You are here
5 Sport 

Helyzetjelentés egy újabb kiütéses Bayern siker másnapján

Szinte már-már menetrendszerű, hogy egy aktuális mérkőzés után az ember az újabb kiütéses Bayern sikerről gépelheti le meglátásait, de sokan gondoljuk úgy, hogy a java még csak most jön.

1A tegnapi hirtelenjében összehozott felvezető cikk során olyan szinten lőttem mellé az összeállításokat tekintve, mint az elmúlt 9 hónap során egyszer sem. Rafinha csapatba állításán kívül sem az általam nagyon várt Kimmichet, sem a ma éppen szülinapját ünneplő Xabi Alonsot nem láttam a kezdőben, az Olimpiacos esetében pedig csupa olyan játékost méltattam a meccs előtt, akik a padon foglaltak helyet. (Cambiassoról pedig kijelentettem, hogy padozni fog, holott kihagyhatatlan eleme volt a görög bajnoknak.) A Bayernnél egyébként Badstuber visszatérése a kezdőbe óriási örömöt jelentett, valamint a már korábban említett Rafinha valamint Kingley Coman is újra a kezdő megbecsült tagja lett.Marco Silva ellenben legnagyobb sztárját Fourtunist valamint Dominguezt is a padra ültette, így a görög futball zászlóshajójában mindössze egyetlen hellén (Siovas) kapott lehetőséget.

2A meccsre nem érdemes túl sok szót fecsérelni, mivel ugyanaz történt, mint anno az Arsenal, a Stuttgart, vagy éppen tavaly a Porto ellenében, ergo a Bayern az első 25 percben eldöntötte a meccset, onnantól pedig a közönség szórakoztatása, mintsem az ellenfél ronggyá verése volt a fő szempont. 8 percet sem kellett várni az első bajor gólra, egy szép megindulás után Boateng lövését még védte a vendégek hálóőre, de Douglas Costa megoldhatatlan feladat elé állította Roberto Jimenez kapust. (1:0) Újabb 8 minutával később már el is dőlt a meccs: Coman gyakorlatilag telibe lőtte Lewandowskit, a lengyel pedig a labdát megkaparintván 2-re növelte a hazaiak fórját. A 20. percben egy igazi grundfocis góllal lett 3 a különbség: Coman és Robben még nem tudtak gólt szerezni, Müller viszont 10 centiről már eredményes volt. Lewandowski és Müller ugyan kihagytak 1-1 helyzetet a hátralévő időben, azért érezni lehetett, hogy a müncheniek egy picit vissza vesznek a tempóból. Az Olimpiacos azonban ezt nem tudta kihasználni a bajor medve téli álmát, és egy szép (ugyanakkor totálisan veszélytelen) Milivojevics szabadrúgást leszámítva teljesen alárendelt szerepet játszott. Az 52. percben ismét esélyt kaptak a pireusziak, hiszen Holger Badstubert kiállította a játékvezető, ám a kapott szabadrúgás ismét pocsékba ment. A továbbiakban is a német csapat akarata érvényesült, ám Costa, Müller és Kimmich elszórakozott ziccerén kívül már „csak” egy gólt láthatott a publikum. A 70. percben Coman a testi épségét sem kímélve fejjel állította be a 4:0-s végeredményt.

3A Bayern München tegnap megint egy laza újgyakorlat keretében ütötte ki azt a csapatot, amely vele azonos pontszámmal kezdte a csoportfordulót. Azáltal, hogy Guardiola csapata, valamint a Rómát péppé verő Barcelona is gálázott, nem kérdés, hogy a futballban laikus emberek, már most elképzelik, amint ez a két csapat vívja a milánói BL döntőt. (Ez persze orbitális nonszensz, hiszen tavaly ilyenkor a Real, vagy tavalyelőtt éppen a Bayern címvédésének esélyék harsogták tele ugyanezek a „szakértők”. A csapat egyébként megint óriásit játszott bizonyos periódusaiban a mérkőzésnek, azt a pár perces üresjáratot meg ilyen győzelmek után szerintem minden Bayern szurkoló el tudja viselni.

