You are here
squeezing-ooho Life Tudomány 

Itt a megoldás a palackozott víz problémára

Egy londoni kutatás eredményével a hatalmas mennyiségű pet palack gyártásától szabadulhat meg a világ. Ooho! – nevet kapta ez az innováció, amely egy olyan golyócska, amely a szánkban egy harapásra szétpukkan.

A Skipping Rocks Lab által kialakított termék lényege, hogy alga-alapú gélben (zselében) tartalmaz vizet, számolt be az újdonságról a CityLab.com. Az ember kilyukasztja a fogával és így tudja meginni a folyadékot, de akár le is nyelhetjük nem lesz tőle bajunkUgyanis ehető. A vizet gélszerű vékony rétegbe csomagolják, s az elkészítés során kálcium-kloridot és nátrium-alginátot is felhasználtak (E-509 és E-401).

Az értelemszerűen “törékeny” -pontosabban könnyen szétdurranó – golyó logisztikája nem lenne annyira bonyolult, mert szinte ugyan olyan formában lehet árusítani mint a tojásokat: tojásos dobozokhoz hasonló csomagolásban. A biológiailag lebomló csomagoló anyag összesen 2 dollárcent (5,4 forint). (Ezt vélhetően a négy darabos dobozra értik, mert a portékát prezentáló videóban ilyet látni.)

Azt nem írják a kutatók, hogy egy golyóbis hány deciliter -vagy inkább centiliter- vizet tartalmaz és hogy elkészítéséhez mennyi energia szükséges, de biztosabbak lehetünk, hogy sokkal zöldebb mint a jelenlegi megoldás. A jelenleg gyártok palackok 80%-át nem hasznosítják újra. (Pedig például a világ legolcsóbb világítása is lehetne belőle.)

RUm9Xs1-530x363

Mivel a brit feltalálók köztulajdonná tették az újítást és receptjét (a creative commons kategóriába sorolva azt), a golyócska tulajdonképpen minden háztartásban elkészíthető. A golyó jelölést szerzett a 2015-ös “Design to Improve Life” versenyen.

forrás: piacesprofit.hu

Related posts

Leave a Comment