You are here
1533-1Advent2_zps6a267d57 Anno Life 

Mi is az advent?

Eljött advent első vasárnapja. Elindultak az első vásárok is, nálunk is megjelentek az égők. Az üzletek kihasználják az alkalmat, hogy hirdessék magukat, az utcán látványos fények gyúlnak, és mindenki várja már a karácsonyt. Azt azonban már csak kevesek tudhatják, hogy mit is értünk klasszikus értelemben az advent szó alatt. Néhány apró érdekességet, többnyire vallásos szokást és egy parányi történeti hátteret mutatok be ebben a cikkben minden kedves érdeklődőnek.

Ahogy maga a karácsony is, ez is messzire nyúlik vissza, és szorosan kötődik a valláshoz. A karácsony ünneplésével együtt terjedt el az advent. Az időszakot VII. Gergely pápa rendelte el, amely a karácsonyt megelőző négy vasárnapra terjedt. Az adventhez, ahogy a karácsonyhoz, szintén tartoznak különféle szokások, hagyományok.

  93286_web_advent_child-620x412

Ezek közé tartozik például a tartózkodás a hústól szombatonként és a hajnali misék látogatása, amit a múlt században még gyakorolt az idősebb korosztály is. Az adventi koszorúkat gyakran ékesítjük gyertyákkal. Ez az átlagos ember számára elsősorban azt jelenti, hogy annyi gyertya ég, ahány hétvége eltelt karácsonyig. Vallásos körökben ezek a gyertyák azonban jelölhetnek egy-egy bibliai személyt vagy közösséget is (például Ádámot és Évát, a zsidó népet, stb,).

800px-Adventkranz_andrea

Források(kép és szöveg):

https://hu.wikipedia.org/wiki/Advent

http://www.korkep.sk/cikkek/kultura/2014/12/04/adventi-szokasok-hagyomanyok

Related posts

Leave a Comment