You are here
Szirt városa 2011-ben (Fotó: bagniproeliator.it) Hírek 

Ilyen az élet az Iszlám Állam városában!

Szirt városa 2011-ben (Fotó: bagniproeliator.it)
Szirt városa 2011-ben (Fotó: bagniproeliator.it)

Korbácsolás, keresztre feszítés vagy lefejezés vár a líbiai Szirt lakosaira, ha nem az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előírásai szerint élnek – írta friss jelentésében a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerdán.

Moammer Kadhafi líbiai diktátor szülővárosa ma a dzsihadisták fellegvára. Kémkedésért, istenkáromlásért vagy boszorkányságért lefejezés, golyó vagy keresztre feszítés, míg dohányzásért vagy zenehallgatásért korbács jár a HRW 45 szemtanú tavaly márciusi beszámolóján alapuló jelentése szerint.

A szemtanúk, az egykor 80 ezer fős tengerparti város lakosságának kétharmadával együtt azután menekültek el, hogy a dzsihadista szervezet elfoglalta a települést. A szélsőségesek legalább 49 embert végeztek ki Szirtben a HRW tudomása szerint.

A szemtanúk elmondták, hogy fekete maszkos alakok az éjszaka közepén törnek rá a helyiekre, és kirángatják őket az ágyukból. Emellett a szirtieknek együtt kell élniük az utcákon járőröző erkölcsrendészettel, amely a dohányosokra, a zenét hallgatókra, vagy a magukból a szemüknél többet láttató nőkre vadásznak.

A dzsihadisták a földdel tették egyenlővé ellenségeik otthonait Szirtben, és bezáratták a nyugati ruhákat, illetve fehérneműket árusító boltokat – írta a HRW.

Amerikai katonai szakértők áprilisban hatezerre becsülték a dzsihadista szervezet harcosainak számát Líbiában, míg a helyi hírszerzés szerint nem lehetnek többen kétezernél, és hetven százalékuk külföldről érkezett. Más líbiai biztonsági források háromezerre teszik a dzsihadisták számát az észak-afrikai országban.

(alfahir.hu)

Related posts

Leave a Comment