You are here
Balatonedericsi Horgász Egyesület Interjú Non-stop Tapolca 

Mesébe illő táj a Balaton kapujában, avagy betekintés Balatonedericsi Horgász Egyesület életébe

12721748_1689218241347572_194582121_n

Gaál Péterrel beszélgettem, aki a Balatonedericsi Horgász Egyesületben Gyermek- Ifjúsági és verseny sportfelelős tisztséget tölt be. Ő mesélt az egyesület megalakulásáról, jelenlegi terveikről.

 

Számodra hol kezdődött el a horgászat szeretete?

Gyermekkoromat a nyári szünidők időszakában nagyszüleimnél Balatonedericsen töltöttem, a Balaton legelső emlékeim óta régi nagy szerelmemnek számít. A kezdetekben persze még, mint minden más gyermeknek a vízparton való időtöltést a strandolás, lubickolás, a Balaton nyújtotta megnyugtató miliő jelentette. Képes voltam napokon keresztül figyelni a horgászkikötőben, egy nyári kánikulában a víz tetején úszkáló vörösszárnyú keszegeket és a vízparti élővilág megannyi egyéb más egyedeit is. A horgászat szeretetével már egészen kis koromban sikerült megfertőznie nagypapámnak. Körülbelül 8-10 éves lehettem, amikor megkaptam az első gyermek horgászengedélyemet. Nagypapám egy igen rutinos horgásznak számít, aki szintén kisgyermek kora óta hódol a horgászat szeretetének, így minden alapot meg tudtam tanulni tőle, ami egy sikeres horgászathoz szükséges. Az idő elteltével, valamint nagypapám tudásának elsajátításával egyre jobban kezdett érdekelni a horgászat ezen belül is a verseny és sport része. A további információk, tapasztalatok megszerzése érdekében több időt töltöttem a vízparton és fejlesztettem horgásztudásomat, amikor ezt az időjárás nem tette lehetővé a horgász filmekből próbáltam további információkra szert tenni. Az egyesület Ifjúsági verseny horgászaként több a környéken rendezett horgászversenyen illetve a házi versenyeinken is sikerült felállnom a dobogóra. A horgászat szeretete a mai napig nyomon kíséri életemet és amikor tehetem, szívesen töltöm a szabad időmet a természet lágy ölén, kezembe fogva féltve őrzött picker vagy feeder botos finom szerelékes készségemet.

12026603_1689218214680908_655180276_n

12596196_1689218224680907_50410932_n

Röviden be tudod mutatni, hogyan jött létre és kik alapították a Balatonedericsi Horgász Egyesületet?  

1960 előtt Balatonedericsen nem volt horgászegyesület ezért az edericsiek a Balatongyöröki Horgászegyesületbe léptek be. Mivel egyre többen voltak edericsiek úgy határoztak, hogy megalapítják a Balatonedericsi Horgász Egyesületet. 1960-ban Varga János, Nagy János, Németh Lajos, Vörös György meglapították az egyesületet és Üst Béla lett az elnök. Ezt követően folyamatosan nőtt a létszám a környező falvakból és még Tapolcáról is jelentkeztek tagnak.

Mennyi változott az egyesület az évek során?

Az egyesület az évek során a jogszabályi változásokkal párhuzamban változott. 1960 óta folyamatosan nőtt a taglétszám. Megalakuláskor csak edericsi tagjaink voltak, de az évek során egyre több igénylés érkezett az itt üdülővel rendelkezőktől, valamint a környező falvakból, városokból érkezőktől. Tagjaink között nem csak férfiak, hanem ifjúsági gyermek és női horgászok is vannak. 2016-ra taglétszámunk elérte a 120-at. Az egyesület saját, engedéllyel rendelkező kikötőt is épített melynek bővítését 2015-óta folytatjuk. A kikötő bővítése feltétele taglétszámunk további növelésének mivel az egyesület nem rendelkezik parti horgászhelyekkel, így csak csónakból tudunk horgászni. 2010-ben az egyesület úgy döntött, hogy bérleti szerződést köt a 84 sz. MÁV őrházra a MÁV-val, hogy olyan épülettel és területtel rendelkezzen ahol közösségi összejöveteleket, gyűléseket valamint a fiatalok oktatását is elvégezheti.

11998790_1689218231347573_1635457122_n

Hogyan lehet bekerülni az egyesületbe?

Egyesületünkbe való bekerülés gyermek-ifjúsági horgászoknak díjtalan. Felnőtt horgász felvételének és horgászengedélyhez jutásának feltétele, hogy  érvényes horgászvizsgával rendelkezzen, valamint egy rövid bemutatkozást követően  5 vezetőségi tag írásos beleegyezése kell. Ha ezeknek megfelel és megfizeti az  50.000 Ft tagfelvételi díjat tagja lehet az egyesületnek.

