You are here
kosármeccs Sport 

Kosárlabda: Nem sikerült a bravúr a Bayernnek

kosármeccs

Azok után, hogy a Bayern München kosárlabdacsapata a múlt héten 22 pontos vereséget szenvedett Valenciában, a müncheni visszavágón sem tudta legyőzni a spanyol sztárcsapatot.

Ahhoz képest, hogy a múlt szerdai találkozóval tulajdonképpen eldőlt a párharc, és ráadásul a mérkőzés kezdőidőpontja megegyezett az egyesület labdarúgócsapatának (csodálatosan sikerülő) BL meccsével is, telt ház fogadta a csapatokat, a müncheni Audi Domeban. Bár a már a múlt héten látszott, hogy (egyelőre) nincs egy szinten a két csapat, a müncheni közönség csodálatosan szurkolt kedvenceinek, még a mérkőzés utolsó perceiben is kitörő örömmel fogadva Svetislav Pesic csapatának pontjait.

A Bayern München 2011-ben jutott fel a Bundesligába, és a nemzetközi sportéletben is szokatlannak nevezhető léptekkel haladtak előre a bajorok. Münchenben tudatos építkezés zajlik, a kispadra megszerezték az Euróliga győztes, világ és Európa bajnok trénert Svetislav Pesicet, a keretbe pedig olyan minőségi légiósok érkeztek, mint az amerikai John Bryant, a szerb Dusko Stimac, vagy a szlovén Anton Gavel.
A folyamatos előrelépés jele leginkább tavaly látszott meg, amikor a csapat 6 közé jutott az Euroligában, valamint 59 év után újra megnyerte az országos bajnokságot.
A Bayern idén is esélyes a bajnoki címre, a Brose Baskets és az Alba Berlin mellett a bajnokság legkiválóbb mérlegével rendelkeznek, és lélekben már a rájátszásra készülődhetnek a játékosok.
A gyors Euroliga búcsú után, az Európa kupába kerültek át Stimacék, ahol százszázalékos teljesítménnyel nyerték a csoportjukat. Szakértők szerint az első számú kupasorozathoz még mindenképpen erősíteni kell majd a keretet, és az sem kétséges, hogy a csapat útja a naggyá váláshoz még valahol a közepénél tart.
Ahogy a tegnapi mérkőzés kommentátora Bodnár Gergő is elmondta a müncheniek legnagyobb balszerencséje az volt, hogy hibátlanul nyerték a csoportot, és így kifogták a címvédő, ám a csoportkörben a teljesítménye 50 százalékát nyújtó Valenciát, amely az idei évben is a kupa legnagyobb várományosa.

A két csapat spanyolországi mérkőzésének első felében ez nem igazán látszott meg, a második játékrész vége felé a németek át is vették a vezetést, és a párharc favoritja nem tudott elhúzni öt pontnál nagyobb különbségre. A második félidőben aztán összeomlott a Bayern: a helyzetkihasználás finoman szólva is kívánnivalót hagyott mag után, a triplamutató pedig egyenesen siralmas volt. (12 százalék.) Az utolsó percekben még úgy nézett ki, hogy a Valencia maximum 15-18 pontos különbséggel hozza a mérkőzést, ám a rossz német védekezés, valamint az utolsó másodperces spanyol kosár miatt végül 22 pont lett a differencia. Bár rengetegen mondták, hogy a továbbjutás eldőlt, azért mindenkiben felrejlett, hogy a Túria parti csapat egy évvel később majdnem kiesett egy hasonló mérkőzés után.

Mivel élőben a BL mérkőzést követtem, így az ismétlést tudtam csak megnézni a mérkőzésből, ahonnét az Eurosportnak „sikerült” kivágnia a komplett első játékrészt, így az első 10 percről nem igazán tudok véleményt formálni. A statisztikák alapján ez volt a Bayern München legerősebb negyede a mérkőzésen, mikor is 8 ponton tudták tartani az ellenfelet. (Ez a különbség körülbelül a negyed felénél kialakult.)
A második negyednek már szemtanúja lehettem, és azt éreztem, hogy a két csapat nem ugyanabban a „ligában játszik”. A Bayern támadásai szinte mindig elhaltak, a támadók gyakran szabálytalankodtak feleslegesen, centerjátékról nem volt érdemes beszélni, mert az itt  nem is igazán volt, a védekezés pedig teljesen hatástalan volt a sikeres közép távolaikkal és triplákkal végződő valenciai támadásokkal szemben. Egyszerűen nem akadt olyan komponense a játéknak, amelyet ne a Valencia uralt volna.
A harmadik negyed aztán még rátett egy lapáttal az addigi szenvedésre, hiába tudta a Bayern kivédekezni az ellenfél támadásainak egy részét, vagy nem született kosár a labdaszerzésekből, vagy valamelyik játékos újfent eladta a játékszert. (Amikor pedig úgy tűnt egy müncheni tripla szorosabbá teheti a mérkőzést, kiderült, hogy a dobó belépett, és „csak” két pontot ért a dobás. Erre a szituációra legalább öt példát tudnék említeni.)
Ha az eredményt nézzük akkor a negyedik negyed volt a legkiegyenlítettebb, de ez magyarázható azzal is, hogy a spanyolok főként a cseréket vetették be, valamint a Bayern dobószázaléka is valamennyire feljavult.
Az utolsó dudaszónál az eredményjelző 94:60-as eredményt mutatott a Valencia javára.

A két csapat közötti különbséget szerintem az mutatja, hogy a Valenciában senki sem szórta meg magát igazán, viszont minden játékos dobott kosarat, müncheni részről ezzel szemben két kezdőjátékos (Stimac és Schafartzik) is pont nélkül zárt, továbbá a kezdőötös tagjai közül is csak Anton Gavel jutott 10 egység fölé. A szlovén játékos egyébként kiválóan játszott, mellette még dicséret illeti Paul Zipsert és Vasilije Micicet is. A csapat legnagyobb sztárja John Bryant teljesítményéről sokat elmond, hogy az amerikai óriás a harmadik harmadig pont nélkül állt, mentségére szóljon, az utolsó negyedben a csapat egyik legjobbja volt.
Az ellenfél részéről meg kell említenem a nagyszerűen játszó Pablo Aguilar és Bojan Dubljevics teljesítményét, akik kezdőként brillíroztak, 14 illetve 16 pontjukkal juttatták győzelemhez csapatukat. (Valamint jól játszott még a csereember Nemaja Nedovic is)
A Bayern München tehát kiesett az Európa kupából, a Valencia az orosz Khimki csapatával játszik a következő fordulóban. A bajorok a bajnokságban, szombaton 18:30-tól a Braunschweig csapatát fogadják.

A fotó az Európa kupa hivatalos oldaláról való.

Related posts

Leave a Comment