik azonban, hogy nem akadt horogra mindenki, mert a csoportnak állítólag 52 tagja volt.

(computerworld.hu)

Related posts

Leave a Comment