You are here
Mary Harris Jones, a munkásvédelmi küzdelmek kiemelkedő alakja (Fotó: Wikipédia) Life 

Ma van a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja

Mary Harris Jones, a munkásvédelmi küzdelmek kiemelkedő alakja (Fotó: Wikipédia)
Mary Harris Jones, a munkásvédelmi küzdelmek kiemelkedő alakja (Fotó: Wikipédia)

Ma április 28.-án tartják a munkahelyi balesetben megsérültek illetve elhunytak emléknapját. Nézzük honnan is ered ez az emléknap.

Története:

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, egy évvel később felkarolta a kezdeményezést a kanadai szakszervezeti szövetség is (Candian Labour Congress). A dátum arra utal, hogy 1914. április 28-án fogadták el Kanadában azt a munkahelyi balesetbiztosítási szabályozást, melynek nyomán az első kanadai munkavédelmi hivatalt létrehozták. 1991-ben a kanadai parlament törvénybe iktatta az emléknapot, Nemzeti Gyásznapnak nyilvánítva április 28-át (National Day of Mourning).

1989-ben az USA-ban is hivatalos emléknappá nyilvánítják és világszerte egyre több helyen tartottak megemlékezéseket, munkavédelmi kampányokat e napon. Angliában 1992 óta emlékeznek meg a munkahelyi balesetben elhunytakról és megsérültekről. Itt használták először az emléknap mottóját: „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!” 1996 óta a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (International Trade Union Confederation – ITUC) is elismerte április 28-át mint nemzetközi emléknapot és évente egy-egy fontos munkavédelmi témára hívja fel a figyelmet az emléknapon (pl. azbeszt használatának betiltása világszerte).

Elnevezése:

Az emléknap elnevezése az angol nyelvterületen is elég változatos (Workers’ Memorial Day, International Workers’ Memorial Day, International Commemoration Day (ICD) for Dead and Injured, Day of Mourning). Magyarországon szintén többféle formában hivatkoznak az emléknapra (Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja, Balesetben elhunytak és megsérültek emléknapja, Balesetben elhunytak, megrokkantak és megsérültek emléknapja stb.). Az emléknap hivatalos neve Magyarországon: Emléknap a munkabalesetben elhunyt, illetve megrokkant munkavállalók tiszteletére.

Célja:

Az emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára.

Magyarországon 2012 óta tartják meg ezt az emléknapot.

Forrás: Wikipédia

Related posts

Leave a Comment