You are here
26731273_981148268692950_6625748511829008433_n Non-stop Tapolca 

Hat települést mentett meg a csődtől Fenyvesi Zoltán.

Sajtótájékoztatón köszönték meg Ukk,  Hetyefő, Gógánfa, Zalagyömörő, Dabronc, Zalaerdőd polgármesterei a Fidesz-KDNP Veszprém megye 3. sz. választókerületi elnökének, Fenyvesi Zoltánnak azt a segítséget, mellyel településeik elkerülték a végleges csődöt.

Fenyvesi Zoltán tájékoztatójában elmondta, 1995-1996-ban a fent említett települések polgármesterei a Venturi Kft. jogelődjével megállapodást kötöttek egy szennyvízcsatorna hálózat megtervezésére. A pályázat évekkel később, 2012-ben nyert Sümegi Szennyvíztársulás néven, mely a sümegi szennyvíztisztító telep teljes korszerűsítését, felújítását és a 6 kistelepülés csatornahálózatának megépítését tartalmazta. A beruházás értéke: 1 milliárd 325 millió Ft volt.

A támogatási szerződés aláírása előtt a közreműködő szervezet (Energiahivatal) azt a tájékoztatást adta, hogy a pályázatban csak a kivitelezéssel kapcsolatban felmerülő költségek számolhatók el, az előkészítés részét képező csatornahálózat tervezői díja NEM.

Az érintett településvezetőknek ekkor nagyon nehéz döntést kellett meghozniuk, hiszen el kellett dönteniük, hogy megvalósuljon-e a beruházás vagy inkább visszalépnek. 

Ha visszaléptek volna, a tervezői díjat akkor is ki kellett volna fizetniük a Venturi Kft-nek. A településvezetők a fejlődést választották, belevágtak az évekig tartó szennyvízberuházásba, melynek következtében a 6 kis település csatornahálózata és a sümegi szennyvíztisztító-telep korszerűsítése, bővítése elkészült.

Mivel a beruházásra kapott támogatás nem tartalmazta a tervezői díjat, a Venturi Kft. ezt bírósági úton kívánta elérni. Az elsőfokú bíróság ezt meg is állapította, ami Sümegre közel 60 millió Ft-ot rótt ki. 

Sümeg ezt a döntést megfellebbezte, hiszen a város csak 2 utcával, összesen 5 bekötéssel volt érintett. A másodfokú ítélőtábla 2017. februárjában jogerőre emelkedett döntése értelmében helyt adott Sümeg keresetének.

Ekkor a kivitelező Venturi Kft. fordult bírósághoz a Sümeg által kieső díj megítélésére, amit 2017. szeptember elején a bíróság a hat kistelepülésre rótt ki. 

A települések önerőből ezt képtelenek lettek volna kifizetni, csődöt kellett volna jelenteniük.

A 6 települési polgármester Kommendánt Irén, Hosszúné Somogyi Mária, Nagy Róbert, Illés László, Simon Lajos, Bódis József ekkor kérték a segítségemet. Én Pogácsás Tiborhoz , a belügyminisztérium önkormányzati államtitkárához fordultam, rendkívüli kormányzati támogatást kérve a települések számára. – mondta Fenyvesi Zoltán

Örömmel jelenthetem be Önöknek, hogy a hat település a kért teljes összeget, 61.5 millió Ft-ot 2017.december.29-én megkapta, kifizették a Venturi Kft-t, így elkerülték a csődöt. – mondta Fenyvesi.

Majd köszönetét fejezte ki Pogácsás Tibor államtitkárnak és a kormánynak a rendkívüli segítségért!

 

Related posts

Leave a Comment