4Számomra a londoni teljesítményévek az Olimpiacos bebizonyította, hogy ott vannak Európa 20 legjobb csapata között, hát most lehet, hogy felül kellene vizsgálnom ezt a kijelentésemet, ugyanis ennek a csapatnak a játéka valami borzalom volt. Emberelőnyben, semmilyen tétnél is úgy játszottak, mintha nem is azon a pályán lettek volna, mint ellenfelük. Tény, hogy ők le akarták tudni a tegnapi meccset, és a lényeg számukra az Arsenal elleni 1 pont (ezzel továbbjutnának), de erre akkor sincsen mentség. Még szeptemberben több védőt is kiemeltem, a görög focira jellemző heroizmusuk miatt, addig most nincs ember aki ne gyenge/elégséges teljesítményt nyújtott volna.

5A Bayern München játékosok teljesítményéről néhány szóban: Manuel Neuernek annyira nem volt dolga, hogy akár virágot is ültethetett volna a 90 perc során. Lahm megint szépen teljesített, a támadások közül ezúttal is többet hozott fel, Rafinha pedig önmagához képest roppant higgadtan futballozott. Boateng ezúttal nem vitézkedett olyan szinten, mint szokott, Holger Badstuber (akit nem is tudom, hogy állítottak-e már ki) viszont egyelőre még a ringrozsdához hasonló állapottal küzd, ergo még nem emlékeztet bennünket régi önmagára. (A kiállítás egyébként megadható kategóriába tartozik, de nyilvánvaló, hogy Holgit senki sem szidta le tette miatt.)
Arturo Vidal a támadásokból szépen vette ki a részét, de ezúttal sem volt olyannyira aktív, mint mondjuk Mainzban az ottani győzelem során. Robbent többen kritizáltuk múlt heti önzősége miatt, nos a holland tegnap néminemű alázattal viseltetett a játék iránt, és még a mezőnyből is kiemelkedett valamilyen szinten. Az, hogy lecserélték, remélhetőleg csak elővigyázatosságból történt. Thomas Müller szintén nagy meccsen van túl, góltermését elnézve nem lennék meglepve, ha Messi és Cristiano Ronaldo mellett ő lenen az Aranylabda egyik várományosa. Douglas Costa ezúttal 30 percig nem is a szélen játszott, mégis óriásit produkált, hát még amikor eredeti pozíciójába került a kényszerű változtatás miatt. Az Ukrajnából érkező brazilt lassan túlnő, (Elbert és Jorginhot leszámítva) szinte minden brazil idegenlégióst a keretben, ami fél év után eléggé nagy szó. Mikor megláttam, hogy jön Kingley Coman jön a csapathoz, megkérdeztem magamban,” mit akarhat Guardiola ettől a padavantól” (Olyan frizurája van, mint Anakin Skywalkernek :D), de már most biztos vagyok benne, hogy a franciával az erő van. Komplett életveszély minden megmozdulása, nem lepődnék meg, ha már most véglegesítenék a szerződését. Lewandowski ezúttal is jól játszott, (gólja után pedig produkált egy látványos mediatizált kézfogást Robbennel, és úgy gondolom, hogy tegnap is megtette a magáét. Cserék: Joshua Kimmich is nagy vételnek számít a maga nemében, hiszen korát meghatározó érettséggel játszik a saját térfelén, a helyzetkihasználással ugyan még van egy kis gondja, de ha benő a feje lágya lehet, hogy nemcsak kronológiailag tudja majd pótolni Schweinsteigert. Mehdi Benatianak ezúttal szinte semmi dolga nem akadt, Javi Martinez pedig már csak a meccs kései szakaszában kapcsolódott be.

6A Bayern München győzelmével megnyerte a csoportját (hivatalosan is), a következő BL meccsen Zágrábba látogat a szezon egyik legnagyobb favoritja. A következő Bayern bajnokiig pedig szombatig kell várnunk, mikor is Dárdai Herthája próbálja megállítani a rettenthetetlen gépezetet.

Related posts

Leave a Comment