You are here
18379572_1658533907509884_423692315_o Nonstop bodybuilding & Fitness 

Katona Barnabás – Armed with a mind

Ismerjétek meg Katona Barnabást IFBB klasszikus testépítő és személyi edzőt, akit hivatalos blogján az Armed with a mind-on is követhettek, ahol rengeteg hasznos és motiváló bejegyzést találhattok.

Mit érdemes tudni az Armed with Mind oldalról?

Lassan 4 éve, hogy megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy blogot indítsak. Mert igazából enek indult. Nem gondoltam volna, hogy egy olyan közösséggé növi ki magát, ami azt eredményezi, hogy néhány edzőteremben meg is állítanak és gratulálnak 🙂 Olyan oldalt szerettem volna, ami teljesen más mint a mai sportolói oldalak. Az oldalon megtalálható minden, amiből erőt lehet meríteni. A szó legszorosabb értelmében. Olyan is talál motivációt, aki a mindennapi gondokkal küszködik, vagy aki épp nem talál kiutat az egyhangú étkezésből vagy azok is, akik egy rossz edzéstechnikai beidegződés miatt szoronganak régóta. Természetesen, minden a sporthoz és az egészséges, tudatos életmódhóz kötődik, hisz nekem ez gyermekkorom óta az életem része.

Miért hoztad létre?

Az egyik jóbarátom már nagyon régóta vezet blogot és akkoriban már annyira megtetszett nekem is a dolog, hogy én is szerettem volna egyet indítani. Először csak a “szokásos” motivációs képsorok/szövegek jelentek meg a felületen, majd később, mikor már magabiztosabb voltam, a mindennapjaimból, versenyfelkészüléseimből is megosztottam majdnem mindent, hálistennek jó fogadtatásra talált. Egy rövid idő elteltével egész sokan követtek és úgy láttam, van értelme annak, amit csinálok. Sokan kerestek meg problémákkal, kérdésekkel és legtöbbször dícsérték a hozzáálásom az emberekhez és alapjában véve ehhez az életmódhoz. Ez nagyon jól esett (még most is) Érzem, hogy valóban szignifikáns, hasznos tartalommal tudok szolgálni mindenkinek ai meglátogatja az oldalam. Jó érzés, hogy a segítségemmel, írásaimmal jobbá tehetem az emberek mindennapjait.

18379501_1657580080938600_1203779487_o

Milyen témákkal találkozatnak az oldalon az érdeklődők?

Minden megosztott tartalom valamiféle pozitív üzenettel bír. Ezt fontosnak tartom, hogy ki legyen emelve és erre mindenki felfigyeljen. Rengeteg edzéstechnikai és étrendbeli tapasztalatom osztom meg, de mivel rengeteget olvasom ezekben a témákban, mindig új tanulmányokkal tudok szolgálni. Kedvenc témáim közé tartozik a recept rovat, imádok enni 🙂

Armed with a mind tudnál bővebben mesélni, hogy mivel is találkozatnak itt az olvasók, érdeklődök? 

2010-ben kezdtem el komolyabban foglalkozni a súlyzós edzéssel. Azelőtt 16 évig ökölvívtam, tehát nem igazán mondhatjuk, hogy hatalmas változás volt ez számomra. Mégis, ahogy elkezdtem odafigyelni arra, mit eszem, mikor, hogyan, mennyit, rövid idő alatt elég jelentős változásokat tapasztaltam a fizikumom illetően. Sok haverral, ismerőssel nyomtuk akkoriban az edzéseket, de aztán csak én maradtam a végén, aki versenyezni ment és a mai napig edz. Amikor elhatároztam, hogy elindulok egy versenyen, igazából nem is tudtam, melyik kategória az amiben meg tudnám állni a helyem. Elég magas vagyok (191 cm) tehát a physique kategória volt az, ami elsőre eszembe jutott, hogy jó lenne, az arányaim tekintve. Az első versenyem egy nyári verseny volt a balaton partján (mindenki tudja szerintem melyikre gondolok, de egyben az utolsó alkalom is, mikor ebben a kategóriában indultam. Tapasztalatszerzésnek tökéletes volt, sok jó embert megismertem, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot. Kipróbáltam még a tiszavirág-életű Athletic Fitness kategóriát is, ami azért kemény volt, bár annyira nem ragadott meg. Majd ezután jött képbe a klasszikus testépítő kategória, akkortájt hozta be az IFBB a repertoárba. Itt ugyebár nem a zömök, manapság látható fizikum a cél, hanem az tömeg esztétikus, minél arányosabb, testi adottságok függvényében a legkidolgozottabb test. A “Golden Age” vagyis Arnold, Ferrigno, Nubret és a többi korabeli sportoló által megalkotott sztenderdek a mérvadóak. Azonnal tudtam, hogy ez lesz az én kategóriám. 2014 októberében sikerült is az első hely, Magyar Bajnok lettem a kategóriámban. Ez számomra mindennél többet jelentett. Évekig álmodtam erről, hogy egyszer sikerül. És sikerült. Ott volt a családom a versenyen, életre szóló élmény volt. Ezt persze nem tudtam volna elérni, ha nem fektetem bele rengeteg időt és energiát ebbe az életformába. Így hát először csak az egyetemi teremben segítettem a többieknek, majd miután egyre többet olvastam és fejlődtem, beiratkoztam az IFBB képzésre és hivatalosan is edző lettem. A megosztott tartalom innentől már egy új szintre emelkedett, létrejött az edző válaszol rovat is, sokkal több és hasznosabb dololgról tudtam írni.

