You are here
rig-lajosbdbfe69a-e86b-417a-999c-ed6a07408cc1-1024x576 Non-stop Sümeg 

„Krízishelyzetben” a képviselő? – Újabb támadás Rig Lajos részéről Sümeg városa ellen.

2015 áprilisában időközi választásokat kellett tartani a veszprémi 3-as választókerületben Lasztovicza Jenő (Fidesz) országgyűlési képviselő halála miatt. Az időközi választáson a tapolcai Rig Lajos nyerte el- minimális különbséggel- a mandátumot.

A magát „egészségügyi szakpolitikusnak” nevező volt kórházi szakápoló feltűnő módon sokat foglalkozik Sümeg városával, és ilyenkor mindig rossz fényben igyekszik beállítani a választókerületében található kisvárost. Furcsa ellentmondás ez, hiszen a megyei és az országos sajtóban többségében pozitív hírek jelennek meg: nyertes pályázatok, új idegenforgalmi attrakciók, népes és sikeres fesztiválok. Vajon miért van ez így? Talán csak nem azért, mert ebben a választókerületben Sümeg az egyetlen város, amelyet egy Fidesz-KDNP színekben nyertes polgármester, Végh László irányít?

Néhány napja jelent meg az egyik (Jobbikhoz és Righez köthető) internetes hírportálon egy újabb negatív híradás: „Krízishelyzetben a sümegi alapellátás” címmel. Erről az állítólagos krízishelyzetről, és a cikkben szereplő többi állításról kérdeztem meg Végh László polgármester urat.

„Pénteken hívták fel a figyelmemet felháborodott sümegiek erre az újabb otromba és egyébként hazug támadásra. Először néhány mondatban arra szeretnék reagálni, hogy az egészségügyi alapellátásban kialakult, egyébként valóban nehéz, már-már krízis helyzetet összekapcsolni egy bizonyos doktornővel, illetve az őt foglalkoztató vállalkozással, egyszerűen hazugság. Jellegzetes logikai hibája az „azután, tehát azért” manipulatív elv alkalmazása, hiszen Rig képviselő úr, mint betegségügyi szakpolitikus nyilván jól tudja, hogy a neurológiai szakrendelésnek semmi köze a háziorvosi szolgálat országos és helyi problémáihoz. Hozzátenném, hogy a Szakrendelő intézet a Kistérség által fenntartott intézmény, és tavaly a Kistérség két ízben is foglakozott ezzel a bizonyos szerződésbontással, és egybehangzó volt az a vélemény a kistérségi polgármesterek körében ezeken a fórumokon, hogy az intézmény vezetése indokoltan tette meg ezt a lépést. Nagyon fontos azt is elmondani, hogy a négy oldalas felmondásban nem csupán etikainak minősíthető problémák találhatók. Etikai vétségek gyanúja miatt egyébként több eljárás is indult a doktornő ellen a Magyar Orvosi Kamara veszprémi etikai bizottságánál. Azt pedig illene tudnia a cikk írójának, hogy orvosi etikai ügyekben nem illetékes a bíróság. A tavalyi szerződésbontás semmilyen pernek nem volt, és jelenleg sem tárgya, doktornő, nyilván okkal, nem is próbálkozott ezzel. Szakrendelőnk egyébként kiválóan működik, 17 szakrendelésen kiváló szakorvosok látják el a betegeket. A Szakrendelő a közelmúltban egyébként egy közleményt is közzétett Facebook oldalán:

 

Szintén ezen az oldalon tudhatták meg Sümeg és a Kistérség polgárai, hogy egy nagyon jelentős összegű eszközfejlesztési pályázatot nyert a Szakrendelő.

 

Amikor ezt a „krízishelyzetről” szóló cikket olvastam, az jutott eszembe: vajon képviselő úr miért nem gratulál ehhez a lakosság számára nagyon fontos sikerhez?? No persze, ez csak költői kérdés… Rig Lajos az elmúlt két és fél évben mást sem tett, csak a botrányokat igyekezett kelteni városunk körül. Legemlékezetesebb ilyen tette az volt, amikor egy polgári perben, amely egy vállalkozás és a sümegi önkormányzat között folyt, a parlamentben interpellált a vállalkozás mellett lobbizva! Ez, úgy gondolom, példátlan a Magyar Országgyűlés történetében, folyó perben a parlament széksoraiból próbálni nyomást gyakorolni az igazságszolgáltatásra, ráadásul úgy, hogy az esetleges pervesztés nyilvánvalóan csődhelyzetbe sodorta volna Sümeg városát! Mindenki döntse el, hogy egy országgyűlési képviselő esküjéhez vajon méltó ez?

A fenti előzmények után természetesen nem csodálkoztam ezen a legújabb botránykeltési kísérleten. Tegyük is helyre a cikk állításait. Az orvosi alapellátás problémái valóban nem elvonatkoztathatók az országosan nehéz helyzettől, ami az orvoshiányt illeti. Ellentétben a cikk állításaival eddig is megbecsültük orvosainkat, de az, hogy az egyik háziorvos felmondott 2017 elején, és hogy novemberben egy másik is jelezte, hogy jövőre nyugdíjba kíván vonulni, egészen nyilvánvalóan nem az önkormányzatunk hibájának felróható. Az lenne felróható, ha nem tennénk semmit a várható krízishelyzet megelőzésére! De én személy szerint is, és a képviselőtestület is érzi a helyzet súlyát, és a lehető legsürgősebb intézkedések meghozatalával kezdte. A kialakult helyzetről, és az intézkedésekről egyébként többször is tájékoztattam a sümegi közvéleményt, legutóbb épp a december 6-i városi tv adásában.

Összefoglalva: Azt hiszem, amit Sümeggel saját képviselője művel, az komoly aggodalomra ad okot családja,  választói és a szélesebb közvélemény számára. Úgy gondolom képviselő úrnak  a közelmúltban napvilágra került identitás és orientációs zavarai miatt sürgős szakorvosi segítségre volna szüksége. Javaslom, ne essen  kétségbe, lelki és mentális gondjaira van megoldás. Ha máshogy nem tudja megoldani, ebben Sümegen is segítségére tudnak lenni… Diagnózist amatőrként nem állítanék fel, de talán a hatalmi téboly, vagy a Sümeg-fóbia irányadó lehet. Egyébként mi itt Sümegen, ellentétben Rig képviselő úrral, a problémákkal való nyílt, őszinte szembenézésben bízunk, és a probléma azonosítása után a munkában! Biztos vagyok benne, hogy ebből a nehéz helyzetből is ki fog lábalni hamarosan Sümeg városa, még akkor is, ha országgyűlési képviselőnk és néhány helybéli sértett ember, mint afféle sümegi ötödik hadoszlop mindent megtesz annak érdekében, hogy ne sikerüljön háziorvosokat hozni városunkba. Lehetne ezen a sajnálatos helyzeten szomorkodni, de én soha nem féltem a nehéz feladatoktól. Sümeg fejlődik, és a háziorvosok tekintetében is vissza fog állni a normál állapot. Rig képviselő úrnak pedig újra csak azt tudom üzenni: jobb lenne, ha nem foglalkozna városunkkal, ha már segíteni nem tud, és a jelek szerint nem is akar. Nagyon remélem, Sümegnek és a sümegi térségnek már csak áprilisig kell elviselnie azt, hogy nincs valódi képviselete a Parlamentben!”

A kezdőképet a 24.hu készítette.

Related posts

Leave a Comment