You are here
6 Sport 

Juventus-Bayern München: Mit tudunk az első meccs után?

22 óra telt el azóta, mióta lefújták a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának legnagyobb slágermérkőzését a Juventus- Bayern találkozót, ám nem kérdés, hogy a tegnap látottak elegendő beszédtémát adnak ahhoz, hogy 22 nappal a meccs után is legyen majd mit kivesézni. (Ekkor lesz majd a visszavágó.)

Bayern's Robert Lewandowski, left, faces Juventus' Mario Mandzukic during the Champions League, round of 16, first-leg soccer match between Juventus and Bayern Munich at the Juventus stadium in Turin, Italy, Tuesday, Feb. 23, 2016. (AP Photo/Massimo Pinca)

A Bayern München kezdőcsapatába visszakerült Thiago Alcantara , Arturo Vidalnak pedig sikerült kijátszania Xabi Alonsot a kezdőből. Kérdéses volt, hogy Guardiola kit fog szerepeltetni a védelem közepén, valamint a széleken, végül az ifjú Kimmich kapott bizalmat a hátvédsorban, Douglas Costa mellett pedig a rutinos Arjen Robben várhatta a kezdősípszót a pályán.
A Juventusnál Mario Mandzukic visszakerült a keretbe, így a tavalyi BL menetelés hőse Alvaro Morata szorult a kispadra, Chiellini viszont nem épült fel sérüléséből, így az ő helyét Evra foglalta el.

A csapatok gyakorlatilag a középkezdésnél egymásnak rontottak, Mandzukic kvázi 20 másodperc után kapura törhetett, ám Neuer számára ez nem okozott gondot. 3 perccel később Vidal lőtt távolról kapura, ám helyezett lövését Buffon könnyűszerrel tudta hárítani. Dyabala révén megint láthattunk egy közepesen veszélyes hazai támadást, hogy aztán a Bayern először törje fel a Juventus védelmét, Müller azonban elcsúszott a döntő pillanatban, így a Juve hátvédjei visszaértek a kapuson is túljutó labdára. Ezt követően kialakult a mérkőzés képét végigkísérő taktikai csata, melynek következtében elkezdett csökkenni a helyzetek száma, ám a mérkőzés lüktető irama semmit sem változott. Félóra után előbb Robben veszélyeztetett egy akció végén, majd Thiago szabadrúgása tűnt veszélyesnek, ám Lewandowski fejese csemege volt Buffon számára. A 43. percben aztán megtörték a müncheniek a jeget, és Robben-Douglas Costa- Thomas Müller összjáték után a világbajnok támadó jó 15 méterről a kapuba bombázott. A félidő végére kialakult a Bayern nyomasztó fölénye, és ez a második félidő elejére sem kopott semmit: Alaba növelhette volna az előnyt egy távoli lövéssel, ám a labda néhány centivel mellévágódott. 4 perccel később aztán már 0:2 állt az 2eredményjelzőn: Thiago kiugratta Lewandowskit, aki Robbenhez passzolt. A holland játékos a jól ismert befelé cselezés után lövésre szánta el magát, és megrúgta a második bajor gólt is. Úgy tűnt, hogy a továbbjutás már most eldőlt, ám a 63. percben Koshua Kimmich kapitális hibát vétett: A fiatal játékos utolsó emberként adta el a labdát, Mandzukic pedig kihagyhatatlan helyzetbe hozta Dybalát aki szépített. A gól azonnal felpörgette a Juve játékát, érezte is ezt Massimiliano Allegri, aki pályára küldte Moratát és Sturarot is. Ez a két játékos hozta össze végül a zebrák egyenlítő gólját is, mikor Sturaro Kimmichet megelőzve közvetlen közelről kotorta be a labdát a hálóba. Ekkortájt úgy tűnt, hogy a hazai csapat meg is fordíthatja a meccset, ám Pogba lövésén, és Bonucci fejesén kívül Neuernek nem igazán akadt komoly gondja. Arról, hogy a Bayern ne omoljon össze, Ribery gondoskodott az utolsó percekben, neki sem sikerült változtatni a végeredményen.

