You are here
megalodon Life Misztikum 

ISMERETLEN LÉNYEK – MEGALODON

 

12822194_1706227816283174_519255228_n

Azt hihetnénk, hogy olyan kevéssé ismert élőlények, mint cikkünk szereplője, kihalása után biztosan nem lehet túlélő példánya. Mekkorát tévedünk… Ugyanis ennek a félelmetes monstrumnak a létezésére több bizonyíték van, mint az összes kriptidre együttvéve.

 

megalodon (Carcharodon megalodon) egy óriási cápafaj volt, valószínűleg a valaha létezett legnagyobb ragadozó hal. Mintegy 15,9 millió évvel ezelőtt jelent meg és 2,6 millió évvel ezelőtt pusztult ki.  Roesch gyakran idézett véleménye szerint a Megalodon a nagy fehércápa közeli rokona.

Nemrégiben találtak egy új fosszíliát Dél-Amerikán kívül, mely úgy néz ki, mint egy átmenet a nagy fehércápa és a makócápa között. Ez a maradvány tovább erősíti a fehércápa evolúciójával kapcsolatos elméletet. Míg a nagy fehér ritkán ér el 6 méternél nagyobb hosszúságot, a Megalodon háromszor ilyen hosszú volt, olyan hatalmas gyomorral, hogy abban egy ember egészben eltűnhetett. A ma rendelkezésre álló fogfosszíliák alapján 15–20 méteresre becsülik a Megalodont. A nagy fehércápák életmódjából következtetve a megalodonok napi táplálékszükséglete saját testsúlyuk egyötvened része lehetett. A ma létező tápláléklánc sajátosságai alapján feltételezhető, hogy bálnákat, nagy halakat, primitív fókákat és tengeriteheneket ehettek.

12825105_1706227806283175_646465622_n

A harapása hatalmas méretéhez képest nem volt túl erős, de fűrészes fogai miatt nem is volt szükség rá. Az állkapocs gyengén ízesült az állat testéhez, és ezért hatalmasra tudta nyitni az száját. Szabad mozgást is biztosított az előreugró állkapocsnak. A hatalmas test kormányzásához jóval nagyobb méretű úszókra volt szükség, mint amit a ma élő rokonok hordanak magukon – különösen igaz ez a cápák oly jellegzetes, amúgy sem kicsi hátúszójára.

Az eddigi kutatások eredményeképp a talán legjobban összerakott Megalodon-rekonstrukció az USA Maryland államában a Solomons szigeteken található Calvert Marine Museumban állították ki. Minden rekonstrukció csak a fogleletekre, és a fogak alapján a mai cápafélékkel párhuzamosításra alapulhat, mivel a porcos vázelemekből eddig még semmi sem került elő. A mai cápák fogmérete és testmérete közti összefüggések felhasználása azonban egyelőre még nem bizonyítja a C. megalodon óriási méretét, csak valószínűsíti.

12835054_1706227886283167_1089298719_n

megalodonok eltűnésének okára több teória létezik. Az egyik a kainozoikumi eljegesedés beköszöntével az óceán vizének lehűlésével magyarázza (a Megalodon a trópusi vizeket kedvelte). A másik teória szerint elfogyott a táplálék: a hatalmas táplálékigényű állat elsődleges élelemforrásainak egy része (egyes delfin- és bálnafajok) szintén kihaltak. Van olyan elmélet is, amely a nála fürgébb ragadozók megjelenésével magyarázza az így kialakult táplálékhiány miatti eltűnésüket. Egyesek szerint a jégkorszak beköszöntével az eljegesedő víz sokukat ejthette csapdába, s a tengerszint általános csökkenése a párzásukkor használt sekély vízi területek méretét is jelentősen csökkentette.

 

Biztos ez?

Azt kell mondjuk, hogy nem. Az első észleléseket egy második világháborús német tengeralattjáró legénysége adta. Dél Afrika mellett készült képen látszik a hatalmas hátúszó. Ebből következtetve az állat súlyát 50 tonnára becsülték.

Ha ez nem volna elég, nemrégiben egy bálna támadását fényképezték le, ahol szintén egy 50 tonna körüli állatot sejtenek a hátúszó alapján. A később megtalált bálnatetemen lévő harapásokból a cápa méretét 18 méter körülire saccolták.

Nem sokkal később halászok egy drótkötélbe tekeredett hatalmas cápára találtak.  Az állat már kifáradt békésen tűrte hogy a halászok megszabadítsák a kötelékeitől, majd elúszott. A fénykép alapján egy különösen nagy méretű fehér cápaként azonosították. A teljes hossz 9-11 méter között lehet. Viszont San Francisco-i oceanográfiai intézet kutatói azt mondják, ez nem fehér cápa… A szem körüli dudor a zavaró, ami a Megalodon jellegzetessége.

Ezek a bizonyítékok már elegendőek voltak ahhoz, hogy idén a Discovery és a National Geographic kutatói közösen eredjenek a hatalmas ragadozó nyomába.

10586664_1706227986283157_109018835_o

Írta:

Vodicska Tamás

 

Related posts

Leave a Comment