You are here
2 Lélek Life 

A halál utáni élet

A fejlődésnek az egyik, ha nem az egyetlen mozgatórugója, maga a kíváncsiság. Mindig ez vitte előre az emberiséget a tudomány útján, mert újból és újból feltesszük azokat a kérdéseket, melyekre szeretnénk választ kapni: miért?, hogyan?


Mióta elindult az emberi civilizáció, azóta rengeteg kérdést tettünk fel, és sokra a tudósok által kaptunk is választ. Mégis vannak olyan feltételezések, melyeket a tudomány a mai napig nem tudott sem megerősíteni, sem megcáfolni. Az egyik ilyen az, hogy van-e élet a halál után?

5

Rengeteg ember fantáziáját izgatja ez a lehetőség, annak ellenére, hogy tudományos szempontból nézve még mindig nem tudunk biztosat. Ezt csak és kizárólag a kíváncsiságunknak köszönhetjük, vagy esetleg annak, hogy valamiért, valamilyen módon mindig is érdekelte az embereket a misztikum, a megfoghatatlan? Talán ezért van, hogy a legtöbben inkább a hitükre támaszkodnak. Egyáltalán mitől függ, hogy ki és hogyan vélekedik erről a témáról? Mennyire befolyásol minket a hitünk, vagy épp az ateista világnézetünk?

1Persze ahány ember, annyi gondolkodásmód létezik. Vannak, akik bíznak benne, vannak olyanok, akik teljesen kizártnak tartják, míg mások, nemcsak hiszik, hogy létezik, hanem már jártak is ott, saját maguk tapasztalták meg. És léteznek olyanok is, akik legyintenek egyet, mondván, hogy ráérnek még megtudni, ők most élnek, és ezzel szeretnének foglalkozni, nem pedig a halállal. Mi az igazság, és mikor fogjuk megtudni, hogy a halál, az tényleg a vég, és nincs utána semmi, vagy esetleg épp ellenkezőleg, és nem egy lezárást jelent, hanem valaminek a kezdetét?

2Rengeteg kérdés merül fel ennek a témának a boncolgatása közben, és a hiten kívül semmi másra nem támaszkodhatunk, mint egy-egy kutatás eredményére, melyek igen eltérőek. Még ebben sem értenek egyet a szakemberek. Egyik csoportjuk azt állítja, hogy a halál közeli élmény nem más, mint agyunk működésének egy formája, míg a másik csoportjuk szentül hiszi, sőt, tudja, hogy ez egy valós, létező dolog. A kérdés pedig még mindig nyitott, és csak abban bízhatunk, hogy valamikor a közeli jövőben már a válaszokat is tudni fogjuk.

 

Related posts

Leave a Comment