You are here
4 Hírek Tech 

Itt a zsebben is elférő számítógép

A Raspberry Pi 2 egy második generációs, könnyen zsebre vágható, kisméretű, egyetlen lapra integrált aprócska számítógép. Amelyet az Egyesült Királyságban fejlesztettek ki, kezdetben oktatási célokra. Ám mára már az ismert Linux disztribúciók mellett, a windows 10 egy kiadása is elérhető lesz rajta ingyen. Így már a jól megszokott Windows felhasználóknak is kényelmesebb lesz rajta eligazodni.1

A Raspberry családnak jelenleg öt típusa van: A Raspberry Pi A, A+,B és B+, és a második generációs Raspberry Pi 2 B. Az első generációjához képest a processzorok száma négyszeresére nőtt, egyenként 900MHz-re felskálázott órajellel, és egy tovább fejlesztett ARMv7-es processzorral jött ki a futószalagról, ez magyarázza a szélesebb körű operációs rendszer támogatottságot (Ubuntu és a Windows 10). A barkácsolók örömére 1G RAM-mal felszerelt Mini-Pc már jóval erősebb projektek futtatására is képes, a hírek szerint. Habár ez nagy előre lépés a cégnek is, és a felhasználóknak is, sajnos ott a kérdés, hogy mire lehet ezt használni? Nyilvánvaló az elsődleges célja a cégnek a programozás népszerűsítése, és az angol oktatás színvonalának fejlesztése. Ám ezek az újítások bőven elegendő ahhoz, hogy akár otthon teljes körű PC-nek használjuk, szóval lehet rajta egy jót youtubeozni, torrentezni, filmet nézni vagy prezentációt készíteni. Sajnos aki egy Gamer-Pc-re számít, azt el kell hogy keserítsem, viszont a fejlesztők gondoltak azokra is, akik egy fárasztó nap után leülnének a gép elé és Minecraftoznának egyet. Igen, jól olvastátok. A Raspberry Pi 2-n fut a már jól ismert Minecraft, egy leegyszerűsített verziója, ami a Raspbian oprendszeren érhető el.

4
Egy másik nagyon látványos dolog a Raspberry Pi 2-vel kapcsolatba. Annak ellenére, hogy a teljesítményét hatszorosára növelték, még így is ugyanannyiba kerül, mint az eredeti, 35 $-ba. És a bővített funkciók közé tartozik a fejlett energiagazdálkodás, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre akár négy USB-eszközt is csatlakoztathassunk, beleértve a motoros eszközöket, mint a merevlemezek. De ugye hogy lehet beüzemelni? Ez itt a kérdés. Először is szükségünk lesz egy kijelzőhöz, amit egy HDMI-kábellel, vagy egy RCA-kábellel összekötünk a Raspberry Pi-nkel. Kell még a lényelmes használatához egy USB-s egér, és egy billentyűzet, ami E-bayről elég olcsón beszerezhetünk hozzá, ezen kívül már csak egy áramforrásra van szügségünk. Szerencsére nem finnyáskodik az Angol Zsep-PC, minden megteszi ami fel tud tölteni egy átlag okos telefont. Egyedüli kritériuma, hogy a bemenet a szabványmintát kövesse. Ezek után ahogy áramra kerül elkezdi bootot, azaz elindul a számítógépünk. Feltéve ha előzőleg az SD-kártyájára tettünk egy operációs rendszert, amit a cég hivatalos honlapján ingyen le lehet tölteni https://www.raspberrypi.org/downloads/ . Hát így lehet TV-ből számítógépet csinálni, egy bankkártya segítségével. Habár a cég kezdeti terve csak pár ezer darabos eladás volt mégis mára sikerült több mint 5 millió darabot eladniuk, ez is azt mutatja, hogy mindig is volt, és mindig is lesz sikertörténet.
Az ár érték arányban verhetetlen Zseb-PC minden korosztályban megállja a helyét. Legyen az egy átlagos felhasználó, aki csak egy olcsó és megbízható irodai gépet szeretne, vagy legyen az egy kezdő, hobbi programozó, de egészen profi programozókig mindenkinek nagy kedvence lett.

Írta: Szántó Attila

Python nyelven irt raspberry Robot
Python nyelven irt raspberry Robot

Related posts

Leave a Comment