Te milyen szerepet töltesz be az egyesületen belül?

Az egyesületben jelenleg Gyermek- Ifjúsági és verseny sport felelős tisztséget töltök be. Az évente megszervezésre kerülő gyermek horgászszakkör megszervezésében és lebonyolításában veszek részt. Ezen kívül az egyesület évente két alkalommal hirdet programot, melyre a Balatonedericsi Horgász Egyesület egy közös horgászatra hívja a tagokat a közösségkovácsolás és a sport iránti szeretet érdekében. Ezen közös horgászat megszervezésében működök közre. A későbbiekben az egyesületünk anyagi helyzetéhez mérten tervezem egy verseny horgász csapat felállítását is, mely gyermek, ifjúsági illetve felnőtt kategóriákban képviselné egyesületünket horgász versenyeken.

804705_1689218238014239_417197935_n

Ha jól tudom nálatok is gondot okoz az, hogy az Egyesület tagjai között nagyon kevés a fiatal. Milyen formában tudjátok elősegíteni azt, hogy a faitalok is kedvet kapjanak a horgászathoz és milyen lehetősége van az ifjúságnak arra, hogy megszerezzék a szükséges alapismereteket?

Sajnos ezzel a problémával nem csak a miénk, hanem egyéb más egyesületek is küzdenek, miszerint a horgász társadalom egy elöregedő társadalom. Elődeinkben még aktívan élt az ősi vadász-halász ösztön. Ez vízparti településeken a mindennapi megélhetést jelentette elődeinknél, ez átalakult az idők során a hagyományok tiszteletére és egy természettel való együttélés, egy kikapcsolódási tevékenységgé. A problémát én a gyorsan fejlődő világban látom, a jelenlegi fiatalok szívesebben töltik az idejüket otthonaikban telefonjuk, számítógépük közelségében, vagy amikor nagy ritkán kiszabadulnak a természetbe ott sem hagyják pihenni elektromos készülékeiket. Egyesületünk minden évben meghirdeti a „Fogd meg, és engedd vissza!” elnevezésre hallgató horgászszakkörét, melyre 8-14 éves fiatalok jelentkezését várja, ahol a gyermekek megismerkedhetnek a horgászat szeretetével, megismerkedhetnek az eredményes halfogás alapjaival illetve a szakkör végén horgász vizsgát tehetnek, amivel érvényes horgász engedélyhez juthatnak. Ezeken a foglalkozásokon csónak túrákat szervezünk a gyermekeknek, ahol megfigyelhetik az élővilágot, megtanulják saját horgász szerelékeiket össze állítani valamint megtanulják a halakról az általános horgász vizsgához szükséges tudni valókat, itt értem a horgász etikai szabályokat, a halak méretkorlátozásait, tilalmi időszakok intervallumát, a halak megkülönböztetésére szolgáló jegyeket is megismerhetik. Természetesen mindezt anyagi ellenszolgáltatás nélkül teszi egyesületünk kizárólag a gyermekek érdekeit nézve. Így próbálunk segíteni olyan családokon is, akik nem tudnának gyermeküknek finanszírozni egy ilyen a nyári szünidő alatt 10-15 alkalommal megrendezésre kerülő foglalkozást. Fő céljaink között szerepel tehát a fiatalok bevonása egyesületünkbe és a tagok átlag életkorát további fiatal tagok felvételi létszámával csökkenteni.

12527878_1689218234680906_1455775458_n

Van esetleg valamilyen korhatári korlát vagy mikor érdemes megismerni és belekezdeni a horgászatba?

