You are here
A magyar csapat (középen Széll Tamással) öröme mindent elmond (Fotó: HVG) Hírek Nonstop Receptek 

Magyar siker az európai Bocuse d’Or döntőjében

A magyar csapat (középen Széll Tamással) öröme mindent elmond (Fotó: HVG)
A magyar csapat (középen Széll Tamással) öröme mindent elmond (Fotó: HVG)

A Széll Tamás séf által vezetett magyar csapat nyerte a hazai rendezésű Bocuse d’Or gasztronómiai verseny európai fináléját, mellyel kvalifikálták magukat a 2017-es lyoni világdöntőbe.

A verseny második helyét Norvégia, a harmadik helyet Svédország szerezte meg, de ott lesz a 2017-es világdöntőn Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország is.

Különdíjjal jutalmazták Izlandot a legjobb halételért, a legjobb húsételért Franciaország, a legjobb séfsegédnek (Commis) járó különdíjat pedig Svédország séfjének a segítője kapta.

A Budapesten rendezett európai döntőben 20 ország képviseltette magát, melyből 10 már kedden elkészítette a versenyfogásokat, amik a következők voltak: egy haltányért dunai kecsege és kaviárjának felhasználásával, illetve egy vadtálat magyar gímszarvas borjúból.

A fővárosi Onyx étterem séfje Széll Tamás, valamint segítői Szabó Kevin, Vomberg Frigyes és Szulló Szabina egy végtelenül lelkes magyar szurkolótábor bíztatása mellett készítette el és tálalta fel a fogásokat szerda délután. A HVG tudósítása szerint sokszor már-már sporteseményekre emlékeztető volt a magyar szurkolók ujjongása, zászlólengetése és a “Ria-Ria Hungária” bíztatás is, az érmek átvétele után pedig felhangzott a magyar Himnusz.

Széll Tamásnak nem ez az első sikere nemzetközi szinten: 2013-ban a Bocuse d’Or világdöntőjében Lyonban a 10. helyen zárt, már azzal nagy sikert ért el, hogy ő volt a legelső magyar, aki eljutott ideáig és ráadásul elsőre a mezőny elején végzett. Két héttel ezelőtt azt nyilatkozta a nemzetközi sajtótájékoztatón, hogy szeretne beékelődni a skandináv tömbbe.

A kontinensdöntőn Széll Tamás a 8-as bokszban indult, 9:40-kor kezdték a főzést, a halételt 14:40-kor, a húsételt 15:15-kor tálalta.

A 2017-es Bocuse d’Or világdöntőn az amerikai, az európai és az ázsiai kontinentális döntő legjobbjai, összesen 24 ország séfje vesz majd részt.

N.M

Related posts

Leave a Comment