4Szerintem bármikor aláírtunk volna egy 2:2-es idegenbeli meccset Torinóban, ám alátottak után keserű lehet kicsit a szájízűnk.A Bayern München gyakorlatilag úgy van helyzeti előnyben riválisával szemben, hogy mondjuk ki elszórakozott egy 2 gólos előnyt. A helyzetkihasználás sarokpontja az új éra csapatának ám ezzel most nem volt gond, ám a védelemben ki kell jelenteni krízis volt a tegnapi meccs. A kezdőcsapban nem volt igazi középhátvéd, és Kimmich (akit egyébként bűnbaknak kiáltottak ki néhány helyen.) még rutintalan egy ilyen feladat megoldásához, ám nem kérdés, hogy három hét múlva már Mehdi Benatia egy jóval rutinosabb, és stabilabb játékot fog bemutatni ezen a poszton, stabilizálván a hátsó alakzatot. Széleken a jelenlegi téthelyzetet tekintve nem lehetett más választás, mint a rutinos Robben bedobása, ám a müncheni visszavágón már nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Ribery is a kezdőbe lesz jelölve, a holland középen kap szerepet, Douglas Costa helye pedig változatlan marad. Mindenesetre nem lehet keseregni egy ilyen eredmény után, hiszen a kezdő lépések már megvannak az áhított továbbjutás felé, már „csak” azt kell hozni Münchenben, amit a játékosok tudnak.

5A Juventus felvállalta azt, hogy alárendeltebb szerepet kell játszaniuk a mérkőzésen, amely bátor taktika volt, tekintve, hogy Allegri csapata majdnem rá is fázott az önfeláldozásra. (A 45. perc körüli helyzetből nem néztünk volna ki 2 torinói gólt.) A hazaiak trénerének legnagyobb húzása azonban az volt, hogy megtalálta azokat posztokat, ahol változtatni lehet, valamint, hogy sikerült feltérképezni az ellenfél gyenge pontját. A zebrák közül a következő játékosokat érdemes kiemelni: Buffon még mindig a világ legjobb kapusai közé tartozik, Lichsteiner megint felszántotta a pályát, Hernanes, Sturaro és Morata változást hozott a csapat játékába, Dybala kezdi igazolni, hogy miért is tartják akkora játékosnak, Mandzukic harciassága pedig mit sem kopott az elmúlt évek alatt. Aki csalódást okozott a hazaiak oldalán, az egyértelműen Khedira. A világbajnok német játékosról tudjuk, hogy kiváló teljesítményre is képes, ám pontosan ezért nem sorolják a világ legjobbjai közé, mert ilyen gyenge produkciókat is meglehetősen sokszor villant fel.

A Bayern München játékosok teljesítményéről néhány szóban: Manuel Neuer szépeket védett, a gólokról nem igazán tehetett. Philipp Lahm jól látta le a feladatát, Juan Bernat a visszatérése óta most játszott egyértelműen a legjobban, David Alaba azonban nem igazán érezte magát otthonosan a védelem közepén. Joshua Kimmich nem bírta a terhet, amelyet a kulcspozíció betöltése jelentett számára, remélhetőleg ezek a hibák azért nem fogják kettétörni lendületes fejlődését. Abban azonban biztos vagyok, hogyha legközelebb szerepet kap, akkor nem a védelem, hanem a középpálya közepén láthatjuk őt. Arturo Vidal jól játszott korábbi csapata ellen, a mezőny egyik legaktívabb tagja volt. Arjen Robben az első félidőben nem nyújtott túl jó teljesítményt, a játéka a második félidőre viszont egyértelműen feljavult, a gólja i ezt támasztja alá. (Sok6at jelenthet számára is, hogy megtalálja a góllövő cipőjét.) Thomas Müller ezúttal tényleg jól játszott, a gólja pedig megkoronázta egész esti teljesítményét. Thiagot annak az embernek tartom akinek a személye eldönthet egy ilyen párharcot, ám tegnap önmagához képest középszerű teljesítményt nyújtott, mintahogyan a gólpasszán valamint néhány szép cselen túl Douglas Costa sem tudott úgy futballozni, amire valódi teljesítménye predesztinálja. Robert Lewandowski szintén harciasan játszott, ám számára sem termett túl sok babér, a torinói estében. Cserék: Benatia beállításával sikerült stabillá tenni a védelmet, Ribery 6 perces szereplése pedig a támadások felpörgetésével járt együtt.

A párharc visszavágóját március 16-án játsszák, a Bayern München legközelebb szombaton a Wolfsburg ellen lép pályára.

 

Related posts

Leave a Comment