You are here
Kánikula-Csepelen-09 Non-stop Sümeg 

A hírhedt Venturi per – Rig Lajos az adófizetők ellen dolgozik?

2017. január. 25.-én véget ért egy hosszú peres eljárás, a Sümeg környékén Venturi perként elhíresült jogvita. A per 2013-ban indult, maga az „ügy” pedig a 90-es évek végéig nyúlik vissza.

Abban az időben kötött néhány település: Zalaerdőd, Hetyefő, Dabronc, Gógánfa és Zalagyömörő szerződést  egy esetlegesen megvalósuló szennyvízberuházás kiviteli terveinek elkészítésére a Venturi Kft-vel, amely vállalkozás Gál Zoltán nevéhez kötődik. Információink szerint Gál Zoltán abban az időben szinte megrohamozva járta végig Veszprém megye településeit, felhasználva akkori jó kapcsolatait, ajánlotta fel mindenhol szolgálatait a kibontakozóban lévő szennyvíz beruházások területén. A szerződéses viszonyba később belépett Ukk és Sümeg önkormányzata is.

A jogvita tárgya röviden a következő volt: A felperes, azaz Gál úr szerint az ő tervei alapján készült el a kiviteli terv, az önkormányzatok azonban ezt vitatták, Sümeg pedig vitatta a felperesi követelés felosztását is, amely lakosságszám arányosan készült, pedig a beruházás szinte nem is érintette Sümeg városát, ebből a projektből csak néhány csatorna bekötés történt volna náluk.

Az elsőfokú ítélet szerint, amely tavaly júniusban született a veszprémi törvényszéken, mégis Sümeg városát terhelte volna, lakosságszám arányában a pervesztesség. A jogerős másodfokú ítélet részben helyben hagyta az elsőfokút, de Sümeg városa esetében nem látta indokoltnak a lakosságszám arányú megosztást, így ebben az esetben az első fokon a várost sújtó kb 52 millió forint, nagyságrendekkel csökkent.

Amennyiben Sümeg városának ki kellett volna fizetnie a kérdéses, körülbelül 52 milliós összeget, talán ha csődbe nem is, de egy csődközeli állapotba került volna a város. Teljesen biztos, hogy hosszú évekre meggátolta volna a város fejlődését. A sümegi testület és a polgármester számára egy pillanatig nem volt kétséges, hogy fellebbezni kell  ez ellen az ítélet ellen. – tájékoztatott megkeresésünkre Végh László Sümeg város polgármestere.

Vajon miért történhetett meg, hogy Rig Lajos, “papírforma szerint” a veszprémi 3-as választókerület országgyűlési képviselője nem túl elegáns módon a hét települést tönkretenni akarók oldalára állt.

Végh László, Sümeg polgármestere tájékoztatott bennünket, hogy már 2015 szeptemberében megkereste őt Rig Lajos azzal, hogy Gál úr peren kívüli kiegyezést szeretne, mellyel Rig Lajos teljesen egyetértett, arról akarta meggyőzni a polgármestert, hogy ilyen módon vessen véget a pernek. Végh László álláspontja azonban az volt, hogy az Önkormányzat számára ez egyrészt azért lehetetlen, mert okot adna mindenféle alaptalan és aljas vádaskodásra, másrészt Sümeg város vezetése erősen túlzottnak tartja a Venturi követelését, a lakosságszám arányú felosztást pedig alaptalannak, egyenesen felháborítónak.

Rig Lajos aztán tavaly márciusban valamilyen rejtélyes okból kifolyólag úgy gondolta, a parlament falai közé is be kell vinnie ezt az ügyet. Az, hogy egy országgyűlési képviselő egy folyamatban lévő polgári peres ügybe avatkozik, önmagában is szokatlan és furcsa. A bírósági döntés előtt ítéletet mondani az Országház padsoraiból mindenképpen aggályos, és sokféle gyanúra adhat okot.

Természetesen, ha a választókerületének települései, lakói érdekében történik ez, még mondhatnánk: bocsánatos bűn, de itt ennek pontosan az ellenkezője történt! Rig Lajos a felperes Venturi kft érdekében emelt szót, és azok ellen, akiket elméletileg képviselnie kellene a Parlamentben! Rig Lajosnak tudnia kellett tavaly márciusban is, hogy Sümeg esetében az 50 millió forintos összeg, illetve a hat kistelepülés esetében a 3-4-5 millió forintok kifizetése gyakorlatilag egyet jelentenek a csődhelyzettel!

Az már csak hab a tortán, hogy a Venturi Kft ügyvédje nem más mint Gaudi-Nagy Tamás. Persze ez lehet a véletlenek furcsa játéka, de azért érdekes ugye, hogy ezt a nevet legtöbben mint jobbikos politikust ismerjük.  Rig képviselő úrnak egyre bővül a magyarázkodni-való listája. A tapolcai embereknek a kamu CT, a kamu kórházi ágyak ügyét illene már hihető módon elmagyaráznia, a sümegi járás eme hét településének pedig azt, hogy miért kampányolt ellenük a parlamentben egy olyan interpellációval, amelyet bizonyos értesülések szerint nem is ő, hanem a felperes írt meg, és miért akarta Sümeg városát csődbe juttatni?

Érdeklődve várjuk…

Végh László polgármester tájékoztatója a csatornázási perről 20-dik perctől a videóban:

 

Related posts

Leave a Comment