You are here
fargo sorozat Ajánló Tv 

Kritika a Fargo első évadáról

A héten az AMC Magyarország levetítette a Fargo első évadának utolsó epizódját is, és a 10, rész végleg meggyőzött arról, hogy ez a sorozat az évtized egyik legkomplexebb, és legszórakoztatóbb alkotása. Sokak által hangoztatott tény, hogy a sorozat műfaja lassan felülmúlja a filmek minőségét, és bár nem vallom ezt az állítást, a Fargo epizódjai kissé elbizonytalanítottak a kérdésben.

fargo sorozatMikor elkezdtem nézni az első epizódot bevallom volt bennem egy kis félsz, hogy bár a sorozat IMDB pontszáma eléggé magas, önkénytelenül is a Cohen testvérek azonos című (remek) filmjével fogom összehasonlítani, ám hála az égnek nem keltet csalódnom.
A Pilot azonnal lenyűgözött, egyszerre volt morbid módon vicces, kellően drámai, ugyanakkor fotelhez szegezően izgalmas is. Ahogy a cselekmény természetszerűleg bonyolódni kezdett, a Fargo úgy kezdett (csak egy picit) veszíteni a minőségéből, az utolsó három epizód azonban nemcsak, hogy túlszárnyalta minden várakozásomat, hanem tévétörténelmi jelentőségű is lett a szememben. A 8., 9. és a 10. epizódnál kimondhatjuk, hogy a készítőknek sikerült ugraniuk egy szintet, a sorozat addig „csak” egy nyomozás történetét mesélte el, némi karakterdrámával, ekkortól viszont belépett a képbe egy feszült hangulat, amely tapintható volt a képernyőn túl is. Természetesen ezeket az epizódokat tartom az első évad legjobbjának.

A cselekmény több szálon fut az egyik egy gyilkosság elkövetőjének menekülését mutatja be a maffia, illetve a rendőrség előtt, míg a másik szál magára a nyomozásra fókuszál. Bár Cohenék filmjétől teljesen elüt a sorozat, azért némi hasonlóságot felfedezhetünk a két Fargo között, ilyen például, hogy a nyomozást vezető rendőrnő gyermeket vár, valamint, hogy a történet középpontjában egy átlagos kisember bűnbeesése áll. Hatalmas különbség azonban, hogy még a filmben ez annyit jelentett, hogy a filmben ez „csupán” a felesége elraboltatását jelentette, itt a főszereplő gyilkosságot követ el. A filmklasszikuson túl a Twin Peaks című sorozat lenyomatát is éreztem a Fargón, ugyanis amellett, hogy egy átlagos kisvárosban történtek brutális gyilkosságok, a rendőrség nagy része is alkalmatlan az ügy megoldására. (Lynch mesterművével ellentétben azonban itt az FBI ügynökei is szinte szakmai analfabétának minősülnek.)
A történet mellett a Jeff Russo által jegyzett filmzenéről is az elismerés hangján tudok szólni, a vonósok által előadott főtéma tökéletes hangulatot ad a sorozatnak, valamint elősegíti az utolsó epizódban tapasztalt katarzist is elősegíti. .

A fordulatos történet azonban semmit sem érne kiváló színészek nélkül: Az általam kevésbé kedvelt Colin Hanks nagyon jól teljesít a hőssé előlépő közrendőr szerepében, csakúgy, mint a Breaking Bad című sorozatból ismert Bob Odenkirk, aki az ügyetlen seriff szerepében szerez kellemes perceket a nézőnek. (Ez a kissé komikusi szerep igazi jutalomjáték a színész számára.)
Allison Tolman remekel a seriffhelyettes Molly Solverson szerepében, alakítása Frances McDormand
Oscar díjas játékával említhető egy lapon, bár egy más történetről beszélünk, a szerepük között rengeteg hasonlóság van. (Például az, hogy elsőre egyikük sem tűnik tipikus nyomozónak, holott átlagon felül végzik a munkájukat.)
A legtöbben Billy Bob Thorton szereplését említik a sorozat legnagyobb erényeként, és tény, hogy az egykori Tapló télapó nagyszerűen formálja meg a rejtélyes Lorne Malvo figuráját, van egy valaki, aki még őt is lekörözi. Thorton figurájáról egyébként vajmi keveset tudunk meg, és, még amit megtudunk az sem biztos, hogy igaz, az első rész után még azon sem lepődtem volna meg, hogyha kiderül, hogy ő a megtestesült Antikrisztus. Szereplésének legjobb pillanatait kétségtelenül a többi szereplővel folytatott párbeszédei adják.
Meg vagyok győződve arról, hogy Martin Freeman bármit el tud játszani, legyen szó akár Ali G önképzavaros haverjáról, Dr. Watsonról, Zsákos Bilbóról, ám még így is lenyűgözött, amit Lester Nygaard szerepében művelt. A történet kezdetén Lester még csupán egy átlagos ügynök, aki kínokkal, megaláztatásokkal teli életét éli felesége mellett, az első rész végén aztán valami beüt nála, (Szó szerint) ettől kezdve karaktere drasztikus változáson megy át. Kiderül, hogy mind az, amit korábban képviselt egyfajta máz volt, és ő pedig nem más, mint egy törtető pszichopata. Ez a „jellemfejlődés” az egyik legerősebb a sorozattörténelemben, és megköveteli az átlagon felüli színészi munkát, amelyet Freeman biztosít is.

Hogy mondadóm ne csak dicséretből álljon azt azért meg kell jegyeznem, hogy a mellékszereplők sorsával nem igazán foglalkozik a lezárás , és ennek köszönhetően a történet néhol kissé lukasnak hat.

A Fargo sikere nyomán az FX csatorna berendelte a sorozat második évadát is, amely az egyik epizódban említett 30 évvel korábbi esetet fogja feldolgozni.

A 10 epizód igazi minőségi szórakozást nyújt, és maximálisan ajánlani tudom mindenkinek a teljes sorozat megtekintését.
10/9

Related posts

Leave a Comment