You are here
kormányzó Ajánló 

Könyvajánló: A kormányzó színre lép

kormányzó
A kormányzó színre lép. Nem gondolom, hogy a méltán népszerű Walking Dead című sorozatot bárkinek is be kellene mutatni. A most ajánlásra kerülő könyv, kiváló kiegészítést nyújthat korunk legnépszerűbb szériájához.

Az igazat megvallva, mindössze néhány részt láttam idáig a sorozatból, és úgy vagyok vele, hogy majd egyszer végignézem egyben az egész szériát. Mivel nem szisztematikusan néztem az epizódokat, így a zombiapokalipszis már javában eluralta a világot,ám mégis meghatározóak voltak ezek az epizódok a WD univerzumhoz való viszonyomban. Az egyik epizódban ugyanis felbukkant a „Kormányzó” néven ismerté váló karakter, aki a látottak alapján a legösszetettebb személyiség a sorozatban. Egyszerre egy kegyetlen városvezető, és tragikus sorsú családapa. Most nem fogom lelőni, hogy mi történt a lányával, ám annyi bizonyos, hogy kettejük kapcsolata egy hatalmas erkölcsi dilemmát vet fel a néző számára.  Erről a roppant érdekes karakterről szól Robert Kirkman és Jay R Bonnansinga 2011-es regénye.

A történet dióhéjban összefoglalva arról szól, hogy a Blake testvérpár, Philip és Brian, előbbi lánya Penny, valamint két barátjuk Nick és Bobby hogyan próbálják meg túlélni a bekövetkezett apokalipszist. Útjuk során több várost érintenek, míg végül szörnyű tragédiák árán eljutnak Woodburrybe.

A történet fő konfliktusa egyértelműen a két testvér között húzódik. Brian egy teljesen szerencséteken valaki, aki már a normális világban is nehezen tudott érvényesülni, és barátai nélkül valószínűleg már halott lenne az új világban is. Öccse szinte csak a vérség miatt tűri meg, ám lehet tudni, hogy valamilyen szinten megveti a testvérét. Philipp egy 30-as özvegyember, akiben egyedül kislánya tartja a lelket. Úgy gondolkodik, hogy ő a Poklon is átvezeti a társaságot, csak gyermeke legyen biztonságban. Keveset tudunk meg korábbi életéről, ám a regény időtartamának elteltével egyre inkább kibontakozik pszichotikus jelleme.  A cselekmény egyfajta szellemi párbaj a testvérek között, és nem szól másról, minthogy megpróbálják megváltani a másiakt. (Brian az emberségével, Phil   pedig azzal, hogy férfit farag testvéréből.) A másik két barát kezdetben csupán puszta szemlélője, a testvérek kapcsolatának, egyiküket hamar el is veszítjük, ám a másik döntő lépést tesz a cselekmény drámai befejezésének „elősegítésében”.

Véleményem szerint, a regény végső válasza arra a kérdésre, hogy lehetünk-e emberek az embertelenségben, egyértelműen nem. (Nincs eldöntve,a kérdés, a válasz a befogadóra van bízva.) Nem lehetünk annyira szerencsétlenek sem, mint Brian,ám nem tehetünk meg olyan szörnyűségeket sem, mint amiket Philip vitt véghez. Az utolsó fejezetek egyfajta jellemfejlődést mutatnak a hősöket illetően, ám míg az egyik sors teljesen negatív irányba indul el, a másik is maximum erkölcsileg kifogásolható módon változik meg.
Nem fogom lelőni a könyv befejezését, annyit azonban elárulok, hogy óriásit üt a cselekmény addigi eseményei után.

Tökéletes szórakozást nyújtó olvasmány, amelyhez nem muszáj ismerni a sorozat történetét. A „Kormányzó színre lép” a felszínen egy izgalmas zombiapokalipszis után játszódó kalandregény, a mélyben azonban számtalan nagyon is fontos erkölcsi kérdést igyekszik feltenni olvasója számára.

10/8

Related posts

Leave a Comment