You are here
1396463061_35_FT6906_dem-ko1 Ajánló Könyv 

Magos Judit: Demény – Most én ugatok (ajánló)

Magos Judit: Demény – Most én ugatok (ajánló)

Eljött ez a nap is. Eljött az idő, hogy bemutassam a modern magyar irodalom leghírhedtebb celebjét, ki nem más, mint a magyar vizsla, Demény, a kötsög. Bár laikus kétlábúként, ahogy ő mondaná, normális esetben meg sem mernék szólalni, de azért megpróbálom.

Először is ez a könyv marhára szórakoztató, tele van jó poénokkal, és a szerző magát a stílust is eltalálta. Ami először eszembe jutott, az Örkény István és a groteszk. Persze itt nem élettelen tárgy, hanem egy kutya szemszögéből élhetjük át az eseményeket, és Demény dumája természetesen végtelenül szórakoztató.

Ennek ellenére nem mondanám, hogy a könyv csak hülyülésből meg poénkodásból áll. Néha találkozunk egy-egy komolyabb gondolattal, ott van például az állatvédelem vagy az ivartalanítás kérdése. Ez utóbbihoz még párosul egy egész érdekes állásfoglalás és pár jó érv is, melyeken én legalábbis elgondolkodtam. Persze a fent említett pozitívumok ellenére nem vagyok végtelenül elégedett. Miért?

maxresdefault
Forrás: https://i.ytimg.com/vi/bMUWoTmmboM/maxresdefault.jpg

Nos, a könyv utolsó néhány fejezetében Gazdi monológjaiból hallhatunk párat, és ezek némelyike próbál elgondolkodtató vagy legalább érzelmes lenni, csak azt nem értem, hogy minek, miért. A dolog úgy néz ki, hogy Demény nyomja a szokásos szövegét, erre Gazdi megszólal, és mond valamit, ami majdnem halálosan komoly, engem ez pedig kicsit kizökkentett a ritmusból. A jó poénok meg Demény szövegei szerencsére ellensúlyozzák ezeket az apróságokat, de engem a vége felé már kezdett zavarni a sok szívszorítónak vagy elgondolkodtatónak szánt monológ így két poénos leírás közé ékelve. Nem értem, miért volt erre szükség.

1396463061_35_FT6906_dem-ko1
http://paramoral.eu/e107_files/public/1396463061₃5_FT6906_dem-ko1.jpg

Demény alkotása azonban végtelenül szórakoztató és sokszor megnevetteti az olvasót, ott vannak a komoly gondolatok is szépen elrejtve a sorok között (kivéve persze a korábban említett utolsó néhány fejezetet). Kutyabarátoknak mindenképp kötelező olvasmány, de szerintem mások is tehetnek vele egy próbát, mert szórakoztató irodalomban én nem találkoztam hasonlóval, és ritka az is, hogy egy könyv így meg tud nevettetni. Egy szó, mint száz, aki egy könnyed olvasmányra vágyik, vagy egyszerűen csak kutyabarát, már mehet is a könyvesboltba, hogy megrázza Demény mancsát.

Kövesd Deményt:

Demény facebook oldala

Demény blogja

 

Related posts

Leave a Comment