You are here
12483563_560467764108516_1020823562_n (1) Life Természet 

Itt vannak a mínuszok, etessük a madarakat

Az itthon élő madarak többsége télre melegebb éghajlatra költözik, jó pár madár fajunk azonban itt marad és a tőlünk északabbra lévő élőhelyekről is hozzánk vándorolnak az elviselhetőbb körülmények miatt.

A leggyakoribban megfigyelhető madár fajok: a csuszkák, pintyek, kék és széncinegék, feketerigók, mátyásmadarak és a harkályok. Szerencsére hazánk környezeti adottságai még lehetővé teszik a madarak táplálását, de a mi gondoskodásunk nagyobb esélyt ad arra, hogy az állatok könnyebben átvészeljék a kíméletlen időjárás viszontagságait. Az ordító hidegben a lakásban legszívesebben mi is fűtőtest mellett helyezkedünk el, sajnos erre a madaraknak nincs lehetőségük ezt észben tartva jobbá tehetjük az állatok sanyarú sorsát kevés odafigyeléssel.
12463639_560468480775111_1372981510_nAz emberben felmerülhet egy olyan kérdés, hogy mikor etessük az állatokat? Évszázadok alatt alakult ki az a szokás, hogy fagyos, ónos időben helyezzük ki a táplálékokat. November végétől február utolsó napjáig szorulnak rá az állatok a táplálásra. Ez az idő változhat az időjárás alakulásától. Később kezdődik a tél vagy tovább tart a hideg idő ez mind eltolhatja az intervallumot. Más Nyugat-Európai országokban a környezet romlása miatt nem csak ebben az időszakban szorulnak rá az etetésre madarak itt gondolhatunk Angliára itt nyáron is etetik őket.

Az állatok elég hamar megszokják azt, ha egy bizonyos helyen táplálékot kapnak a következő évben újra visszatérnek majd ide. Így, ha elkezdtük a magvak kiszórását folytatni kell, mert kellemetlen helyzetbe hozhatjuk az éhes vendégeket. Fontos számukra a folyamatos táplálkozás, mert sokszor csak annyi energiájuk van, hogy átvészeljék a fagyos éjszakát minél előbb élelemhez kell jutniuk.

Érdemes nyáron elkezdeni a készülődést a hideg télre így az Orpheus Állatvédő Egyesület tagjai is neki láttak, hogy elkészítsék az életmentő zugokat a madarak számára. Ezeket általában táborokban vagy különböző rendezvényeken kreálták a gyerekekkel. A barkácsolás lehet közös családi elfoglaltság is. Manapság a legtöbb családnál kevés idő jut arra, hogy együtt töltsék a szabad perceiket. A gyerekeket ne hagyjuk egyedül neki látni a munkának mindig legyen jelen egy felnőtt, mert a szerszámokkal (fúró, kalapács, fűrész), maradandó sérüléseket okozhatnak maguknak és másoknak is.
12467870_560467717441854_1425619929_nEgyszerű praktikákkal is tudunk segíteni. Ebben az időszakban a tűlevelű fák nyújtják a madarak számára a legjobb menedéket és ezek tobozai élelmet biztosítanak számukra. A kigyomlált virágágyásokat takarjuk le tűlevelű gallyakkal ez is menedéket biztosítanak az apró madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenhol, mert ezekben a meghagyott foltokban szívesen telelnek a különböző hernyók és lárvák, amik ízletes csemegeként szolgálnak számukra.  Ezen túl még azzal is tudunk segíteni, ha a kertet nem tisztítjuk meg teljesen és elhullott magvakat is a földön hagyjuk, mert ezeket a madarak szívesen fogyasztják.

