You are here
baráth roland Interjú Nonstop bodybuilding & Fitness 

Hit, akarat, kitartás avagy út a fejlődés felé

12833372_961958393853204_788554864_n

Sokan kételkedtek, de megmutatta, hogy kemény munkával, akarattal és tiszta szívvel a lehetetlen csupán önmagunkba vetett hitetlenség. Baráth Rolanddal beszélgettem fitnessről és táplálkozásról.

 

Amikor bele kezdtél az edzésbe volt, amivel komolyabban meggyűlt a bajod?

Testalkatomból adódóan elég vékony voltam mindig is és így nehezen tudtam magamra súlyt felpakolni. Amióta elkezdtem a súlyzós edzést és a táplálkozásba is mélyebben bele ástam magamat és egyre jobban megismerem a testemet így folyamatosan tisztul az is, hogy számomra mi az, ami kell és mi az, ami nem.

A fitness mellett más sportokat is űzöl?

Kezdetben bmx-eztem, és 3 évig aktívan kosárlabdáztam, de amióta ezzel a sporttal foglalkozom a nap 24 órájában ide összpontosítok, ez az elsődleges cél.

12025517_961958897186487_11030305_n

Miért döntöttél a fitness mellett? 

Először maga a testépítés azért is tetszett meg, mert élveztem azt, hogy egyénileg döntök és nem másokra vagyok utalva, mint a csapatsportoknál. A másik, ami igazán megfogott benne, hogy azt érzed egy kemény edzés során égnek az izmaid a fájdalomtól, másnap izomláz lesz bennük. Az, hogy tudod, ha tényleg elszánt vagy, időt és rengeteg munkát nem sajnálva teszed, amit tenned kell, eredményt hoz és ezt mások is látják és elismerik… egyszerűen csodálatos érzés.

A környezeted mennyire támogatott, hogy elindulj ezen a pályán?

Én is úgy kezdtem, mint sokan mások, akiket lenéztek és nem gondolták, hogy lesz belőle valami. Aztán ahogy jöttek a változások, úgy a környezetem is változott, az emberek is észrevették, hogy tényleg komolyan gondolom. A szüleim is egyre jobban támogattak. Azt gondolom, hogy ha valamit igazán és szívből szeretnénk csinálni és akkor is tesszük a dolgunkat, amikor minden ellenünk van és az adott pillanatban lehetetlennek tűnik a kitűzött cél, akkor a sors lehetőséget fog adni a kezünkbe a céljaink megvalósítására.

12834780_961958860519824_914053760_n

Bemutatnád hogyan telik egy napod?

5:40-kor kelek, elkészülődök, elkészítem a reggelimet, amit indulás előtt el is fogyasztok. Napközben mindig figyelek arra, hogy az eltervezett 2,5 óránkénti étkezések megvalósuljanak. Ez után egy kb. 1,5-2 órás utazás következik a munkahelyemre, ahol édesapámmal dolgozok és vezetjük a cégét, ez olyan 14:00-15:00-ig eltart. Majd ezután megyek a terembe, ahol a saját edzésem után még 1-2 embernek tartok személyi edzést, időmtől függően. Ez után ismét 1,5-2 órás utazás következik, és este 21.00 tájékában érek haza, amikor a következő két napi étel elcsomagolásával foglalkozok, majd fürdök és megpróbálok a lehető leghamarabb lefeküdni, hogy a regenerálódásra is jusson időm. A hétvégéimet többnyire (az edzés mellett persze) pihenéssel, aktív pihenéssel, kapcsolatok ápolásával és tanulással töltöm.

A napi megfelelő folyadék bevitelre mennyire figyelsz?

Nagyon odafigyelek mindig, hogy a napi folyadékszükségletem meglegyen, ami kb. 4-5 liter folyadék. Ezt többnyire ásványvízből fedezem.
 12834551_961958920519818_866749450_n

Van olyan étel alapanyag, amit amikor csak tudsz beépíted az étkezésedbe?
Különösen nincs, mindig figyelek, hogy meglegyen a számomra ideális és minőségi fehérje, szénhidrát és zsír mennyiség bevitele, amit amennyire tudok változatosan készítek el.

Hogyan bírod a stresszt, ami a verseny felkészülési idő alatt ér?

Eddig 2 versenyszezonom volt és a kettő között azt vettem észre, hogy a második sokkal gördülékenyebben zajlott. Hamarabb ráálltam a diétára és mentálisan is sokkal jobban koncentráltam a dolgokra.

Milyen díjakat és elismeréseket mondhatsz eddig magadénak?

Eddigi legjobb eredményeim az IFBB által szervezett Magyar Bajnokságon volt, ahol junior kategóriában 2. helyet és felnőtt kategóriában 4. helyet tudhatok magaménak.

12498473_965333433515700_1583880960_n

Mennyire motiválod a környezetedet?

Én úgy vagyok vele, hogy aki hajlamos a pozitív gondolkodásra és a céltudatos életmódra, azzal meg tudom találni nagyon könnyen az összhangot és motiválni, segíteni az illetőt.

Milyen terveid vannak az elkövetkező évekre?

Nagyon sok munka vár még azon célok eléréséhez, amit kitűztem magamnak. Jelenleg szerencsém van a szakma szerintem legjobb edzőjével együtt dolgoznom, Bognár Gergővel és a Myprotein csapatával, akik megbízható és minőségi táplálék kiegészítőket biztosítanak a felkészülőseimben. Az egzisztenciális dolgok kiépítése mellet szeretnék junior kategóriában nevesebb versenyeken, külföldön eredményt elérni és szeretnék sok embernek segíteni, motiválni őket, és a testépítést, fitnesst, mint sport szépségeit megismertetni. Köszönöm szépen a lehetőséget az interjúra! 🙂

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre  további sikereket kívánok neked!

További infókat találtok itt:

https://www.instagram.com/roland_physique/

 

Related posts

Leave a Comment