You are here
19059475_1600000176690651_7247959898531230151_n Hírek 

Ma van a katolikusok szerinti Úrnapja.

Ma van a katolikusok szerinti Úrnapja, az Oltáriszentség ünnepe körmenettel, amely a Pünkösd utáni 10. napot követő vasárnap.

Ajkán a szertartást Fuchs Tibor káplán atya celebrálta. -tájékoztatott bennünket Fenyvesi Zoltán  a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke.
Az Úrnapja Krisztus szent Testének és Vérének ünnepe. Szentháromság ünnepe utáni csütörtökön, de nálunk is a következő vasárnapon tartott főünnep.
A Nagycsütörtöki ünneplés a nagyhét hangulata miatt nem tudja az öröm hangulatát kellőképpen kifejezni. Ennek az Oltáriszentségben köztünk lévő megtestesült Krisztusnak a lelkes ünneplését szolgálja az Úrnapja. Az ünnepi szentmise után körmenettel folytatódik a liturgia.

1247-ben ülték meg először az ünnepet Lüttichben. Krisztus annak idején ugyanis látomásban adta tudtul az ágostonrendi lüttichi Szent Juliannának, hogy szeretetének ezt a titkát egyházi ünneppel is dicsőítsék. Az ünneplést IV. Orbán pápa 1264-ben az egész egyházra elrendelte. A liturgikus szövegeket és a szentmise szekvenciáját Aquinói Szent Tamás írta meg.

A szentmise végén az Oltáriszentséggel a kézben körmenetben a pap elindul, és négy oltárt érintve körbehordozzák a köztünk élő Eucharisztikus Krisztust.

Related posts

Leave a Comment