You are here
Wolfgang Niersbach (Fotó: DFB) Hírek Sport 

Lemondott a német fociszövetség elnöke

Wolfgang Niersbach (Fotó: DFB)
Wolfgang Niersbach (Fotó: DFB)

Lemondott tisztségéről Wolfgang Niersbach, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke annak nyomán, hogy a 2006-os németországi világbajnokság szervezőbizottsága 6.7 millió eurót utalt át a nemzetközi szövetségnek (FIFA) 2005-ben.

„Eljött az idő, hogy magamra vállaljam a politikai felelősséget” – jelentette ki a 64 éves sportvezető a DFB elnökségének hétfői ülése után.

A német ügyészség múlt kedden házkutatást tartott Niersbachnál, a szövetséget előtte irányító Theo Zwanzigernél, illetve Horst R. Schmidt volt főtitkárnál. Emellett a nyomozók a DFB frankfurti irodáiban is jártak.

A gyanú szerint a három sportvezető adócsalást követett el azzal, hogy hamis adóbevallást nyújtott be a 2006-os évről, ugyanis a szervezők a 6.7 millió eurós kifizetést a vb keretében lebonyolítandó kulturális programokra szánták, amelyek adócsökkentő hatással jártak volna, csakhogy az összeget végül más célokra fordították.

Korábban Franz Beckenbauer, a 2006-os vb szervezőbizottságának elnöke – aki ellen egyelőre nem indult nyomozás – elismerte, hogy hibáztak, amikor a 6.7 millió eurót átutalták át a FIFA-nak, ugyanakkor tagadta a Der Spiegel című német lap vádját, miszerint szavazatokat vásároltak volna a vb helyszínének kijelölése előtt.

Mint közölte, vissza kellett volna utasítani a kérést, hogy egy későbbi támogatásért cserébe pénzt utaljanak át a FIFA-nak.

Niersbach elnök az üggyel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, az összeg átutalása feltétele volt annak, hogy a FIFA-tól 250 millió svájci frankos támogatást kapjanak a vb szervezéséhez. Kijelentette, a helyszín kijelölésekor minden a szabályok szerint történt, nem volt „fekete kassza” és szavazatvásárlás sem. Zwanziger ugyanakkor legutóbb úgy fogalmazott, hogy a „fekete kassza” igenis létezett, a szavazatvásárlást azonban ő is tagadta.

A Der Spiegel csaknem egy hónapja írt arról, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os vb 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt.

Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfusnak, az adidas 2009-ben elhunyt vezérének a segítségével egy titkos „fekete kasszát” hoztak létre, s a francia üzletember kölcsönözte a pénzt is. A Spiegel szerint Beckenbauer és Niersbach – akkori alelnök – is tudott a megvesztegetésről, a pénzt pedig a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak, ez volt a 2005-ös utalás.

(Nemzeti Sport Online)

Related posts

Leave a Comment