You are here
12398341_10205031026486256_217049461_o Ajánló Film 

Mi a neved Finn? Avagy Star Wars – Az ébredő erő (Spoiler veszély)

Srácok, én úgy ültem be a moziba, hogy minimum egy erős inhalálásra és egy szívátültetésre számítok, amikor meglátom végre a Star Wars feliratot és megszólal a jól ismert zene. A hatás már csak azért is elmaradt, mert egy: késve kezdődött, kettő: csipkebokor vessző… Nem, a második csupán az, hogy annyi reklámot beadtak, amennyit én még film előtt a moziban nem láttam!

Na, mindegy is, ezt még kibírtam, elkezdődött és egy erős rajttal már dúltak is szét a rohamosztagosok – kacsaosztagosok? – egy egész falut… És ez még csak a kezdet!

Nem, nem fogom lelőni a filmet, azért nem vagyok teljesen visszamaradott. Egy kicsit igen, de ennyire nem.

Nem arra akarok most kitérni, hogy mi volt a történet, – mindenki nézze meg – hanem arra, hogy mi volt az én véleményem róla.

12399142_10205031022646160_22651733_n

Kylo Ren

Na, én itt nem tudom, mit gondolt mégis a mélyen tisztelt forgatókönyvíró, de abban biztos vagyok, hogy semmi jót. A karakter csupán annyiból áll, – ez meg is lepett – hogy teljesen idegbeteg a csávó.
Csapkod ide, csapkod oda, mindent szét akar verni, ha valami nem jön össze. Ami rendben van, de ezt poénként építették fel, márpedig, ha megnézzük a sötét oldalt – eddigi fő gonoszokat – akkor azt látjuk, hogy a sötét mivoltuk egy elnyomott haragban, némaságban jelent meg.
Tehát ezért is van az, hogy én speciel nem nagyon csináltam magam alá tőle, míg Darth Vader bácsival azért nem futnék össze egy sikátorban. Na jó, lehet, hogy Kyloval sem…

Mi a neved Finn?

”Noooooooooo!”
Ember, ne, könyörgöm ne! 😀
Amikor már egy ideje Rey-el együtt nyomták az ipart és már tudták is egymás nevét, sőt, vagy tízszer ki is mondták, egyszerűen jön egy hivatalos bemutatkozás. Hehh?
Szóval ez minek kell? Ennyire hülyének nézik a tisztelt közönséget, hogy nem voltak képesek fél óra alatt felfogni, hogy kinek mi a neve? (Egyébként így is irreálisan sokszor mondogatták – és indokolatlanul – egymás nevét.)
Én – csak hogy közbeszúrjam – össze is néztem a barátommal, hogy: „Ez most valami hiba volt?”
De nem! Ezt annyira komolyan gondolták, hogy még Han Solo – a legnagyobb forma a filmtörténelemben – szintén kapott egy olyan leosztást, hogy kérdezze meg Rey nevét, mikor már vagy százszor beszélgettek és már rég tudták, hogy ki kicsoda. Könyörgöm… Disney… Ne! 😀

12398341_10205031026486256_217049461_o

Az egyetlen fekete Finn az univerzumban

Oké, hátrébb az agarakkal! Csak semmi rasszizmus! 😀
Szóval miért éppen Finn lett a neve? Hát, ha a hasamra ütök, jobb sztorit találok ki, mint amit valaki 20 millió dollárért levágott az asztalra. Ugyebár egy rohamosztagosról beszélünk. A neve: FN – 027 (Talán?)
És akkor Poe kitalálta, hogy legyen Finn.

Rendben, ez nem is baj, de lehet egy kérdésem? Köszönöm!
Szóval miért is nincs igazi nevük? „Mert gyerekkorukban elszakították őket a szüleiktől te állat!” mondhatná most bárki. De könyörgöm, Trónok Harca. Azért egy Szürkeférget csak sikerült kinyomniuk magukból a rabszolgatartóknak, meg még néhány ezer rabszolganevet. De ne menjünk ennél messzebbi és régebbi galaxysokba. Előzménysztori, Kodi. Ő még csak nem is ember, hanem klón volt. Ott miért nem egy random számot és két betűt sorsoltak ki neki?

