You are here
11866409_855144527915986_1634983396859546893_n Nonstop Receptek 

Kihagyhatatlan ízek a Lek-Vár-Lak-tól

Lekvárjaimmal
Forrás: http://www.lekvar-lak.hu/

Egy kirándulás alkalmával szerettek bele abba a helybe, ami végül az otthonuk lett és itt készítik azokat a finom szörpöket és lekvárokat, amelyeket érdemes megkóstolni, ha arra jár az ember. Schváb Mónikával beszélgettem, hogyan készítik Lek-Vár-Lak finomságait.

Hogyan lett törzsgyökeres budapesti lakosokból „lekvárfőző vidéki ember”?

Nagybörzsönybe egy véletlen kirándulás során kerültünk. Annyira megtetszett a falu, a környék és egy bizonyos 1884-es építésű álom-ház hogy még aznap megvettük. 2 év felújítás után kész lett az OTTHONUNK! Ezután következett egy telkünkön levő kis parasztház felújítása, melyet falusi turizmusként üzemeltettünk. Egy nagy adag fekete ribizli fölött tanácstalanodva úgy döntöttünk, hogy lekvárt főzünk belőle. Telefonos segítséget kértünk a lekvár főzéshez majd megalkottuk első 30 üveg lekvárunkat, melyet a nálunk megszállt vendégeinknek reggelihez kínáltuk. Nagy volt a siker, szerettek volna vinni is belőle és egyre több telefont kaptunk, hogy fogytán a lekvár, küldjünk még… innentől már elindult a fantázia és nem volt megállás a jelenlegi 135 féle lekvárig, szörpig, zöldség krémig,borzseléig!

398602_205648429532269_490956595_n
Forrás: Facebook

Kitől sajátítottátok el az alapokat, ahhoz, hogy saját magatok is elkészítsétek a lekvárjaitokat?

Férjem édesanyja adta meg a lekvár főzés alapjait, utána pedig saját tapasztalat alapján dolgoztunk. Ma már anyósom kér néha tanácsot lekvár főzés ügyben…

Milyen gyümölcsöket és alapanyagokat használtok a lekvárok és szörpök elkészítéséhez?

Saját termelésű gyümölcs, falunkban és környékén termett gyümölcs és vásárolt gyümölcs is előfordul nálunk.

 Milyen eljárással készítitek ezeket?

A lekvár főzés mellett hagyományt szeretnénk őrizni ezért lekvárjaink mindegyike fatüzelésű üstökben készül, magas (80%)gyümölcs tartalommal.

Milyen tartósítási eljárásokat alkalmaztok?

Tartósítóként kálium szorbát-ot használunk mely a jelenlegi legkorszerűbb és legbarátságosabb tartósítószer. Ennek hatására termékeink felbontás után hűtőben tárolva 3-6 hónapig élvezhetőek. Natúr termékeink melyek 100%gyümölcs tartalmúak cukor és tartósítószer mentesek. Őket viszont felbontás után csak rövid ideig fogyaszthatjuk.

IMG_8668
Forrás: http://www.lekvar-lak.hu/

A család minden tagja kiveszi valamilyen formában a munkából a részét?

A férjemmel ketten kiegészítjük egymást! Ő a gyakorlati,fizikai részét képviseli a munkának,én szeretem a marketinget és a személyes vendéglátást köré építeni. Gyermekeink belekóstolnak a munkába, de nem erőltetem a dolgot,szeretném ha maguktól jönnének rá az ízére és egyikük legalább továbbvinné a családi vállalkozást.

Melyek a legkedveltebb termékek?

A hagyományos termékek mellett most nagyon kedveltek a csokoládéval, aromával, zöld fűszerrel, magokkal, fűszerekkel ízesített termékek. Néhány siker termékünk: Étcsokis Konyakos Meggy Lekvár, Marcipános-Csokis-Körte Lekvár, Rumos-Fahéjas Vadszilva Lekvár, Citromos-Almás-Bodzavirág Lekvár,Rebarbarás Málna Lekvár, Tökös-Magos Mártogatós stb…

Hogyan fogadják az emberek az új különlegesebb ízeket?

Azt szoktam mondani, hogy hála istennek nem vagyunk egyformák így a 135 ízből mindenki megtalálja a neki valót. Ki az édeset, ki a savanykást,ki az extravagánsat. Szokták mondani, ha belépnek a bemutató terembe, hogy ne csináljunk ilyen sokat mert nagyon nehéz választani 🙂

SAM_0044
Forrás: http://www.lekvar-lak.hu/

Más jellegű termékekben nem gondolkodtok?

Most fog piacra kerülni az Édes Otthon Teavarázs nevű termékünk, amely egy bögre teába való gyümölcs lekvárt tartalmaz. Igazi gyümölcsből készült meleg ital azoknak aki szeretik látni a gyümölcsöt a bögrében. Jelenleg 3 ízzel próbálkozunk:Bogyós Varázs,Rebarbarás Málna, Fahéjas-Szegfűszeges Alma.

Milyen jövőbeni terveitek vannak?

Mindig azt mondjuk, hogy már nem találunk ki semmi újat mert így rövid minden nap… de aztán mindig jön valami kihagyhatatlan lehetőség 🙂 . A lekvárok mellett vendégházunk van 5 egyedi berendezésű szobával ( Tengerész, Romantikus, Afrikai, Indiai és Varázsló stílusban), valamint van egy kis vendéglőnk,amely hétvégente várja a házias,otthonos ízekre vágyókat!

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikeres munkát kívánok nektek!

További információ:

http://www.lekvar-lak.hu/

2011-02-12 10.41.59
Forrás: http://www.lekvar-lak.hu/

Ha érdeklődsz a kézműves termékek iránt ezt is olvasd el mindenképpen:

http://nsppress.hu/kezmuves-sajtok-az-igazi-sajtorszagbol/

Related posts

Leave a Comment