18339382_1657580040938604_964372633_o

Mennyire fontos dolog szerinted az emberek számára a motiváció?

Szerintem elengedhetetlen, hogy az ember akarja azt, amit éppen csinál. Muszáj, hogy motivált legyen, különben csak megy, de nem halad előre. A motiváltságot, csakúgy mint az edzettségi szintet, fenntartani, fejleszteni kell. Ezt lehet a szeretteink által, az elérendő célok által is előidézni vagy elég akár kilépni a keretből és segítő nélkül guggolni 🙂 Ott bizony, nincs ki/mi megfogjon, muszáj lesz felállni.

Mit érdemes tenni akkor, ha valahol elveszítjük ezt?

Fel kell idéznünk, miért is kezdtük el az egészet. És fontos, hogy lássunk egy tiszta képet magunk előtt, mit akarunk elérni mindezzel. Ez mindig segít a helye úton maradni, mindig ad egy újabb lendületet.

18337059_1657580084271933_508002687_n

Milyen kérdésekkel fordulnak hozzád általában azok, akik rátalálnak vagy követik az oldaladat?

Legtöbbször alapvető kérdésekkel kapcsolatban keresnek ( kezdőként, hogyan álljanak a dolgokhoz,  étrenddel kapcsolatos kérdések) de sokszor érkeznek olyan kérések is, hogy egy-egy gyakorlat kivitelezésében kérnek segítséget, rossz beidegződés kiikatásával kapcsolatosan vagy akár egy új gyakorlat helyes végrahajtásával kapcsolatosan szeretnék, ha segítenék.

A személyes tapasztalataidból sokat megosztasz a közösségi oldaladon valószínűleg ez is másabban hat az emberekre. Mennyire könnyű, jó és hasznos példát mutatni az olvasóidnak?

Mindig magamat adom. Nem szoktam átfogalmazni semmit, mert nem elég “ütős” dolog történt vagy jutott eszembe. Szerintem az, hogy hétköznapi emberként írom le mindezt, sokkal inkább átadja a mondanivalóm lényegét. Elvégre mindannyian ugyanazokkal a dolgokkal küszködünk. Próbálok földözragadt maradni, bár többször kritizálták már az írásaim hangvételét. De ez nem baj, sőt. Ilyenkor tudom igazából megmutatni, miért is gondolom, hogy jó amit írtam.

18362441_1657580057605269_14593217_o

Milyen nagyobb megmérettetések állnak most előtted?

Sportot tekintve idei céljaim között szerepel az erő növelése és az állóképesség javítása. Több Spartan Race futam is be van tervezve erre az évre. Emellett heti 4 súlyzós edzés, 1 kardió, úszás és futás is szerepel az edzéstervemben. Szeretnék egy fokozattal feljebb kapcsolni. A régi, megszokott gyúrás után ez úgy gondolom, nem lesz egyszerű.

Rövid távú kihívásokon belül mi az, amin jelenleg keményen dolgoztok?

Szeretném végre összeállítani a saját csapatom. Ezt a vendégkörömben lévő egyénekre értem. Sok emberrel dolgoztam már együtt, de van egy maréknyi kis csapat, akiket szeretnék példaként mutatni mindenkinek. Ez a csapat szinte csak lányokból áll, már csak ezért is 🙂 Olyan embereket ismerhettem meg a személyükben, akikre én nagyon felnézek. Bízom benne, hogy ez fordítva is így van. Egy olyan szekció kialakítása a cél, ahol ők hasonlóan az én írásaimhoz, meg tudják osztani a mindennapjaikat, tapasztalataikat és ezzel pozitív összképet tudnak kialakítani. Bízom benne, hogy sikeres lesz ez a dolog is 🙂

18378662_1657580067605268_686298577_o

Esetleg tervben vagy motivációval kapcsolatos könyv vagy milyen terveid vannak az elkövetkező évekre?

Hosszútávú terveim között szerepel a saját edzőterem kialakítása, de ezzel még sajnos várnom kell. Jelenleg mindenem a család és a mozgás, családot szeretnék alapítani, ami bőven el tud látni pozitív energiával 🙂 Ez a kérdés viszont nagyon meglepett, ugyanis valóban gondoltam már rá 🙂 Van egy pár jóbarátom, akik az önfejlesztéssel, pozitív gondolatokkal foglalkoznak, belőlük sok ötletet merítettem. A téma adott, már csak le kell ülnöm a billentyűzet elé 🙂

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked! 🙂

Bővebb infót találtok itt:

Related posts

Leave a Comment