A lehullott hó még jobban ellehetetleníti a madarak életét, mert nehezebben találják meg a táplálékukat.  Pár ötlet ahhoz, hogy mit is rakjunk a kihelyezett etetőbe. Alkalmas erre a célra a napraforgó, tökmag, búzaszemek, kukoricadara is. Fontos, hogy az eleséget ne a hóba helyezzük el, mert így átnedvesedik és az állatok számára fogyaszthatatlan lesz. Fekete rigóknak rakhatunk ki főtt húst is, de ebből csak annyi mennyiséget amelyek egyszerre megtudnak enni, mert megsavanyodva fogyasztva bélfertőzést kaphatnak és elpusztulhatnak. A madarak szívesen csipegetnek a szalonna csíkokat is, amelyek nagy mennyiségű energiát szolgáltatnak az állatok számára. Az is segítség, ha egy kis tálcán vagy valamilyen edényben napraforgó magot szórunk ki. Az is elég, ha csak az ablakpárkányra helyezzük el ezeket. Ez csak akkor ajánlatos, ha családi házban lakunk, mert a panelháznál előfordulhat, hogy a szomszédok nem nézik jó szemmel. Az etetés mellett az itatás is fontos itt kell odafigyelni a víz állagára, mert a hidegben az itatók befagyhatnak így erről is gondoskodni kell. Ez az elfoglaltság nem csak a madaraknak jó, hanem saját magunknak is, mert ettől jobb megfigyelési pont nem is kell. Az állatok megjelenése javíthat kedvünkön is és jó érzés tölt el minket azzal, hogy segítettünk  az éhes állatoknak. A cinegék énekükkel hálálják meg a gondoskodásunkat és persze megtisztítják a kertet a különböző kártevő rovarok lárváitól.

12468208_560468527441773_1350006114_nA madár etető kihelyezése csak első fontos része a dolognak, ha megtörtént akkor folyamatosan újra kell tölteni. A madarak egyik kedvenc tápláléka közé tartozik az úgynevezett „cinegegolyó”, ami faggyúból és magkeverékből gyúrt gömb. Érdemes hálóban kihelyezni és felkötni egy biztos faágra. A megvásárolt magvakat zárt és száraz helyen kell tárolni. A gerlék és verebek számára kedvelt táplálék a kukoricadara, amelyek legszívesebben a földön fogyasztanak. Sózott és cukrozott magvakat kerüljük el. Az etető anyaga ne legyen furnérból és az illesztésre ne ragasztót használjunk, mert ezt is kicsipegethetik az állatok és elpusztulhatnak tőle. Alkalmasak erre a célra műanyag palackok is, ha megtehetjük használjunk inkább természetes anyagokat például a fát.

Néhány ötlet a madár etető készítéséhez: Készíthetjük üdítős pillepalackokból, mielőtt neki látnánk a barkácsolásnak tekerjük vissza a kupakot, ez alá helyezzünk el egy zsineget vagy drótot ezzel lehet majd felkötni illetve akasztani a fára. A flakonból vágjunk ki egy nagyobb részt itt lesz majd a madarak számára az ajtó és ezen tölthető fel eleséggel. Így el is készült ezek után csak annyi marad, hogy a legmegfelelőbb pontot kell kijelölni. Ha van még alapanyagunk akkor készíthetünk több ilyet is, ezzel csökkentjük a saját hulladék mennyiségünket.  Ha van otthon egy napraforgó tányér akkor könnyen összerakható egy etető. Kell hozzá még egy karó és erre kell ráhúzni a napraforgótányérját majd drótból és levélből megalkotható a tető is. Ketté vágott tökből is lehet barkácsolni ez igen egyszerű, csak spárgával meg kell kötni alulról ezek után csak annyi dolgunk van, hogy megtöltjük magvakkal.

Mit tehetünk a madáretetőnkbe?

Adhatunk nekik magvakat… pl., napraforgó tányér,fekete napraforgó,cirokmag,fenyőmag, köles,dió, kesudió, fekete dió,szezámmag, kukorica dara, búza. Emellett adhatunk még nekik gyümölcsöket és bogyókat is pl., alma, körte szőlő, csipke, kökény. Tehetünk a madáretetőnkbe állati zsiradékokat, ide tartoznak: cinkegolyó, marhafaggyú,sótlan szalonna, akár kifőzve , vaj, lágy… sótlan sajtok , túró.

Mivel nem szabad etetnünk a madarakat?

 kenyér, kalács, liszt, kifli, zsemle, ropi, nyers tészta, gépsonka, száraz kutyaeledel, morzsa, paprikás szalonna, sós sajt, kolbász, gomolya, csipsz, patogatott kukorica, tésztafélék.
 A legfontosabb dolog, ha elkezdtünk etetni semmiféleképpen ne hagyjuk abba, mert a könnyű táplálék forrás megvonása hideg időben a madarak pusztulásához vezet Az etetés akár április közepéig, végéig is eltarthat.

Mindenkinek jó idő töltést kívánunk a madáretető készítéséhez!

Ha tetszettek a cikkben látott fotók nézzétek szét Surányi Bálint facebook oldalán is:

https://www.facebook.com/Sur%C3%A1nyi-B%C3%A1lint-Term%C3%A9szetfot%C3%B3i-777837882343206/?fref=ts

Related posts

Leave a Comment