Kötött korosztályról nem beszélhetünk. A horgászat, vele együtt a zsákmány szerzés ösztöne mindnyájunkban benne él. Egy gyönyörű hal kifárasztásánál, majd természetes közegébe való visszaengedésénél csodásabb élményt el sem tudok képzelni. A kapás észlelése a kapásjelzőnkön, majd az eredményes akasztás után következő küzdelem a hallal, egy finom szerelékes készséggel egy horgász számára örök élmény marad. A hal fárasztása közben történő állandó izgalom, kíváncsiság egy nagy hal esetén „- Vajon mekkora, milyen hal lehet? „ ez a gondolat fut át egy horgász agyán fárasztás alkalmával, miközben kíváncsi, irigykedő horgász tekintetek figyelik a hal partra segítésének pillanatait. Aki megismeri ezt az élményt, aligha hiszem, hogy nem válik a sport szerelmesévé vagy ne érezne késztetést a későbbiekben egy horgászbot kézbe vételére. A kérdésre tehát azt választ tudom adni, hogy a horgászat szeretetével soha sem késő megismerkedni, egy dologra kell figyelnünk, ha fiatal korosztályról van szó, ők kevesebb türelemmel rendelkeznek, így olyan halfajt célozzunk meg velük meghorgászni, melyre rövid idő alatt kapást tudunk elérni. Az általunk szervezett horgászszakkörök gyakorlati részei is erre alapulnak, azaz a rövid időn belül megfogható, eredményes keszeghorgászatra. Majd a későbbiekben, ha már kellő türelemmel rendelkezik, bele lehet fogni egy nagyobb kihívást jelentő, nagyhalas horgászatba. Gondoljunk csak bele, ha egy fiatal 8-14 éves kis gyerek eredménytelenül órákon át horgászik mivel nincs meg a kellő segítség részére, lehet, hogy egy életre elrettentjük a horgászat szépségétől, mivel unalmasnak fogja vélni azt. Én minden esetre azt javaslom nem árt ha valaki fiatal korában megismerkedik a horgászattal, mivel hatalmas türelemre tanítja meg az embert, illetve a rengeteg horgász csomó ismeretének elsajátításával kézügyességünk, a horgászat során felmerülő problémák kiküszöbölése kapcsán probléma megoldó képességünk is nagy mértékben képes fejlődni. És nem mellékes megjegyeznem nem sok megnyugtatóbb helyet tudnék elképzelni egy vízparti madárcsicsergésektől gazdag tópartnál.

12380264_1689218218014241_1065242990_n

12421833_1689218251347571_1618512304_n

Mennyire népszerű ez a sport a fiatalok körében?

A horgászat, mint sport közepes népszerűségek örvend a fiatalok körében, a leggyakoribb példák talán amikor a nagypapa vagy apuka horgászik és néha ellátogat vele a gyermek vagy unoka egy ilyen horgászatra, ahol ha eredményesek és jól érzik magukat a gyermek kellemes élménnyel távozik a vízpartról. Majd ezt az élményt szóvá téve a barátainak, következő alkalommal csoportosan látogatnak el egy vízfelületre, na ezek a gyermekek valószínűleg a későbbiekben is horgászbotot fognak ragadni és évek elteltével is közös horgász túrákat fognak szervezni. Számtalan ilyen példát hallottam valamint jómagam is hasonló példán keresztül ismerkedtem meg a horgászattal, talán ez a leggyakoribb. Nem mellékes megjegyeznem, hogy a horgászat egy nagyon jó közösség, barátságkovácsoló tevékenység, mint minden más sport. A fiatal felnőtteknek nevezhető korosztályt itt értem a 18-tól 30 éves személyeket, talán náluk még egy elég erős érdeklődést vélek felfedezni. Gyakran találkozom hasonló korosztályú fiatalokkal, akik a baráti társaságukkal töltenek egy napos programot a vízparton, miközben bevetett horgászbotjuk mellet bográcsoznak vagy a táj jellegzetes borokat kóstolgatják.

Milyen rendezvényeken és eseményeken találkozhatnak az egyesülettel az emberek?

Egyesületünkkel a Balatonedericsen szervezett programokon találkozhatnak leggyakrabban az érdeklődök. Környékbeli települések Főzőversenyein, Forralt bor főzőversenyein, Balatonedericsi önkormányzat által szervezet programok jelentős többségén részt veszünk, de horgász versenyeken is találkozhatnak egyesületünk tagjaival az érdeklődök.

Balatonedericsi Horgász Egyesület

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Jövőbeli terveink közt szerepel a horgászszakkörünk minél magasabb színvonalon való meghirdetése. Horgász turisztikai fejlesztések, hogy egyesületünk vendég csónakokat illetve horgászstégeket építsen ki a hozzánk látogató vendég horgászok horgászati lehetőségeinek kielégítése céljából. Valamint egy versenyképes versenyhorgász csapat létrehozását egyesületünk képviseletében. És egyik legfontosabb célunk megszerettetni a fiatalokkal a horgászat szépségét a természet szeretetét és ezt a gyönyörű tájat, ahol élünk!

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok nektek!

További infókat találtok az egyesülettel kapcsolatban itt:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100011457450573&fref=ts

Balatonedericsi Horgász Egyesület

Related posts

One thought on “Mesébe illő táj a Balaton kapujában, avagy betekintés Balatonedericsi Horgász Egyesület életébe

  1. […] a címmel jelent meg egy sok-sok képpel tarkított tartalmas írás a NSPPRESS.HU internetes […]

Leave a Comment