You are here
20160101_181239 Nonstop Receptek 

Kocsonya… Valitól!

Ez az étel hatalmas kedvenc. Igaz, hogy csak a téli időszakban szoktuk elkészíteni, de nagyon szeretjük. Otthon a szülői házban láttam hogyan készült. Mondhatom családi készítési mód szerint készül, mint már többször leírtam nálam nincs recept csak étel leírás.  Ez is pont az, leírom én hogyan csinálom!

 
 

Hozzávalók:

 • 4 félbe vágott köröm
 • 1 hátsó csülök kicsontozva
 • sertésbőr
 • vegeta
 • 4 teáskanál só
 • 2 fej közepes vöröshagyma
 • 2 fej fokhagymát gerezdekre szedve és megpucolva
 • 10-15 szemes bors
 • 3 kisebb sárgarépa
 • petrezselyem

Vettem 4 db félbe vágott körmöt, 1 hátsó csülköt, amit a hentes kicsontozott, egy marék sertés bőrt. Ezeket megtisztítottam, megmostam és 10 literes fazékba raktam, felöntöttem vízzel. (Itt szeretném megjegyezni, hogy nem csapvízzel főzök, mert nagyon vízköves és klóros, minden főzéshez szénsavmentes ásványvizet használok) Feltettem főni, megvárom amíg felforr és erről leszedem a habot. Aztán sózom ebbe 4 teáskanál sót rakok. (nekem Erdélyi adalékmentes só van csak a háztartásomban). A sóval még mindig 2-3 percig nagy lángon főzöm erre azért van szükség, hogy a só kidobja még belőle azt, amit kell. Ismét lehabozom, leveszem a lángot alacsonyra teszek bele 2 fej közepes vöröshagymát megpucolva, 2 fej fokhagymát gerezdekre szedve és megtisztítva. 10-15 szemes borsot Egy tea tojásba saját vegetát 2 órát lassan főzöm. Tettem bele 3 kisebb sárgarépát, egy petrezselymet. Összesen 8 órát főztem a lehető legkisebb lángon, ekkor egy szűrőlapát segítségével kiszedem a húst. A lét egy teaszűrőn keresztül a tányérokba merem. A kicsontozott húsokat a lébe rakom, aztán viszem a hidegre, hogy megdermedjen. 

Forrás:

Related posts

9 thoughts on “Kocsonya… Valitól!

 1. Katalin Böröcz

  Biztosan nagyon finom, de én nem teszek bele zöldséget, se vegetát. Helyette kerül bele egy kisebb füstölt csülök és sok-sok fokhagyma. A többi ugyan az mint nálad. Mi így szeretjük. Kenyér helyett hájába sült krunplival fogasztjuk. GYerek koromban így szoktam meg.

 2. Zöldséget én sem teszek bele, mást mindent í csinálok.

 3. Én nagyon szeretem a locsonyát ettem így is meg úgyis,hogy csa fokhagyma volt benne. A fűszeres sokkal ízletesebb . ?

 4. Én sem teszek bele zöldséget a többi ugyanaz mint nálad mi is szeretjük nagyon 🙂

 5. Ilonka

  Minek a kocsonyába vegeta???

  1. gergo.mocsany

   Kedves Ilonka!

   Valika így készíti és ők így szeretik valószínű. Attól magának nem kell így csinálni 🙂

  2. Vali a saját készítésű vegetát (ízesítőt) teszi bele, ugyanúgy, ahogyan nagyon sok receptbe ajánlják az eredeti Vegetát. Mondjuk arról normális ember már leszokott, mert a benne lévő adalékokra nincs szüksége élő szervezetnek.

 6. Valóban vegeta nem kell bele, de füstőlt hús és fokhagymás pácban (2-3 nap) érlelt disznó köröm, fül, fej, farok és bőrke….. és kevés zöldség.

  1. gergo.mocsany

   Kedves Edina van, aki így készíti ezek szerint Ön nem ezzel nincs semmi gond.

Leave a Comment