You are here
11208970_1433066433665082_1689053514_n Előételek Nonstop Receptek 

Sztarehorszki Erzsébet – Hagymás csirkemáj serpenyőben

Hagymás csirkemáj serpenyőben. Mint már az említettem egy másik receptem kapcsán a májas ételek a vastartalmúk miatt fontosak lehetnek életünkben amellett, hogy sokak kedvence is. A májas ételek a gyorsan elkészíthető ételek közé sorolhatóak, mivel a főzési és sütési idejük minimális a húsételekéhez képest.

A hagymafélék nagyon egészségesek és sokféle létezik belőlük, de a leghíresebb, ami világhírnévnek is örvend az a Makón termesztett hagymánk. Jótékony hatása is ismert és gyógyító jellege miatt gyógynövényként is használatos növény. Baktériumölő hatása miatt sokféle felhasználási módja lehetséges. Alkalmazható: étvágygerjesztésre, bélféregűzésre, vizelethajtásra és vércukor csökkentésére is. Köhögés ellen is kiválóan alkalmas szert készíthetünk belőle pl.: cukrozzuk vagy mézezzük meg, majd 2-3 napig pihentessük és fogyaszthatjuk a kifacsart levét.

A legtöbb hagymafélét hónapokon át tárolhatjuk, így egész évben felhasználhatóak, de manapság már szárított formában is készülnek és azok akár évekig eltarthatóak.

Főbb fajtái pl: a vöröshagyma, lila hagyma, fokhagyma, póréhagyma, gyöngyhagyma ,  metélőhagyma  és a medvehagyma is ami manapság igen felkapott dolog lett.

Hozzávalók:

1 kg hagyma

1 kg csirkemáj

bors

ételízesítő

majoránna

pirospaprika

kömény

rozmaring

metélőhagyma

petrezselyem

ét olaj vagy olíva olaj

1-2 kanál liszt

kevés víz

Elkészítése:

A hagymát megtisztítjuk és vékonyra felkarikázzuk, ha nem szeretjük túl hagymásan, akkor ez lehet kevesebb mennyiség is. Én annyi étolajat vagy olíva olajat szoktam rá önteni, hogy ne lepje el, mert nekem akkor túl olajos lenne. A megmosott és megtisztított májat egy edénybe helyezzük, ahol kényelmesen be tudjuk fűszerezni. Majd állni hagyjuk addig, míg a hagymánk meg nem puhul. De készíthetjük úgy is, hogy a megtisztított csirkemájat a megfelelően megfonnyasztott hagymára helyezzük, és ott fűszerezzük meg. Egy kicsit átforgatjuk a hagymával és kb. ½ – 1  db vizet adunk hozzá, majd hagyjuk, hogy a víz elpárologjon és kb. 5 perc után 1-2 kanál lisztel egyenletesen meghintjük, majd jól elkeverjük. Én sót nem szoktam használni az elkészítés során, mivel a mondás azt tartja, hogy májat nem sózunk csak közvetlenül a fogyasztás előtt, mivel az megkeményedik a sótól.  Addig főzzük, míg a máj megpuhul és fogyaszthatjuk is, ez kb. 5-10 perc de ez attól is függ, hogy mekkora mennyiséget készítünk el és hogy gáz vagy villanytűzhelyen készítjük az étkünket.

Készítette: Sztarehorszki Erzsébet

11251441_1433066346998424_1320123942_n

11121325_1433066353665090_66995504_n

11245195_1433066360331756_2012538430_n

11216060_1433066376998421_393071657_n

11268910_1433066350331757_1673319164_n

11164165_1433066396998419_1407597179_n

11121393_1433066386998420_1607054727_n

11251539_1433066363665089_654422007_n

11251531_1433066400331752_1169707511_n

11251538_1433066440331748_1898949419_n

11216054_1433066436998415_236957530_n

11216306_1433066426998416_1527027218_n

11208970_1433066433665082_1689053514_n

Készítette: Sztarehorszki Erzsébet

Related posts

One thought on “Sztarehorszki Erzsébet – Hagymás csirkemáj serpenyőben

  1. Orsos Janos

    Igazabol nem szeretem a majat, de biztosan fini…

Hozzászólás a(z) Orsos Janos bejegyzéshez Kilépés a válaszból