Egyébként én megelégedtem volna a Huszonhetes elnevezéssel is, mint a droidoknál vagy a Dr. House-ban Tizenhármas esetében. Még emészthetőbb is lett volna.

Szerintem – egyébiránt – ez úgy történt, hogy valaki kinyögte ezt az azonosítós ökörséget, valaki meg ráfűzte, hogy akkor ebből faragjanak nevet. (My dear God!)

Jellemzően jellemtelen

Disney szokás, – sajnos tényleg az – hogy minden szereplő pont ugyanolyan. Eddig megszokhattuk, hogy csak Han bácsi poénkodott. Ez volt az ő ismérve. Most viszont Lacitól Slaciig mindenki egy humorbombát pottyantott a mozivászonra…
De könyörgöm, a szerepeknek legyen már sajátos, egyedi személyiségük.

Spoiler vagy mégsem?

Han halott. Megöli a fia. Mondjuk ezt sejtettem, mert most forgatja a Szárnyas Fejvadászt Harrison Ford, pont akkor, amikor majd forog az SW III/2.
De nem kell sírni… Mert sajnos annyira érzéketlenül csinálták meg a halála jelenetét, hogy az már nekem fájt. Ha már megöljük! Ha már megöljük szegényt, a közösség kedvencét, akkor legyen méltó halála. Ez nem volt az. Ez nem! 🙁

”Ennyi zöldet még nem láttam!”

Nem, Rey nem betépni akart, amikor ezt mondta. De én sem akartam. De a Disney megadta.

Tisztázzuk, nem arról beszélek, hogy a dolgok egy erős része animáció csak. Viszont! Amikor a „Kocsmabolygóra” repülnek, találkoznak ott egy nővel?, szóval valami idős űrlény-asszonnyal. (Elnézést, a nevek nem maradtak meg olyan jól, de pótlom, elmegyek, még megnézem egyszer. 😀 )
Mindenki, aki látta, tudja, kiről beszélek. Ilyen sárga törpe. De nem is ez a lényeg…
Annyira nehézkes volt ennek az animált lénynek mindennemű mozgása, hogy egyszerűen nem értettem, mit keres ott? Én egy embert tettem volna inkább bele, de persze – mint azt a Disney-től már megszokhattuk – akkor is animálnak, amikor nem kéne… De nagyon nem.

Ha már a zöldnél tartunk. Csak én éreztem néha a magyar szinkronnál, mint ha be lennék tépve? Egyetlen szerep sem kapott megfelelő magyar aláfestést. Amit meg kaptak, azt is hibásan. Huhh, ez a szinkron nagyon gáz volt…

Az elrejtett fénykard

 

Zárok emberek. Itt lezárom. Luke elveszett fénykardja a „Kocsmabolygón” annyira el volt rejtve és őrizve, hogy Rey előtt az ajtó magától nyílt ki, sőt, a ládán – amibe belerejtették – még lakat sem volt. Hát GG! 😀

Viszont itt borzongtam meg igazán először, amikor megérintette a kardot és egy hihetetlen képvilágot kap a néző. De nem lövöm le a poént… Volt benne hiba dögivel, de nézzétek meg! Egyszer megéri.

A Disney-nek pedig üzenem: Skacok, nagyok vagytok, mert gondoltatok az SW rajongókra! Ez nagyon jó volt tőletek.

De egy valamit tisztázzunk! Minden eltelt órával egyre jobban tetszik a film, mert egyre többet felejtek belőle! 😀
Na, jók legyetek! 🙂

Írta:

Weisz Benjámin

Related posts

One thought on “Mi a neved Finn? Avagy Star Wars – Az ébredő erő (Spoiler veszély)

  1. Benjamin

    Egyetértek, szerintem pocsék volt a történet is. Az az érzésem volt, hogy láttam én ezt a filmet már jópár éve, csak most a technika segítségével látványosabb lett. Röviden szerintem a Jedi visszatér rossz remake-je

Leave a Comment