You are here
Itt az új Ferrari, az SF16-H (Fotó: Ferrari) Hírek Sport 

Íme az új Ferrari és Williams!

Itt az új Ferrari, az SF16-H (Fotó: Ferrari)
Itt az új Ferrari, az SF16-H (Fotó: Ferrari)

A mai napon két Forma-1-es csapat is leleplezte 2016-os konstrukcióját, név szerint a Ferrari és a Williams-Mercedes.

Kezdjük a maranellói csapat autójával: A Ferrari tervezői az idei autót lényegesen átalakították, mind technikailag, mind kinézetileg, az új autón egyből észrevehető az, hogy a 2015-ös autóhoz képest lerövidítették a jármű orrát. A mérnökök emellett megváltoztatták a Ferrari oldaldobozát és 2012 után szakítottak a vonórudas felfüggesztéssel és átálltak a nyomórudas rendszerre, utóbbi jelentősen megkönnyíti a beállítások elvégzését és a versenyzők nagyobb stabilitást tudnak elérni.

Itt az új Ferrari, az SF16-H (Fotó: Ferrari)
Itt az új Ferrari, az SF16-H (Fotó: Ferrari)

Az új Ferrari az SF16-H nevet kapta, folytatva az olaszok névadási filozófiáját, viszont a turbót jelző T betű helyett a H betű került a helyére, utalva a hibridtechnológiára. A Scuderia csapatának nem titkolt célja az idei szezonban az, hogy legyőzzék a két éve egyeduralkodó Mercedes csapatát és ebben a motorfejlesztés is fontos szerepet játszhat az évad során.

A bemutatón jelenlévők így nyilatkoztak az új autóról:

Sebastian Vettel: „Erős csapatunk van, de szerintem idén egy kicsit még erősebbé váltunk.” 

Kimi Raikkonen: „Egyelőre nagyon biztató minden, remélhetőleg a sikerek is jönnek majd.” 

Maurizio Arrivabene (csapatfőnök): „Elkötelezettek vagyunk, hogy idén jobban teljesítsünk, mint tavaly. Nem fogunk minden verseny előtt hangzatos ígéreteket tenni, de ettől függetlenül nagyon oda fogjuk tenni magunkat.”

James Allison (technikai igazgató): „Ez egy roppant izgalmas nap – nemcsak azért, mert a világ végre megláthatta a kész kocsit, hanem mert mi magunk is most láttuk először teljes valójában! Egy egész év munkája van ebben az autóban.” 

Az új Ferrari már vasárnap, egy filmes napon pályára gurul az első teszthelyszínen, Barcelonában.

A brit Williams-Mercedes csapat a Ferrari előtt mutatta be 2016-os versenyautóját igaz, csak fotókon lehetett látni reggel az új Williamset. Az autó az FW38-as kódjelet kapta, amely idén is fehér színben pompázik és 2014 óta szokás szerint a Martini italgyár lesz a főszponzor.

Sir Frank Williams csapatfőnök a következőket mondta a “bemutatón”: „A Williams elkezdte megszilárdítani helyét az élmezőnyben azok után, hogy az előző két szezonban a harmadik helyen végzett a konstruktőri bajnokságban. Ez nagy eredmény részünkről, különösen a hátterünk ismeretében. Már megőrizni sem lesz könnyű ezt a pozíciót, de eltökélt szándékunk, hogy javítsunk is rajta, mert nekünk csak a győzelem az elég jó eredmény. Stabil csapattal vágunk neki 2016-nak, Felipe és Valtteri harmadik közös szezonját kezdi nálunk. Remekül dolgoznak együtt, mindketten kellően gyorsak és kiegyensúlyozottak. A technikai csapatunk sem nagyon változott, ami előnyt jelenthet számunkra, hiszen a rajtrácson a miénk az egyik legjobb mérnöki gárda. Mozgalmas hetek állnak előttünk, hiszen jönnek a tesztek, meg kell ismerkednünk az új csomaggal, finomítanunk azt az első futam előtt. Melbourne-ig várnunk kell azzal, pontosan hová is tartozunk az erősorrendben, de én hiszem, hogy a télen elvégzett kemény munkánknak meglesz a gyümölcse.”

Az új Williams-Mercedes (Fotó: Williams)
Az új Williams-Mercedes (Fotó: Williams)

A rutinos brazil, Felipe Massa harmadik szezonjára készülhet a grove-i alakulattal, ő így beszélt a 2016-os esélyekről: „A konstruktőri harmadik hely egymást követő két évben óriási eredmény, és emiatt sokat is várunk most. Remélem, képesek leszünk erre építkezni az általam nagy izgalommal várt szezonban. A csapat a gyárban nagyon keményen dolgozott az új kocsin, sok időt fordított arra, hogy rájöjjön, hol kell fejlődnünk, és nagyon bízom a Williamsben. Már alig várom, hogy autóba üljek, és lássam, mire képes az FW38. Emellett a Valtterivel való újabb közös szezont is izgatottan várom. Tehetséges versenyző, aki sokat jelent a csapatnak” 

A repülő finn, Valtteri Bottas negyedik szezonját teljesíti majd a Williamsnél, ő így nyilatkozott: „Mindig izgalmas és érdekes időszaka ez az évnek, hiszen jön az új autó, mi pedig alig várjuk, hogy pályára vigyük, és lássuk, mennyire gyors. Jó volt ez a tél, és amit eddig láttam, abból úgy vélem, jó irányt vettünk az autó fejlesztésével. Jövő héten jön a teszt, ami esélyt kínál a teljesítményünk felmérésére, és arra, hogy kiderítsük, mennyit javultunk az utolsó verseny óta. Az FW38-as a számok alapján jó, most majd kiderül, mit tud a pályán! Futamokat kell nyernünk, mindig ez a cél. Biztosra veszem, hogy minden téren fejlődött a csapat, ezért jobb eredményeket várunk a mostani szezontól. Köszönet mindenkinek a gyárban, hogy elkészítették ezt az autót!”

A helyettes csapatfőnök, Claire Williams már a legújabb fejlesztésekről beszélt a mai napon: „A ma bemutatott autónk még nem a végső eredmény. Már tervezzük a melbourne-i újításokat, és folyamatosan fejlesztünk majd a szezon során is. A Williams 2016-nak erős pozícióból vág neki. Nagyszerű csapatunk és embereink vannak, az elmúlt két évben kezdtük visszanyerni a jó formánkat. Most erre építkezve kell visszavezetnünk az istállót, ahová tartozik.” 

Az új Williams a jövő heti, barcelonai teszten gurul először pályára, akkor Valtteri Bottas fogja vezetni az autót azon a napon.

N.M

Related posts

Leave a Comment